Fallen Napisano Marzec 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2012 Problem występuje zarówno z dyskiem twardym podłączanym przez usb jak i zwykla pamiecia flash (pendrivem). Podczas kopiowania z/na pendrive system albo łapie freeza na czas kopiowania albo dane kopiują się w ułamku sekundy i wiem jak długo trawa kopiowanie z widzetu obciążenia procka. Skopiowane dane prawie nigdy nie działają chyba ze poczekam półgodziny az się przekopiuje plik 700mb. Tak się nie da funkcjonować zaczynam się zastanawiać nad powrotem do windy... jedyna pomoc jaka otrzymalem do tej pory to taka ze tak juz jest i tyle ;p PLZ HELP!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Marzec 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2012 Ja nie mialem u siebie nigdy takich problemów choc uzywam kde juz pare ladnych lat, ale wiem jedno 99,99% problemów z KDE rozwiazuje usuniecie lub modyfikacja problematycznych confingów w katalogu .kde. Moja rada taka- jezeli nie zalezy ci na ustawieniach srodowisk(a pewnie zalezy) mozesz usunac folder .kde i zobacz czy problem sie naprawil. Ewentualnie drugie rozwiazanie polega na utworzeniu nowego uzytkownika i sprawdzeniu czy na jego koncie z "defultowymi" ustawieniami srodowiska wystepuje ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Marzec 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2012 Czemu usuwac? Zmien nazwe .kde na .kde_kopia i zrestartuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2012 W jakim trybie dziala Twój dysk twardy: AHCI czy Compatibility? Ustawiasz to w biosie. To moga byc problemy z dyskiem, tym bardziej, ze kopiowanie wplywa na prace systemu. Gdyby problem byl z pamieciami USB to system powinien zachowywac sie normalnie i tylko kopiowanie powinno byc spowolnione. Zamiast kopiowac w srodowisku graficznym uzyj mc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Marzec 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2012 ja moge dodac od siebie tylko tyle, ze jak podepne dysk usb i pendrive w jednym czasie do portow usb z lewej strony laptopa to kopiowanie miedzy urzadzeniami po chwili zostanie przerwane. Powodu nie znam Natomiast jesli dysk usb podepne do portu po lewej stronie a pendrive po prawej (np zamiast myszki) to kopiowanie pomiedzy urzadzeniami usb normalnie funkcjonuje. W windowsie nie sprawdzalem czy dzieje sie tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Marzec 12, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2012 (edytowane) Dysk ustawiony w AHCI (windows nie robil problemów). Kopiowanie jest masakrycznie spowolnione + freez`y systemu. Problem wystepuje tylko podczas kopiowania na pendriv`a. Problem wystepowal na fedorze f15. Problem wystepuje przy kopiowaniu poleceniem cp. Jestem dosyc swierzzym uzytkownikiem linuxa na kde dlatego na razie wstrzymam sie z opcja z folderem .kde Zmienilem nazwe z .kde na .kde_backup i wydaje mi sie ze to nic nie dalo: po restarcie wszystko jest jak bylo i nie ma swiezego folderu .kde Edytowane Marzec 15, 2012 przez WalDo ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Marzec 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2012 moze czas na format pendriva ? mam nadzieje ze nie kupiles tego pendriva za 80 zl jako 250 GB z Allegro ? bo to mozna (_odrazu_ → od razu) ORT do kosza wyrzucic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Marzec 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2012 Problem wystepuje z róznymi pendrive`ami które na kompie brata z windows`em smigaja bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2012 http://www.h-online.com/open/features/What-s-new-in-Linux-3-3-1466872.html?page=2 A number of changes in Linux 3.3 are intended to take care of various problems that can, in certain situations, cause systems to temporarily stall when the kernel is writing large amounts of data to a slow disk (such as a USB flash drive). Linux 3.2 already fixed some of these types of issues where the writeback code was to blame. For 3.3, there was one more change in this area, which in some special circumstances can improve write performance of the NTFS-3G Fuse driver. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi