omickal Napisano Grudzień 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2011 Jak mogę wyłączyć domyślne uruchamianie 'bluetooth' przy starcie systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semutachi Napisano Grudzień 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2011 W terminalu wpisz gnome-session-properties i tam odznacz bluetooth. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omickal Napisano Grudzień 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2011 A jak później włączyć bez restartu systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjb Napisano Listopad 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2013 Sory za odgrzewanie tematu ale mam ten sam problem a w gnome-session nie mogę znaleźć blootutha. Próbowałem znaleźć jakiś sposób i użyłem polecenia chkconfig blootuth off niby konsola przyjęła polecenie ale po restarcoie problem jest nadal. To samo tyczy się ustawień kontrastu i głośności system nie zapamiętuje tych ustawień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2013 A jaka wersja Fedory? Od - jeśli dobrze pamiętam - F17 mamy systemd, czyli polecenie systemctl start bluetooth.service uruchamia usługę BTjeśli zamiast start wpiszesz: enable - uruchomi się po restarcie systemu stop - zatrzyma się disable - nie uruchomi się po restarcie systemu. Ogólnie polecam "man systemctl". chkconfig blootuth offPolecenie pewnie by zadziałało, ale jeśli tak napisałeś to nic dziwnego, że brak efektu. "blootuth" to nie to samo co "bluetooth". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjb Napisano Listopad 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2013 (edytowane) sory w poście źle wpisałem za to w konsoli było dobrze. Poszedłem jednak za twoją radą wpisuje: systemctl disable bluetooth.service i nic to nie daje po wpisaniu komendy konsola nie wyrzuca nic i po restarcie bluetooth znowu jest odpalony. OK pogrzebałem jeszcze trochę. Komenda chkconfig bluetooth off działa tylko że w gnome na pasku nie pokazuje przekreślonej ikonki. Jednak jak wejdzie się w ustawienia przez owom ikonkę to moduł jest wyłączony i nie da się go włączyć. Aby go ponownie włączyć należy podać komendę chkconfig bluetooth on i zresetować system. Co do zapamiętywania ustawień jasności ekranu problem rozwiązałem za pomocą dodatku do gnome BRIGTNESS CONTROL w dodatku wybieramy opcję PRESIST ACROSS REBOOTS. Mój system to Fedora 19 Edytowane Listopad 25, 2013 przez sjb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi