yozi Napisano Styczeń 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2012 Witam jestem dośc nowym uzytkownikiem innego systemu niz win, w tym wypadku jest to fedora 16, . Problem z systemem zaczyna sie juz podczas isntalacji na stacjonarnym komputerze, po włozeniu plytki komputer zaczyna długo mysleć po zakceptowaniu instalacji, jak juz uda mu sie dojsc do jakiegos porozumienia ze soba, pokazuje sie niebieskie okno wyboru sprawdzenia cd-romu,itp, gdy juz przejde przez wszystie czynnosci na "niebieskim ekranie" system proboje przełaczyc sie na postać graficzna i w tym momencie dzieje sie co chce, na ekranie pojawiaja sie kreski znaczki niby mam mozliwosc wyobru jezyka ale po chwili obraz sie zawiesza i zbytnio nie jestem wstanie nic zrobic, po paru probach isntalacji raz udalo mi sie dojsc do konca, przechodzac przez te wszystkie meczarnie. Co może byc przyczyna takich zachowań, nieobslugiwana karta graficzna( NVIDIA geforce 8400se), a moze wina samego systemu fedora 16 -32 bit,a procesor 64 bitowy (AMD phenom II x40 b50). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2012 Co moze byc przyczyna takich zachowan, nieobslugiwana karta graficzna( NVIDIA geforce 8400se), a moze wina samego systemu fedora 16 -32 bit,a procesor 64 bitowy (AMD phenom II x40 b50).Nie wiem co jest przyczyna takiego zachowania, ale to na pewno nie jest problem z karta grafiki - mam taka sama a wszystkie karty Nvidia naleza do najlepiej obslugiwanych. Instalacja systemu 32-bitowego na 64-bitowym procesorze powinna przebiegac bez najmniejszego problemu. Sprawdzilbym ponownie sume kontrolna pobranego obrazu plyty instalacyjnej (→ http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9Aci.C4.85gn.C4.85.C5.82em_obraz_ISO_i_co_dalej.3F ) i ew. spróbowalbym raz jeszcze wypalic. Instalujesz z pelnego obrazu DVD czy z jakiegos LiveCD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yozi Napisano Styczeń 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2012 z pełnego obrazu, dodam ze z tego obrazu udalo mi sie zainstalowac bez problemowo przez flash-a na netboku, probowalem wczesniej walczyc z innymi wersjami mozliwosciami, dystrybucjami, jedynie co instalacja przebiegła bez problemowe to fedora 7 z plyty dołaczonej do ksiazki wydawnictwa helion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2012 A Fedora uruchamia Ci sie poprawnie jako live-cd? Jezeli masz dostep do internetu mozesz spróbowac wersji netinstall. Albo zobacz w biosie czy masz mozliwosc bootowania z USB i zrób z flash tak jak na netbooku :)Jezeli poprawnie instaluje Ci sie Fedora 7 to (chociaz nie wiem czy to sie uda, jak masz czas mozesz przetestowac) czytalem ze specjalnie na ta wersje linuxa jest jakis program który aktualizuje do dowolnej wersji Ferody od razu. Wiec nie trzeba z F7 na F8, z F8 na F9 itd tylko lecisz F7 na F16. Chociaz to tak ogromny skok cywilizacyjny, ze zobacz z Fedora 15 ewentualnie 14. A jezeli próbowales z innymi dystrybucjami to byl wsród nich Debian 6 stable? Czyli Squeeze. Jezeli nie to spróbuj z nim. (Ale nawet jak sie uda to wróc do nas i kombinuj z Fedora) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi