Skocz do zawartości

Kde 4.7.3 - Czy Wam Też Środowisko Potrafi Się Zamyślić?

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowilem popracowac nieco i poznac KDE4. Zainstalowalem Fedore 16 spin KDE, jednak po okolo 2 tygodniach uzytkowania mam pare zastrzezen. Nie wiem, czy to u mnie pomieszalo sie cos ze srodowiskiem czy KDE tak ma. Pracowalem jednak z OpenSUSE 11.4 i tam srodowisko bylo starsze, ale jakze stabilne.

- czesto po uruchomieniu srodowiska musze odczekac ok. 15 sekund, srodowisko sie zamrozi i tak wisi, potem dopiero zaczyna normalnie dzialac.

- czesto nie dziala przelaczanie miedzy programami poslugujac sie klikaniem na belce systemowej.

- nie znalazlem w panelu sterowania KDE opcji odpowiedzialnych za niezapamietywanie uruchomionej sesji (w OpenSUSE jakos widzialem taka opcje, a ja nie chce zapamietywac sesji - za kazdym uruchomieniem systemu chce nowa)

- teraz juz po updatach mniej, ale nadal srodowisko lubi zaliczyc crash i wyrzucic okienko raportowania bledu.

- ostatnio gdy na szybko chce wylaczyc komputer, klikam aktywator menu "start", dokopuje sie zamykania systemu i...srodowisko lubi sobie zawisnac na 10-15 sekund, dopiero potem zaczyna znów reagowac. Szybciej juz przelaczyc sie na konsole i recznie zamknac system.

Generalnie - czy Wy tez tak macie? Z poczatku KDE4 spodobalo mi sie - naprawde, bo w przeciwienstwie do nowego GNOME3 i tworów pokroju Unity NIE NARZUCA uzytkownikowi na nowo nauki obslugi komputera. Niby jest XFCE4 które lubie, ale czasem edycja chocby wpisów programów w "start" narzuca edycje plików, a ja nie mam zapedów na geeka. Nie wiem, na ile moje klopoty sa wina samego KDE, a ile moze zintegrowania z Fedora.

1. Ust. sys -> Uruchamiane i wyl. -> Zarzadzanie sesja

2. U mnie nie ma zadnych "freez-ów" F16 x86_64 open radeon driver, moze przesadziles z "upiekszaczami?" Ja do tego sporo rzeczy wyrzucilem z auto. uruchamiania.

3. Mi jedynie górny pasek szwankuje (Co logowanie musze recznie go podniesc bo mi spada ponizej linii okien) a tray i menu startowe mam wlasnie na górze, a na dole tylko menedzer zadan)

Gdy pojawiła się F15, nie byłem w stanie znieść Gnome3 i przesiadłem się na KDE, ogólnie zaobserwowałem parę freezów, dodatkowo, jeden procek cały czas pracował na 95% i po 4 miesiącach wróciłem do Gnome3 i się przekonałem. Mam wrażenie, że KDE jest bardziej wymagające niż Gnome 3 i na troszkę słabszych procesorach może mocno rzeźbić, ale to oczywiście moje wrażenie i mogę się mylić.

...dodatkowo, jeden procek cały czas pracował na 95% i po 4 miesiącach wróciłem do Gnome3 i się przekonałem.

Pewnie Nepomuk indeksował dysk (czy ogólnie zbierał informacje) i uruchamiał proces virtuoso i inne. W sumie to on wielkiej krzywdy nie robi, bo działa tylko wtedy, kiedy system nie potrzebuje mocy procesora (najwyższy nice procesu), czyli prawie cały czas. Mimo to i tak jest to irytujący ficzer... KDE po standardowej instalacji jest ciężkim środowiskiem, można próbować odchudzić, chociaż i tak nadal pozostanie cięższe od innych.

Tak - KDE muli. Pierwsze logowanie do KDE 4.7, na lapku z 2008 roku, Core 2 Duo i grafiką intela, skutkuje freezem na jakieś 20 sekund. Dolphin potrafi uniemożliwić przełąśczanie okien(bo tak haruje), wyświetlanie menu głównego to też była dla niego sztuka... KDE 4.x najwyraźniej ustawicznie zajęte jest dźwiganiem samego siebie. Zgodzę się, że pierwsze logowanie to Nepomuk i tworzenie ustawień, ale to nieistotne, gnome3 startuje i działa szybciej. Dalej nie wiem, czy to zasługa efektów graficznych(domyślnych), czy samego środowiska, które coś "robi".

Poza tym dalej mam wrażenie, że KDE4 umie mniej, niż KDE 3.5 :D

Ja tez na F 16 mialem spore problemy z KDE , pisalem o tym na forum .

Uruchomienie programów zwiazanych z KDE np KAFFEINE , KAMOSO

powodowalo wywalanie do okranu logowania .

Poniewaz nie znalazlem rozwiazania tego problemu - usunalem F 16 a

zainstalowalem MINT 12 z DVD , doinstalowalem do niego KDE i nie mam z nim problemów ....

dj_oko - masz racje .

Edytowane przez WalDo
standardowa cenzura standardowego, zrzędzenia o "układaniu" środowisk i programów dla Linuksa ;]

Dolphin potrafi uniemozliwic przelasczanie okien(bo tak haruje), wyswietlanie menu glównego to tez byla dla niego sztuka...

Dolphin jest przeladowany ficzerami, które cos podswietlaja, przetwarzaja, skanuja, cokolwiek przy kazdym ruchu kursorem myszki... Stad wrazenie, ze dysk nie przestaje pracowac. Na pewno programisci Dolphina pracuja na szybszych dyskach niz wiekszosc zwyklych uzytkowników i oni nawet tego nie zauwazaja.

Zgodze sie, ze pierwsze logowanie to Nepomuk i tworzenie ustawien, ale to nieistotne...

Za pierwszym razem to pracuje tak, ze uzytkownik nie moze pracowac, ale potem i tak dziala dyskretnie w tle niemal zawsze. Na tyle dyskretnie, ze wiekszosc monitorów zasobów tego nie wykazuje. O ile zgodze sie, ze niewykorzystywana pamiec DRAM to marnotrawienie zasobów, o tyle obciazony procesor wydziela za duzo ciepla, zeby mocno wykorzystywac go na urzadzeniach mobilnych.