slabypingwin Napisano Listopad 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2011 Gdy w F 16 chce skorzystac z odtwarzacza KAFFEINE do obejrzenia jakiegos pliku wideo lub korzystania z cyfrowej tv to wywala mnie do ekranu logowania KDM . Stery Ati zainstalowalem ; sudo yum install kmod-catalyst , ale widze ze teraz laduje sie modul FGLRX ale laduje sie równiez modul RADEON . Czy to jest prawidlowa sytuacja ? Móglbym wrzucic jakiegos loga , ale nie za bardzo wiem który z katalogu /var/log/ zawiera informacje o tym dlaczego KAFFEINE i program KAMOSO wywalaja do ekranu logowania !! Nakrecilem komórka filmik na którym widac opisana sytuacje ale nie wiem za bardzo gdzie jest jakis hosting dla malo wartosciowych plików .MP4 , by wam to tutaj pokazac . Tak to wyglada zfilmowane komórka ; http://dl.dropbox.com/u/6304552/FEDORA.16.KAFFEINE.WYLOGOWANIE.MP4 F 16 64bit - wersja z KDE. W konsoli wywala mi cos takiego ; [darek@localhost ~]$ kaffeineQDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave. [darek@localhost ~]$ Licze na wasza pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Grudzień 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2011 Powiem wiecej, dowolny odtwarzacz wywala do ekranu logowania, przekierowalbym chetnie output mplayera do pliku, ale nie bardzo wiem jak to wykombinowac, sluze "soba" jako królikiem doswiadczalnym w tej sprawie EDIT #1 O niespodzianka, VLC natywny wykrzacza do ekranu logowania ale VLC spod Wine uruchomiony NIE o_O Dziwne mnozone przez ciekawe... Co prawda obrazu chwilowo nie mam no ale goly VLC nie ma obowiazku miec wszystkich kodeków przeciez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Grudzień 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2011 Czy problem który tu opisałem rozstał już dostrzeżony nie tylko przez Subaru i mnie , ale również przez developerów Czy jeśli dziśś postawię świeżą instalkę F 16 z KDEi zainstaluję wszystkie dostępne na dzią aktualizacje to będzie nadal występować ten sam problem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2011 Czy problem który tu opisalem rozstal juz dostrzezony nie tylko przez Subaru i mnie , ale równiez przez developerów A zglosiles na bugzille? Nie prosciej samemu sprawdzic niz zadawac glupie pytania? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Styczeń 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2012 Próbowałem przypadkowo odpalić filmik i wciąż występuje ten sam problem, jednakże nie mogłem uzyskać jakiegoś logu w konsoli, po którym mógłbym cokolwiek stwierdzić lub mieć do zgłoszenia na Bugzillę...przecież nie napiszę do nich "próba otwarcia filmu kończy się ekranem logowania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2012 przecież nie napiszę do nich "próba otwarcia filmu kończy się ekranem logowania" A dlaczego nie? Jak napiszesz, to może ktoś poprosi Cię o jakieś szczegóły i na pewno powie co mu potrzeba do zdiagnozowania problemu. Podstawowe informacje możesz sam podać: wersję jądra, wersję systemu, KDE, Kaffeine, sterowniki graficzne z jakich korzystasz i kartę. Dodatkowo możesz sprawdzić dmesg|tail w momencie awarii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2012 Posta rozpoczynajacego ten temat napisalem 19 listopada [zeszlego roku] Dzis mamy 15 luty a problem nadal jest ten sam . Przez ostanie 2 dni bezskutecznie walczylem ze skype na sabawyonie 8 . Skype zainstalowane z repo sabka 8 poprzez equo nie loguje sie do sieci . Tak wiec dzis rano usunalem sabka 8 i postawilem swieza instalke F 16 . Instalka z plytki live CD - KDE . Dodanie repo rpmfuzion , upgrade[z opcja --skip-broken] ze wzgledu na jakis problem z pakiecikiem alsa-libs , potem na nowym kernelu 3.2.5=cotam doinstalowanie KMOD-CATALYST i znów od nowa to samo . Uruchomienie np KOMOSO czy KAFFEINE = wywalenie do ekranu logowania . Czyli przez 3 miesiace problem nie zostal rozwiazany przez developerów . Czy to jest rzeczywiscie az tak trudny problem , czy tez programisci o nim nie wiedza ,czy jest jakas inna przyczyna tego stanu rzeczy ? I zauwazylem ze problem nie wystepuje na swiezo postawionym systemie i sterowniku grafiki radeon a dopiero po upgradzie i doinstalowaniu kmod-catalyst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2012 doinstalowanie KMOD-CATALYST i znów od nowa to samo .A sprawdzałeś przed doinstalowaniem? [...] czy też programiści o nim nie wiedzą [...]Zgłaszałeś, prawda? A może chociaż przeszukiwałeś pod tym kątem bugzilla.redhat.org? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 22, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2012 Od zgłaszania to mi się wydaje że są tu ludzie młodsi , bystrzejsi , znający się lepiej na informatyce i znający dobrze angielski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2012 Od zglaszania to mi sie wydaje ze sa tu ludzie mlodsi , bystrzejsi , znajacy sie lepiej na informatyce i znajacy dobrze angielski Zle Ci sie wydaje. Ty nie zglaszales, inni albo nie maja takich problemów, wiec nikt nie zglasza, albo tak jak Ty ogladaja sie na innych. Wniosek oczywisty: programisci nie wiedza. A jak masz watpliwosci, to zajrzyj na bugzille Fedory i przeszukaj baze. Teksty sa dosc proste, wiec tlumaczenie Google sobie z tym poradzi - tu angielski nie jest bariera. Na szczescie wysnuty przeze mnie wniosek, ze programisci nie wiedza jest oczywiscie bledny. Wystarczy wrzucic w Google tresc bledu wyswietlanego na konsoli → http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=QDBusConnection%3A+session+D-Bus+connection+created+before+QCoreApplication.+Application+may+misbehave. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 27, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2012 https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?format=multiple&id=754530 Pod tym linkiem jest opisane rozwiązanie problemu poprzez zastosowanie jakiegoś patcha lub modyfikację klku linijek w pliku .bashrc Jeśli to rzeczywiście pomaga to dlaczego nie zostało to wrzucone do aktualizacji , tak by po zrobieniu yum update było już dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Luty 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2012 A to najmocniej przepraszam WalDo myslalem, ze do BugZilla to pasowaloby wyslac jakis konkretny raport, dlatego sie zawachalem. Spróbuje ten dmesg|tail tylko wylacze wpierwej Liska kulturalnie zanim wszystko wysadze Zauwazylem tez ostatnio, ze Totem odtwarza filmik na LXDE i chyba na Gnome, co prawda na LXDE dzwiek mi zaginal calkowicie, ale to na kiedy indziej sie zostawi bo moze sie okazac, ze wina jest gdzies po mojej stronie (chociaz dziwne bo KDE dzwiek ma) Do tego jeszcze odpalenie XawTV powoduje podobna krakse (uzywam tego programiku by przechwycic obraz i dzwiek z karty TV, Wii mam tam podpiete) Sprawdze ten raport na BugZilli i gdyby cos dodam im informacje jakie tylko zdolam dostarczyc Jesli to rzeczywiscie pomaga to dlaczego nie zostalo to wrzucone do aktualizacji ,tak by po zrobieniu yum update bylo juz dobrze A dlaczego na przyklad Wine do dzis nie ma w sobie jakiegos patcha do Diablo I tak by menu bylo widoczne tylko trzeba ciagle sobie to naprawiac recznie? Mysle, ze odpowiedz moze byc conajmniej podobna, z ta róznica, ze pewnie ten problem z video w koncu walna w update a jakiejs okretki do Diablo I niekoniecznie... EDIT #1 Jesli dobrze pamietam to na Trinity tez sie wychaczylo (projekt KDE 3.5) EDIT #2 AHA! Jest cos w dmesg|tail dziekuje bardzo WalDo Oto i wyniki [subaru@Ura-Server Dokumenty]$ dmesg|tail [28394.317800] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 9046 [28394.317965] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 9047 [28394.318129] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 9048 [28394.318211] [fglrx] IRQ 44 Enabled [28394.417805] [fglrx] Gart USWC size:1280 M. [28394.417808] [fglrx] Gart cacheable size:508 M. [28394.417812] [fglrx] Reserved FB block: Shared offset:0, size:1000000 [28394.417814] [fglrx] Reserved FB block: Unshared offset:f8fd000, size:403000 [28394.417815] [fglrx] Reserved FB block: Unshared offset:3fff4000, size:c000 [28413.225619] SELinux: initialized (dev fuse, type fuse), uses genfs_contexts EDIT #3 Wklepanie linijek SOLID_UPNP=1 export SOLID_UPNP w plik .bashrc jak równiez w plik /etc/kde/env/upnp.sh nie przyniosly oczekiwanego rezultatu, KMPlayer oraz XawTV wciaz sie wykrzaczaja jak uprzednio Spróbuje jeszcze taka metode cytujac ze strony bugs.kde.org I create a script named upnpblock. #!/bin/sh iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -s 239.0.0.0/8 -j DROP iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -p tcp --sport 49152 -j DROP iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -p udp --sport 1900 -j DROP and put in in /etc/init.d/ Then, under root: cd /etc/init.d/ chmod +x upnpblock update-rc.d upnpblock defaults Upnp devices disappear, and I hope crashes are also gone. Thanks, for idea, Peter! I just hope it will be fixed before release, otherwise kde-users in local networks will have a lot of fun... EDIT #4 Nope, równiez nie pomoglo, VLC tez wykrzacza do ekranu logowania jak tylko nakaze mu odtwarzac z /dev/video0 Moze przygotuje jakis raport do BugZilla jednak chyba, ze moge jeszcze spróbowac cos pomajsterkowac zanim zaczne im sie wyplakiwac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Marzec 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2012 Zgodnie z tematem http://forum.fedora.pl/topic/25230-fedora-16-smplayer-crash/ Konkretniej postem WalDo, zmiana w VLC wyjscia obrazu na X11 (XCB) zalatwia sprawe, przynajmniej "na juz" Zapewne w pozostalych odtwarzaczach trzebaby zrobic cos podobnego w tym kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi