Nifir Napisano Kwiecień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2012 Hej, chcialem zainstalowac F16 na lapku, ale po odpaleniu fedory z plyty wywala mi informacje "many bad sektors" szczerze, to irytuje mnie ta sytuacja, raz ze nie lubie meczacych powiadomien, dwa nie lubie zniszczonych dysków. Zrobilem test pod windowsem i nie wykryl za bardzo nic zlego Odpalilem MHDD (niestety nie mam logów z pelnego skanowania) i mialem tylko kilka sektrorów <50ms, reszta to 3ms i 10ms Zdjecie: http://s345983191.domenaklienta.pl/ftp/2012-04-08%2017.24.17.jpg Zrobilem czyszczenie i remap, co niewiele zmienilo, a mimo to jak odpalam F16 to meczy mnie o te bad sektory... o co chodzi? Przejmowac sie tym? Wymienic dysk, czy wylaczyc tylko powiadomienie i instalowac system na tym co mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2012 720968 sektorów realokowanych. Juz po dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Kwiecień 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2012 No to chyba tyle w temacie... ale mimio to, ze sektory sa przemieszczone, to czasy nadal sa w miare: Zdjecie: http://s345983191.domenaklienta.pl/ftp/2012-04-08%2018.52.01.jpg oczywiscie, nie chodzi mi o to by wyjechac dysk do oporu, bo wole kupic nowy, niz stracic cenne dane. Bardziej zastanawia mnie czy takie przemieszczenie zmienia cos za wyjatkiem czasu dostepu do danych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2012 U mnie przy tysiacu realokowanych sektorów zaczely pojawiac sie przestoje (ok. 0,5 sek), slychac bylo przeskoki glowicy. Jesli przyjac, ze sektor ma 0,5KB to ok. 350MB przestrzeni jest uszkodzone. Podczas zwyklych operacji powinno byc zauwazalne czeste "mielenie" takiego dysku, wydawaloby sie bez powodu. Nawet nie wiem jak to jest mozliwe, ze ten Windows nadal dziala. Chyba, ze juz przyzwyczailes sie niebieskiego ekranu z bledami, albo masz jakies niezwykle szczescie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquaman Napisano Kwiecień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2012 Tak tylko na marginesie... Jesli to dysk Fujitsu (obecnie Toshiba) to te dyski wykazuja wlasnie taki S.M.A.R.T., ze wartosc atrybutu #5 (czasem takze #196) ma kosmiczna wartosc. Widac, ze wartosci Val i Worst tych atrybutów wynosza 100. Zakladajac, ze jest to wartosc poczatkowa tych atrybutów sugerowaloby to, ze nie jest jeszcze tak zle z dyskiem. Nie przygladalem sie zbytnio innym atrybutom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Kwiecień 10, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2012 zawartosc #197 i 198 bylaby ciekawa. jak dla mnie, to dysk do przenoszenia danych (i to kopii, bo przy "przenies" obawialbym sie niespodzianki). czy przypadkiem miejsce na relokacje sie juz nie konczy/skonczylo? dla sportu (i ciekawosci) zrobilbym dlugi test smarta. z drugiej strony - na staruszka nie wyglada - cos z nim sie dzialo? temperatura? mechanicznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Kwiecień 12, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2012 (edytowane) No wlasnie nic sie nie dzialo. Jedyny problem byl taki, ze przy powrocie z uspienia/hibernacji wywalal BSOD, ale dzialo sie tak dopiero po dodaniu drugiej kosci ramu i nie wiem czy, dysk alokowal na swap marne sektory, czy problem byl z ramem. Obecnie jestem w stanie zrobic instalke Windowsa, ale przy fedorze sa problemy: http://dl.dropbox.co...%2011.54.31.jpg http://dl.dropbox.co...%2011.54.14.jpg Mozna rzucic okiem na zdjecia powyzej- uwaga, sa duze! ale chyba srednio czytelne to jest: "Oh no! Something has gone wrong. A problem has occurrd and the system can't recover. Please contact a system administrator." To wyswietla sie po pierwszym uruchomieniu. Bez x serwera loguje sie zarówno na moje konto jaki i na roota. Edit: Jest mozliwosc wyciecia/zablokowania tych sekotrów na dysku? Np. funcja makebad by system je omijal i nic tam nie zapisywal? To tylko 3 GB, wiec jezeli faktycznie sa w zlym stanie to obejdzie sie bez nich. EDIT: Mam nadzieje, ze teraz sie lepiej przeglada ten temat? Obecnie przy reboocie (bez powloki graficznej) wyskakuje: http://dl.dropbox.com/u/29408495/2012-04-12%2013.16.34.jpg - czy to moze miec jakis zwiazek z dyskiem? Edytowane Kwiecień 12, 2012 przez Nifir Już wiem po co próbują zmieścić coraz więcej pikseli na matrycach - żeby ludzie mogli coraz większe obrazki wklejać na forach. A mówią, że myślenie nie boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aquaman Napisano Kwiecień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2012 RAM przetestuj programem memtest86+. Test powinien trwać kilka godzin lub do pierwszego błędu. Oczywiście, możesz przetestować też w konfiguracji z dodatkową kością RAM. Odnośnie komunikatów z ostatniego zrzutu, to raczej problem ze sterownikiem karty grafiki, a nie dyskiem. Spróbuj, testowo, podmienić sterownik = Środowisko_graficzne_(pulpit)_nie_uruchamia_się_(X'y_nie_startują) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Kwiecień 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2012 podtrzymam watek dysku - jego "awionika" w przypadku pojawienia sie bledów jakiegos obszaru w jego miejsce "wstawia" obszar rezerwowy. "wstawia" bo fizycznie zlokalizowany gdzie indziej, ze strony systemu efekt jest prawie bezobjawowy - prawie, bo podczas czytania sciezki sektorów w pewnym momencie glowica wykonuje skok w obszar rezerwy. rzecz jasna obszar do relokacji jest ograniczony, skonczy sie - skonczy sie maskowanie bad sektorów. w zaleznosci od lokalizacji badów, mozesz próbowac np. zalozyc tam nieuzywana partycje. tyle, ze zjawisko moze postepowac. lokalizacje uzyskasz po dlugim tescie smarta. moze to kilka obszarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Kwiecień 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2012 Robilem memtesta i moze nie wyglada to zbyt dobrze, ale obraz jest raczej wynikiem interwencji lub grafiki (ta nigdy wczesniej nie szwankowala), niz ramu. http://dl.dropbox.com/u/29408495/2012-04-16%2004.16.44.jpg Jak ustawic ten dlugi test smarta? Normalny trwal zazwyczaj 50 minut... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Kwiecień 21, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2012 smartclt -? - sciagawka co i jak ustawiac dlugi test: smartctl --test=long /dev/sda {zakladam, ze dysk faktycznie jest w systemie montowany /dev/sda} takie rozrywki z grafika nawet w trybie tekstowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi