Juve Napisano Luty 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 Witam! Mam nastepujacy problem: Mam udostepniona przez router drukarke usb (HP 1320). Dodawalem drukarke przez ustawienia/konfigurcja_drukarek/nowa_drukarka/HP-JetDirect Strony testowe drukowane sa prawidlowo(sic!) Po zleceniu zadania typu jakis dokument z Libreoffice drukarka zachowuje sie nastepujaco: miga dioda 'przetwarzania' dokumentu a nastepnie przestaje... i nic sie nie dzieje. adres drukarki : socket://192.168.0.1:9100 Ponizej adres do konfiguratora drukarki, pod jakies stare kde: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/p910nd.server#linux.clients Moze tutaj cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 Hmm... A samo zainstalowanie paczek z repo nie wystarcza? yum install hplip hplip-libs hpijs hplip-common hplip-gui [EDIT] OK, drukarka drukuje czyli jest zainstalowana. Sorry, nie ten problem. A sprawdzales czy na przyklad wydruki z LO nie próbuja sie drukowac na innym formacie papieru (np. cos w stylu Letter czy A3), który w drukarce jest niedostepny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Luty 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 Co to jest LO? Nie, ustawiony jest w opcjach drukarki (mam na mysli GUI klikane) A4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 LO = LibreOffice. Drukarka na A4, LO na Letter i kiszka. [EDIT] Poszukaj w logach w katalogu /var/log/cups - moze tam znajdziesz jakies wyjasnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Luty 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 LO = LibreOffice. Drukarka na A4, LO na Letter i kiszka. [EDIT] Poszukaj w logach w katalogu /var/log/cups - moze tam znajdziesz jakies wyjasnienia. Znalazlem trolla, ale to jest istna pier**la (niedoróbka, nie blad ze strony programistów), z ciekawosci przelaczylem i poszlo: W Libreoffice Plik->Drukuj->Wlasciwosci->Urzadzenie - sa ustawione domyslne ustawienia: Resolution 600x600 - trzeba przestawic na 1200x1200 oraz rodzaj jezyka - domyslnie pdf - trzeba przestawic na Post Script Level Ale teraz quiz: LO nie zapamietuje ustawien i po kazdym wylaczeniu wraca do mamusi(defaultowe ustawienia), gdzie moge przestawic pernamentnie te opcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2012 W ustawieniach systemowych są drukarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Luty 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2012 Nie mam tam możliwości zmiany tego języka drukarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2012 Jakiego języka? Rozdzielczości? Też mam HP i u mnie jest. Ewentualnie połącz się przez przeglądarkę z http://localhost:631/ i tam w ustawieniach musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi