Skocz do zawartości

[F16] Shell Jest "Półpolski"

SeeM

Rekomendowane odpowiedzi

# system-config-language 
Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit
Pakiet hyphen-pl-0.20060726-5.fc15.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet 50:aspell-pl-6.0_20061121-5.fc15.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet 1:libreoffice-langpack-pl-3.4.4.2-6.fc16.i686 jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet man-pages-pl-0.24-12.fc16.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet mythes-pl-1.5-6.fc15.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet 1:autocorr-pl-3.4.4.2-6.fc16.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Pakiet hunspell-pl-0.20110609-1.fc16.noarch jest już zainstalowany w najnowszej wersji
Ostrzeżenie: grupa polish-support nie posiada żadnych pakietów.

# echo $LANG
pl_PL.UTF-8

pl_jpg_300x300_q85.jpg

Niektóre elementy shella są wyświetlane po angielsku, między innymi terminarz, prawoklik na doku (np. New window). Najlepsze jest to, że zaraz po zalogowaniu są pokazywane po polsku, ale po jakiejś sekundzie shell zmienia zdanie, jakby doczyta skądś odpowiednie ustawienie, i zmienia te napisy na angielski. Wie ktoś gdzie te ustawienia są? Albo czy można wymusić polski język. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niektóre elementy po prostu nie są jeszcze spolszczone, ale jeszcze miesiąc temu miałem te okienka wypisane po polsku.

Ustawienia systemu już próbowałem.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niektóre elementy po prostu nie są jeszcze spolszczone [cut]

Wszystko jest spolszczone, a przynajmniej sam gnome-shell i całe GNOME. Czy masz zainstalowane jakieś rozszerzenia niepochodzące z pakietu gnome-shell-extensions? Bo AFAIK tylko one są tłumaczone.

Wszystko jest spolszczone, a przynajmniej sam gnome-shell i całe GNOME. Czy masz zainstalowane jakieś rozszerzenia niepochodzące z pakietu gnome-shell-extensions? Bo AFAIK tylko one są tłumaczone.

Prawie wszystko jest spolszczone. Na przykład nowe okno dialogowe z pytaniem o hasło roota jeszcze nie (np. w preferencjach języka z ustawień systemu). Rozszerzeń mam sporo, ale nimi się mniej przejmuję, bo to mój wybór, że sobie włączam. Najbardziej chodzi mi o podstawowy pulpit, bez żadnych extensions. Założyłem próbnie drugie konto i żadnych rozszerzeń nie włączałem. Efekt jest ten sam, co na starym, czyli część komunikatów angielska.

To bardzo dziwne. Owszem, okno uwierzytelnienia to jest znany bug, ale jeśli chodzi o resztę, to nie wiem o co chodzi.

A pytam o rozszerzenia, bo one potrafią dość głęboko wgryźć się w kod shella i zastąpić jego tłumaczenia swoimi, najczęściej nieistniejącymi.