DEMON Napisano Listopad 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 Witam - zainstalowalem fedore 16 i pierwsza czynnosc wylaczenie zbednych uslug - standartowa procedura - konsola i ntsysv badz przez setup - i jakie moje zdziwienie gdy zamiast listy dostepnych wszystkich uslug moim oczom ukazuje sie ledwie 5 uslug i ani jednej wiecej - zawsze byla cala lista a tu teraz ledwie 5 - oczywiscie deaktywowalem je graficznie ale wygodniej mi bylo z konsoli - czy cos sie zmienilo w tym temacie czy cos mam nie tak. I zeby juz nie zasmiecac niby banalnym pytaniem forum - jak uruchomic jakis program przy starcie - np konsole guake w fedorze 16 rc.local juz nie istnieje - mozna by go pewnie stworzyc i tak dalej - nie wiem moze dodac do .bash_profile ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 1. systemctl, systemctl stop sendmail, systemctl disable sendmail, i tak dalej 2. Po prostu utwórz rc.local i daj mu chmod +x. Bash_profile moze cos uruchomic, ale dopiero po zalogowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 Akurat guake jest aplikacją X11 więc musisz szukać opcji autostartu w Twoim WM/DE. Ja korzystam z awesome uruchamianego przez startx więc aplikacje do autostartu wrzuciłem sobie do ~/.xinitrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 (edytowane) Dziwne, bo u mnie uslug jest na pewno widocznych wiecej niz 5 (w tym narzedziu). Od wersji 15 Fedora stopniowo przechodzi na systemd. → http://fedoraproject.org/wiki/SysVinit_to_Systemd_Cheatsheet → http://fedoraproject.org/wiki/Features/SysVtoSystemd → "man systemctl" Wykorzystanie systemctl w najprostszej postaci (przynajmniej ja tak robie) systemctl --all | grep \.service #pokaze wszystkie uslugi Jesli chcesz miec pelne nazwy uslug (nie schowane pod "...") to dodaj opcje "--full" Radze dokladnie przejrzec → http://fedoraproject.org/wiki/Releases/16/FeatureList w fedorze 16 rc.local juz nie istnieje Alez istnieje tyle ze teraz juz nie w /etc a w /etc/rc.d Edytowane Listopad 20, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Listopad 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 Dziekuje za linki odnosnie systemctl - juz sie zapoznalem odnosnie uruchamiania programów przy starcie to rozwiazalem to elegancko za pomoca gnome-session-properties - moze sie komus przyda Waldo napisal odnosnie rc.local " Alez istnieje tyle ze teraz juz nie w /etc a w /etc/rc.d" ja takowego nie posiadam w /etc/rc.d mam tylko init.d rc0.d rc1.d rc2.d rc3.d rc4.d rc5.d rc6.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2011 ja takowego nie posiadam w /etc/rc.d mam tylko [...] A to jakiś problem? Nie masz, to utwórz nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi