Michał P. Napisano Luty 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2012 Czesc, Czy ktos moze mial podobny problem? Zainstalowalem Fedore 16 i nie mam dzwieku. Nie jest to sprawa kodeków, zainstalowalem odpowiednie pakiety zgodnie z instrukcjami i dalej dzwieku brak. Nie mam go nie tylko w przypadku mp3 / filmów, ale równiez np. na youtube (filmik leci, dzwieku nie ma). Próbowalem sciagnac ze strony producenta plyty glównej sterowniki, ale jak je zainstalowalem to dalej dzwieku nie bylo, a tylko mi popsulo pare rzeczy, np. z /lib zniknal plik libasound.so.2, przez co nie moglem uruchomic zadnej przegladarki. Na szczescie reinstall alsa-lib pomoglo. Jak wpisuje w terminalu aplay -l dostaje: aplay: device_list:252: no soundcards found... Na tym kompie wczesniej byl Win XP i dzwiek byl. Plyta to ASUS P5L, karty dzwiekowej dodatkowej nie mam, tylko to co bylo na plycie (Realtek High Definition 6-channel audio CODEC). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Luty 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2012 Podaj wynik polecenia: #cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P. Napisano Luty 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2012 Podaj wynik polecenia: #cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec Nie mam takiego pliku. Mam tylko: [root@everest asound]# pwd /proc/asound [root@everest asound]# ls cards devices hwdep modules oss pcm seq timers version [root@everest asound]# cat cards --- no soundcards --- [root@everest asound]# ls oss devices sndstat [root@everest asound]# ls seq clients drivers queues timer [root@everest asound]# cat oss/sndstat Sound Driver:3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.24 emulation code) Kernel: Linux everest 3.2.7-1.fc16.i686 #1 SMP Tue Feb 21 01:38:57 UTC 2012 i686 Config options: 0 Installed drivers: Type 10: ALSA emulation Card config: --- no soundcards --- Audio devices: NOT ENABLED IN CONFIG Synth devices: NOT ENABLED IN CONFIG Midi devices: NOT ENABLED IN CONFIG Timers: 31: system timer Mixers: NOT ENABLED IN CONFIG [root@everest asound]# Próbuje sciagnac ze strony www.realtek.com jakies sterowniki, wzialem dla Linux driver (3.0) ale mam problemy ze zbudowaniem. Sciagnalem jakies zródla kernela, ale nie wiem, czy odpowiednie (pojawily sie w /usr/src). Brakuje mu podczas wykonywania make pliku linux/latency.h Jesli dobrze zrozumialem, to kernel w Fedorze 16 jest w wersji 3.2, a te sterowniki sa dla 3.0,natomiast nie ma dla 3.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P. Napisano Luty 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2012 Zródla kernela mam chyba ok: 3.2.7-1.fc16.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P. Napisano Luty 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2012 Zainstalowalem tym razem Fedore 15, ona ma Kernela 2.6, a u producenta widzialem sterowniki dla takiego jadra. Nie instalowalem sterowników, po prostu Fedora 15 + kilka rzeczy z Poradnika (gstreamer, google chrome, midnight commander, flash etc.). Dzwieku dalej nie mam Wykonanie aplay -l daje ponizsze rezultaty $ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 Wykonanie cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec daje co ponizej: $ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec Codec: Realtek ALC883 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2012 Sadzac po wpisach w Googlach problem z ta karta jest w Fedorze "od zawsze" → http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Fedora.16+ALC883 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Luty 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 29, 2012 Spróbuj dodać opcje do modułu snd-hda-intel wybraną z przedstawionych możliwości dla Codec ALC883 : http://www.mjmwired....udio-Models.txt (to jest dla jądra 3.2) Opcję do modułu dodaje się tworząc plik np. /etc/modprobe.d/snd_hda_intel.conf i umieszczając w nim linijkę: options snd_hda_intel model=xxxxx xxxxx - to opcja modułu wybrana z linku powyżej np. asus-p5q Pozdrawiam, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P. Napisano Marzec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Sadzac po wpisach w Googlach problem z ta karta jest w Fedorze "od zawsze" → http://www.google.pl...edora.16+ALC883 Najwyrazniej tak. W kazdym razie jak wlozylem Sound Blastera to dzwiek jest. (SB 5.1 VX + Fedora 16 i jest ok) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi