Skocz do zawartości

Backup Fedora 15

Longin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę się powoli zacząć rozglądać nad jakimś rozwiązaniem backup`owym ( sprzęt oraz soft ) czy możecie coś polecić? Rozwiązanie miało by obsłużyć jeden serwer właśnie z fedorą 15 + baza danych (postgres) na niej. Danych zakładam niewiele, powiedzmy takiej samej wagi jak system operacyjny. Oczywiście nim większa pojemność tym lepiej bo bym jeszcze inne rzeczy archiwizował. Jako opcja mogło by to obsługiwać jeszcze win 2008 (ale to nie koniecznie). Dostępne interface to SAS, USB no i LAN oczywiście .

Na koniec jak może ktoś podać komendę tar`a do backup systemu, z zachowaniem praw i z wyłączeniem pewnych katalogów, byłbym wdzięczny . Próbowałem na wiele sposobów, ale nigdy nie zadziałał mi --exclude poprawie .

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

L.

• 2 weeks later...
Na koniec jak moze ktos podac komende tar`a do backup systemu, z zachowaniem praw i z wylaczeniem pewnych katalogów, bylbym wdzieczny . Próbowalem na wiele sposobów, ale nigdy nie zadzialal mi --exclude poprawie .
--exclude dziala, ale trzeba podawac pliki w katalogu i sam katalog. Jak masz bardziej zagniezdzona strukture to zaczyna byc meczace. Lepiej wykonac jakims skryptem liste plików do zbackupowania a potem zrobic tar wg tej listy. Mozna tez - w sumie podobna opcja tylko "dopelniajaca" - przygotowac plik z nazwami plików, których nie chcemy (--exclude-from).

Ja bym zaproponowal mój ulubiony dump (i restore do odtwarzania). Mozliwosc wykonywania backupów przyrostowych, odtwarzania i dodawania okreslonych plików. Narzedzie stare jak Unix, konsolowe i wymaga nabycia pewnej wprawy, ale da sie opracowac niemal dowolny schemat backupów w dowolnych cyklach do 10 generacji (choc osobiscie nigdy nie uzywalem inaczej niz kopia roczna i przyrostowe: miesieczna, tygodniowa, dzienna).

Oczywiscie na pewno sa nowoczesniejsze narzedzia :P

"man tar" ;)

-p, --same-permissions, --preserve-permissions

dearchiwizuje wszystkie informacje o prawach dostepu

Nie wiem dlaczego "de", ale dziala :)

[EDIT]

Tak jeszcze raz przeczytalem watek... Czy Tobie nei chodzi przypadkiem o system backupów hardware'owy?

Edytowane przez WalDo

• 2 weeks later...
--exclude dziala, ale trzeba podawac pliki w katalogu i sam katalog. Jak masz bardziej zagniezdzona strukture to zaczyna byc meczace. Lepiej wykonac jakims skryptem liste plików do zbackupowania a potem zrobic tar wg tej listy.

WalDo Z ta lista bedzie ok, dzieki.

Na HP-UX mialem proste narzedzie co robilo mi tasiemke bootujaca + caly system ( make_tape_recovery ), i w sumie cos takiego bylo by najlepszego. Poczytam jeszcze o tym dump`ie. Dzieki

[EDIT]

Tak jeszcze raz przeczytalem watek... Czy Tobie nei chodzi przypadkiem o system backupów hardware'owy?

W jakim sesie sprzetowy? Jezeli chodzi o zapis na nosniki zewnetrzne to tak, jezeli chodzi o jakis snapshot, snapclone jak to sie robi na maciorkach to nie.

Jszubiak

Na USB odradzam bo bedzie waskim gardlem.

Nie bedzie duzo tych danych a SAS sie boje czy fedora nie bedzie miala problemów ze sterownikami.

A co Ci nie dziala z --exclude ?

Juz mi WalDo wytlumaczyl (problem ze wskazywalem katalog a nie cale sciezki do pliku ). Ale dzieki :).

lvm snapshot + cokolwiek np:

blokowo - dd+ssh, dd+nc

plikwo - tar+ssh, tar+nc

Popatrze, dzieki 

PS. Co do napedu to zamierzam zakupic HP DAT 320 USB External Drive lub 160 (USB, bo SAS sie boje czy nie "przerosnie" Fedory ;))