mati00724 Napisano Grudzień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2011 Witam, przychodzę z kolejnym głupim problemem. Proszę się nie sugerować tytułem, gdyż nie jestem pewien czy jest on właściwy ale opisze sprawę: Korzystam z Fedory z XFCE. Usuwając zbędne programy najwyraźniej usunąłem coś czego nie powinienem, chociaż starałem się tego nie zrobić,a usuwałem tylko jakieś zbędne programiki. Teraz gdy uruchamiam komputer, początkowo ładuje się pasek fedory ale na następnym etapie włączania, napisach, które z reguły bardzo szybko znikają, ładowanie systemu się zatrzymuje. Wcześniej zatrzymywało się na "Started display manager", a teraz zatrzymuje się na "Starting LSB: start and stop sendmail". Mogę pisać i ekran się wygasza po dłuższym nie ruszaniu. Wciskanie np. strzałek powoduje wyświetlanie się nie znanych mi znaczków. Podejrzewam, że to coś banalnego i od razu będziecie znali rozwiązanie ale się nie dziwcie, bo używam Fedory jako niewyspecjalizowany użytkownik do celów domowych. Pewnie nawet nie najlepiej to opisałem, ale cóż, lepiej nie potrafię. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Prawdopodobnie uruchamia Ci sie w trybie tekstowym. Jesli nie, to uruchom w tym trybie. Zeby uruchomic w trybie tekstowym w menu gruba wcisnij "e", potem strzalkami zjedz na dól az znajdziesz linijke zaczynajaca sie od "linux /vmlinuz-3....". Ustaw sie w tej linii, wcisnij klawisz funkcyjny [End], spacje, "3" (bez cudzyslowów), Ctrl-X. Powinienes zobaczyc cos w rodzaju Fedora Release 16 (Verne) <numer jadra> <nazwa twojego komputera> login: Wpisz login root i haslo które znasz. Przede wszystkim sprawdz co usunales. Zajrzyj jako root do pliku /var/log/yum.log, zobacz jakie pakiety usunales i zainstaluj je ponownie. Mozesz wczesniej sprawdzic czy z poprzedniej wersji jadra system uruchomi sie poprawnie. Wybierz druga pozycje z listy w menu GRUBa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Grudzień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Udało mi się uruchomić tryb tekstowy jednak ponowne zainstalowanie usuniętych aplikacji nie pomogło. Komputer dalej się nie włącza. Niestety naprawdę nie wiem co mogłem zrobić, co popsuło komputer, bo oprócz usuwania tych kilku bzdur, które zdawały mi się nie mieć żadnego powiązania z ładnymi ważnymi funkcjami z systemu, to chyba tylko zainstalowałem program do edycji menu, który nie działał. Co jeszcze mogę teraz zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Najlepiej będzie zainstalować Fedorkę od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Grudzień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Ale ja naprawdę nie mogłem zrobić nic poważnego, poza tym mam trochę plików, których nie chciałbym utracić. Może wystarczyłoby przeinstalować xfce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 w trybie tekstowym kopiujesz na cokolwiek to, czego nie chcesz stracić... nawet po kawałku. o ile masz sensowny podział na partycje i /home masz na oddzielnej - strat w plikach użytkownika nie będzie (o ile nie każesz podczas instalacji sformatować i tej partycji ) wystarczy ją tylko wskazać do podmontowania. obstawiam, że zabiłeś interfejs graficzny lub/i sterownik do karty graficznej. jak zależy ci na czasie - reinstal, jak na wiedzy - reanimuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Grudzień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Móglbym przeinstalowac ale jest mi takze szkoda zakladek z firefoxa, których swiezej kopii zapasowej nie posiadam i ogólnie innych ustawien. Edit: Chcialbym usunac wtyczke globalmenu-gtk, która instalowalem pare dni temu. Dotychczas tylko hibernowalem sesje, wiec moze dopiero gdy wylaczylem komputer ujawnilo sie, ze ona cos psuje. Próbowalem usunac ja w trybie tekstowym piszac "yum remove globalmenu-gtk" ale to nie znajduje wtyczki. Próbowalem uzyc komendy "yum list installed" ale nie umiem przesunac sie po liscie aby zobaczyc wczesniejsze wpisy. Jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Najlepiej będzie zainstalować Fedorkę od nowa A Microsoft się cieszy, bo w Windows robią tak samo @mati00724, reinstalacja to ostateczność. Przede wszystkim yum update Jak się dokładnie nazywa paczka zobaczysz po rpm -qa | grep globalmenu potem yum remove <wklej to co pokazało poprzednie polecenie> Na przyszłość rób osobną partycję /home i wtedy reinstalacja nie boli. W sumie jakbyś musiał reinstalować to odkopiuj swój katalog z /home - nie stracisz ustawień (np.komunikatorów), zakładek FF itp. yum lista installed | more Jak z poprzednia wersją jądra? I jaką masz kartę grafiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Grudzień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Home chyba mam na osobnej partycji, wiec jesli tam sa zapisane ustawienia to moze jednak nie utracilbym zbyt wielu danych, Usuniecie globalmenu nic nie dalo, wiec moze jednak najlepiej by bylo reinstalowac. Wybieranie poprzedniej wersji nie pomaga. Mam karte zintegrowana Nvidia GeForce 7025. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Miałem dokłądnie ten sam problem takieś 20 minut temu. Sprawdź, czy istnieje u ciebie plik /etc/X11/xorg.conf - zbaraniałem, jak zobaczyłem, że u mnie istnieje(a przecież już dawno jest niby obsolete), i zaiwera 3 linie, w tym linię "Driver". Zmieniłem "vesa" na "nvidia" i zadziałało. Więc najpierw sprawdź, czy plik jest, powiedz, co ma w środku, i ewentualnie spróbuj zmienić ten driver. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 3, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 (edytowane) Sprawdz, czy istnieje u ciebie plik /etc/X11/xorg.conf - zbaranialem, jak zobaczylem, ze u mnie istnieje(a przeciez juz dawno jest niby obsolete),Zapewne mogles usunac ten plik jesli zawieral 3 linie, ale jesli ktos ma nvidie i instalowal zamkniete sterowniki, to raczej powinien byc zdziwiony brakiem xorg.conf i czym predzej uzyc nvidia-xconfig do utworzenia konfiguracji. [EDIT] @mati00724 a sterowniki zamkniete instalowales (kmod-nvidia) czy na nouveau dzialasz? Jesli instalowales kmod-nvidia (lub akmod-nvidia), to uruchom jako root nvidia-xconfig. Edytowane Grudzień 3, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Grudzień 3, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2011 Użyłem nvidia-xconfig i pomogło. Wiedziałem, że to musi być coś prostego Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Grudzień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2011 Tak jeszcze przy okazji kilka informacji dorzucę od siebie Mógłbym przeinstalować ale jest mi także szkoda zakładek z firefoxa, których świeżej kopii zapasowej nie posiadam i ogólnie innych ustawień. Ustawienia Liska są bodajże w ukrytym katalogu .mozilla znajdującym się w Twoim katalogu domowym, na przykład /home/mati00724/.mozilla Z trybu tekstowego może być niewidoczny jak klepniesz samo "ls", ale na pewno tam jest Inne katalogi z konfiguracjami, które być może posiadasz (w zależności jakich programów używasz) to będą na przykład: - Dla Kadu -> .kadu - Dla aMSN -> .amsn - Dla Skype -> .Skype - Dla Xchat -> .xchat2 (chyba) Najlepiej jest w trybie graficznym - w miarę możliwości bycia w nim - pokazać pliki ukryte albo z menu PPM, albo skrótem klawiszowym, CTRL+H (w KDE jest to Lewy ALT+. [kropka]) Na przyszłość rób osobną partycję /home i wtedy reinstalacja nie boli. W sumie jakbyś musiał reinstalować to odkopiuj swój katalog z /home - nie stracisz ustawień (np.komunikatorów), zakładek FF itp. A ja hardcorowo cisnę na systemie 3 partycji, wiecie ile potem zabawy z porządkowaniem katalogu domowego i przenoszeniem go? zbaraniałem, jak zobaczyłem, że u mnie istnieje(a przecież już dawno jest niby obsolete) Serio? To gdzie teraz się cała konfiguracja schowała...jeju znowu Google mnie czekają T_T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi