Savpether Napisano Marzec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2012 Witam, stworzyłem parę własnych konfiguracji czcionek w /etc/fonts/conf.d, a mianowicie w /etc/fonts/conf.avail, ale podlinkowałem je do conf.d, żeby działało. Zależy mi na tym by po aktualizacji nie nadpisało mi moich ustawień, a jednocześnie by te ustawienia obowiązywały wszystkich użytkowników, jak tego dokonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2012 Dla plików w /etc zazwyczaj tworzony jest plik /etc/costam/config.rpmnew, co pozwala na unikniecie nadpisywania konfiguracji, a posiadanie nowszej wersji domyslnego konfigu pozwala zobaczyc czy pojawilo sie cos nowego. Nie jestem jednak pewien jak rpm zareaguje, kiedy stwierdzi ze ma dowiazanie zamiast pliku z konfiguracja. Lepiej skasuj to dowiazanie i zmien nazwe swojego pliku konfiguracij na taki, jaki byl w standardzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Jesli utworzyles zupelnie wlasny plik, które wczesniej nie bylo to nie powinno nadpisywac. Mozesz dodatkowo zmienic jego atrybuty na np. tylko odczyt chattr +i /etc/fonts/conf.avail, ale to troche bez sensu jest, kiedy ten plik i tak nie bedzie nadpisywany. Równie dobrze mozesz te pliki wrzucic bezposrednio do /etc/fonts/conf.d/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi