piottrek17 Napisano Kwiecień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Witam, mam problem, jestem nowym uzytkownikime F16, nigdy wczesniej nie mialem z nia stycznosci. Podazajac tym poradnikiem krok po kroku próbowalem zainstalowac sterowniki podanymi tam komendami czyli: 1. Zainstaluj repozytorium RPMfusion Logujemy sie na roota: su - Nastepnie dodajemy repozytoria: yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/\ rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/\ fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm 2. Zaktualizuj system su -c "yum update" 3. Zainstaluj sterownik Dla GeForce 6 i nowszych: su -c "yum install akmod-nvidia" 4. Nalezy upewnic sie, ze sterownik nouveau nie bedzie ladowany: su mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) przed instalacja sterowników w/w sposobem otrzymalem direct rendering: yes po zainstalowaniu juz "no" wiec postapilem tak jak przykazal poradnik czyli: su cd /usr/lib64/xorg/modules/extensions/ #x86_64 mv libglx.so libglx.so.bak wciaz direct rendering: no pomyslalem wiec ze zmieni sie to po zrestartowaniu komputera lecz ten juz nie wlaczyl sie prawidlowo. http://imageshack.us...4042012001.jpg/ Jestem calkowicie (_swierzy_ → swiezy) ORT jesli chodzi o Fedore i linuxy jednak bardzo chcialbym sie przesiasc na Fedore z W7. Wiem ze przeinstalowanie F16 rozwiaze problem ale chcialbym to naprawic jesli to mozliwe. Prosze o rady, z góry dziekuje i pozdrawiam. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTS 250 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Na poczatek warto wrócic do stanu poczatkowego, czyli odinstalowac sterownik.. Uruchom Fedore w trybie tekstowym. 1. Jesli przy starcie nie widzisz menu, to po wlaczeniu komputera przytrzymaj wcisniety lewy shift. 2. W menu upewnij sie, ze podswietlona jest pozycja "Fedora" z najnowszym numerem jadra, wcisnij "e", potem odszukaj linijke zaczynajaca sie od "linux /vmlinuz...", wcisnij klawisz [End], spacje, wpisz "3" (bez cudzyslowu) i wcisnij F10. 3. Zaloguj sie na roota 4. Odinstaluj yum remove akmod-nvidia Potem zamiast akmod-nvidia spróbuj zainstalowac kmod-nvidia. Nie wiem dlaczego, ale akmod-nvidia z jadrem 3.3.x i nowszymi ma jakis problem, wiec chyba lepsze w tym przypadku sa gotowe przekompilowane sterowniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 4, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2012 Akmod nie chce dzialac poniewaz zmienila sie struktura katalogów http://weltall.helio...nvidia-drivers/, poprawilem wiki na kmod. Mi to wyglada bardziej na problem z jadrem niezwiazany ze sterownikami Nvidii. Na liscie wyboru gruba powinienes miec jeszcze inne wersje jadra (najlepiej jakby byla starsza wersja, np. 3.2), zobacz czy na nich tez masz "kernel panic". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piottrek17 Napisano Kwiecień 10, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2012 Na poczatek warto wrócic do stanu poczatkowego, czyli odinstalowac sterownik.. Uruchom Fedore w trybie tekstowym. 1. Jesli przy starcie nie widzisz menu, to po wlaczeniu komputera przytrzymaj wcisniety lewy shift. 2. W menu upewnij sie, ze podswietlona jest pozycja "Fedora" z najnowszym numerem jadra, wcisnij "e", potem odszukaj linijke zaczynajaca sie od "linux /vmlinuz...", wcisnij klawisz [End], spacje, wpisz "3" (bez cudzyslowu) i wcisnij F10. 3. Zaloguj sie na roota 4. Odinstaluj yum remove akmod-nvidia Potem zamiast akmod-nvidia spróbuj zainstalowac kmod-nvidia. Nie wiem dlaczego, ale akmod-nvidia z jadrem 3.3.x i nowszymi ma jakis problem, wiec chyba lepsze w tym przypadku sa gotowe przekompilowane sterowniki. Niestety po odinstalowaniu akmod-nvidia nadal nie dziala, na kernelu 3.1 nie wyskakuje kernel panic ale pokazuje sie znaczek Fedory i nie rusza juz dalej. Wydaje mi sie ze cala sprawe zepsulo to "upewnienie sie ze sterownik nouveau nie bedzie ladowany" bo przy komunikacie "kernel panic" wyskakuje: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) Tylko jak to naprawic?? Prosze o dalsza pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 11, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2012 Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) Ten komunikat najprawdopodobniej oznacza uszkodzenie tablicy partycji lub poczatkowych sektorów pierwszej partycji na pierwszym dysku i raczej nie ma nic wspólnego z instalowaniem sterowników grafiki. Kilka rzeczy do sprawdzenia na poczatek. Uruchom system z jakiegos LiveCD: 1. sprawdz jak wyglada uklad partycji. Jako root (→ http://wiki.fedora.p...owanie_na_roota ) wykonaj polecenia fdisk -l albo gdisk -l w opcjach male L a nie cyfra 1, jesli nie ma tych polecen na LiveCD to je zainstaluj. 2. Sprawdz czy jest mozliwe zamontowanie partycji z twardego dysku? Jesli pkt.2. da sie wykonac, to: 3. pokaz cat /boot/grub2/grub.cfg 4. przy okazji sprawdz czy jakikolwiek plik w /etc/modprobe.d zawiera wpis blacklist=nouveau grep "nouveau" ./* to pozwoli sprawdzic czy sterownik nouveau nie jest zablokowany przez jakies wpisy systemowe. Jesli pkt.2. nie da sie wykonac, to sciagnij, nagraj na CD/USB obraz live i zapoznaj sie z dzialaniem → http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Livecd P.S. Odpowiadajac nie cytuj w calosci "wielkoformatowych" wypowiedzi - wszystko widac powyzej, to forum a nie lista mailingowa. Wystarczy zaznaczyc do czyjej odpowiedzi sie odnosisz lub zacytowac jej konkretny fragment. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi