AsFe Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 WItam, Ostatnimi czasy naszła mnie ochota na doinstalowanie paczek do postawienia serwerów plików itp. (te dostępne z aplikacji instalowania i usuwania oprogramowania). Niestety system zaczął mi się bardzo powoli uruchamiać, więc stwierdziłem, że je usunę i tutaj zaczął się cały problem. Przy okazji - niechcący oczywiście - odinstalowałem Network Managera i nie wiem jak mam go ponownie zainstalować. Nie mam dostępu do internetu z poziomu Fedory, więc chciałem zainstalować paczkę .src.rpm, ale wyświetla mi się komunikat, że tego typu oprogramowania nie instaluje się w ten sposób. Macie pomysł jak powinienem rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Odpalic internet bez NetworkManagera. Nie jest do tego koniecznie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AsFe Napisano Marzec 26, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Przepraszam, ze zadam takie dziwne pytanie, ale jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2012 Paczka src.rpm to paczka ze zródlami i dodatkowymi plikami do umozliwiajacymi zbudowanie pakietu RPM. Instalowac musisz *.rpm a nie .src.rpm. Musisz znalezc paczke NetworkManager-<wersja>.rpm i zainstalowac. Do jej instalacji potrzebne sa inne pakiety. Najlepiej, gdybys mial plyte instalacyjna DVD lub jej obraz ISO. Albo tak jak napisal Miszcz mozna to zrobic uruchamiajac serwis network i przygotowujac pliki konfiguracyjne (albo wykorzystujac, bo pewnie masz je na dysku stworzone przez NM). Ale NM bedzie prostszym rozwiazaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamS-75 Napisano Marzec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2012 Przepraszam, ze zadam takie dziwne pytanie, ale jak to zrobic? to na pewno pomoze : http://webtechtalk.p...rminal%29?p=273 http://rhclg.blogspo...sieciowych.html http://linux4u.w.int...pl/network.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Na bardzo ostatecznego jest jeszcze niepokonany system-config-network, który na 90-100% bedzie w systemie zainstalowany, spróbuj z root klepnac w konsoli system-config-network Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AsFe Napisano Kwiecień 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 Na bardzo ostatecznego jest jeszcze niepokonany system-config-network, który na 90-100% bedzie w systemie zainstalowany, spróbuj z root klepnac w konsoli system-config-network Wykorzystujac ten sposób, uruchamia mi sie program w konsoli, ale kiedy wybieramopcje konfiguracji urzadzenia, to nie pojawia mi sie nic pomimo, ze mam lapka podlaczonego kablem do routera :/ W jaki sposób moge doinstalowac NM z plyty instalacyjnej? Tak sie sklada, ze mam wypalony obraz na plycie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 Zamontuj plyte, "cd" do katalogu z paczka NetworkManager-<numer wersji>.rpm i yum install <pelna nazwa paczki wraz z rozszerzeniem .rpm> Jesli beda jakies problemy (a moga byc, bo nie bedzie widzial repozytoriów w sieci), to na koncu powyzszego polecenia dodaj jeszcze "--disablerepo=\*" (na poczatku 2 myslniki, bez cudzyslowów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Kwiecień 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2012 Jednak zadam to glupie pytanie: A próbowales moze po prostu: service NetworkManager stop ifup eth0 yum -y install network-manager-applet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi