Stefan1611 Napisano Grudzień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2011 Witam Próbuje ustawić przyciemianie i rozjaśnjanie ekranu w netbooku samsung n150plus Znalazłem taki skrypt na stronie https://wiki.archlinux.org/index.php/Samsung_N150 ale nie bardzo wiem co z nim zrobić, wrzucić go do jakiegoś katalugu ? Jeśli ktoś już to robił to prosił bym o pomoc Skrypt wyglada tak: #!/bin/bash # increase/decrease/set/get the backlight brightness (range 0-255) # # PCI device on which to operate DEVICE=00:02.0 # Amount to raise/lower the backlight when called with "up" or "down" AMOUNT=8 # Minimum backlight value reachable via "down" MIN=1 # Default backlight level when toggling on DEFAULT=64 #get current brightness in hex and convert to decimal var1=`setpci -s $DEVICE F4.B` var1d=$((0x$var1)) case "$1" in up) #calculate new brightness var2=`echo "ibase=10; obase=16; a=($var1d+$AMOUNT);if (a<255) print a else print 255" | bc` echo "$0: increasing brightness from 0x$var1 to 0x$var2" setpci -s $DEVICE F4.B=$var2 ;; down) #calculate new brightness var2=`echo "ibase=10; obase=16; a=($var1d-$AMOUNT);if (a>$MIN) print a else print $MIN" | bc` echo "$0: decreasing brightness from 0x$var1 to 0x$var2" setpci -s $DEVICE F4.B=$var2 ;; set) #n.b. this does allow "set 0" i.e. backlight off echo "$0: setting brightness to 0x$2" setpci -s $DEVICE F4.B=$2 ;; get) echo "$0: current brightness is 0x$var1" ;; toggle) if [ $var1d -eq 0 ] ; then echo "toggling up" setpci -s $DEVICE F4.B=$DEFAULT else echo "toggling down" setpci -s $DEVICE F4.B=0 fi ;; *) echo "usage: $0 {up|down|set <val>|get|toggle}" ;; esac exit 0 Mam także problem z CompizFusion w poradniku jest napisane ze trzeba tylko sprawdzić obsługe renderingu I powinno działac co akurat spełniam ale po sciagniecu pakietow i ustawieniu opcji np.kostki pulpitu nie chce zadziałać i CompizFusion zawiesza sie i nie chce sie już odpalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2011 1. ustaw w skrypcie parametr DEVICE, poprawne numerki dostaniesz jak wklepiesz lspci | grep VGA 2. uruchom skrypt ---- hymmm, ciekawe u mnie nie reaguje * ja dostaję błąd pcilib: Cannot open /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/config zmiana uprawnien i właściciela kończy się tym, że błąd znika, ale nie zmienia się jasność :/ kaszanka, * z root zmieniają się ustawienia, ale nie widać reakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefan1611 Napisano Grudzień 18, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2011 Z lspci | grep VGA dostalem numer N10 mam go wpisac wszedzie w device zamiast F4.B i uruchomic skrypt poleceniem ./ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2011 Zmień tylko jedną linię, na samym początku DEVICE=00:02.0 zastąp DEVICE=`lspci | awk '$2~/VGA/ {print $1}'` W tej metodzie operuje się bezpośrednio na rejestrach, dlatego powinna działa na każdym takim samym sprzęcie, niezależnie od dystrybucji. Potem już sterujesz wywołując skrypt i przekazując mu argument, np. up, czyli ./bright.sh up (jaśniej). Parametr down do ciemniej i toggle to wł/wył podświetlenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi