Skocz do zawartości

Notebook Toshiba M100-179 - Regulacja Jasnością Ekranu

meriox

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zainstalowane Fedora 16 KDE na Notebooku Toshiba M100-179.

Regulacja podświetlenia matrycy za pomocą klawiszy funkcyjnych działa prawidłowo.

Niestety zarządzanie energią nie reguluje jasnością ekranu w zależności od naładowania akumulatora - zawsze jest na pełnym podświetleniu

Karta graficzna to Ati Mobility X1400.

Można rozwiązać w jakiś sposób ten problem?

Niestety zarządzanie energią nie reguluje jasnością ekranu w zależności od naładowania akumulatora - zawsze jest na pełnym podświetleniu

To nigdy nie działało w opisywany przez Ciebie sposób. Możesz redukować jasność ręcznie. Może w KDE są takie opcje, bo jednak w ustawieniach tego środowisko można tworzyć profile itp., a w Gnome wybrać tylko, czy obraz powinien się trochę przyciemniać, kiedy komputer jest nieużywany.

To nigdy nie działało w opisywany przez Ciebie sposób. Możesz redukować jasność ręcznie. Może w KDE są takie opcje, bo jednak w ustawieniach tego środowisko można tworzyć profile itp., a w Gnome wybrać tylko, czy obraz powinien się trochę przyciemniać, kiedy komputer jest nieużywany.

Instalacja sterów nie pomogła.

Thof, zapomniałem dodać, że jak kliknę w ikonę baterii (zarządzanie energią) to znajduje się tam suwaczek do rozjaśniania/przyciemniania ekranu.

Na mojej Toshibie suwaczek niczego nie zmienia.

Z ciekawości odpaliłem Fedora KDE na innym sprzęcie i tam suwak działa bez problemu. Niestety miałem tylko chwilę żeby się pobawić innym sprzętem ale jedno z drugim może mieć związek.

Znalazłem gdzieś na innych forach, że problem rozwiązać można przez zainstalowanie guidance-power-manager.

Podczas próby instalacji otrzymuję info "błąd, nie można spełnić zależności".