mati00724 Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 Witam! Miałem zainstalowane sterowniki karty nvidia 7025 jeszcze na F15, pozostały zainstalowane gdy zmieniłem system na 16-stkę. Przed pewien czas był jakiś problem z aktualizacjami, otóż wyświetlał się jakiś błąd, zdaje się, że konflikt aktualizacji nvidia i kernel cośtam. Niedawno stwierdziłem, że należy w końcu zaktualizować system, odznaczyłem więc jedną z aktualizacji, które powodowały problem. Po zrestartowaniu wyświetliło się "wystąpił problem, proszę skontaktować się z administratorem". Nie uporałem się z tym problemem ale stwierdziłem, że nie zaszkodzi przeinstalować systemu, gdyż miałem trochę bałaganu, dużo poinstalowanych programów, które testowałem aby wybrać taki który mi odpowiada itp. Przeinstalowałem go, zaktualizowałem i zacząłem podejmować próby zainstalowania sterowników nvidia. Zdawało mi się, że umiem to zrobić ale kolejne próby kończyły się tak samo- "wystąpił problem, proszę skontaktować się z administratorem". Postępowałem, oczywiście, zgodnie z poradnikiem, krok po kroku. Nic, za każdym razem odinstalowywałem sterowniki nvidia w recovery mode. Czyżby istniał jakiś błąd nie pozwalający instalować sterowników nvidia na zaktualizowanej fedorze? Niestety nouveau nie działają mi zbyt dobrze, np. gdy włączy się filmik to miga ekran. Czy jest szerzej znany taki konflikt fedory i sterowników nvidia? Co mogę zrobić? Może da się jakoś poprawić działanie nouveau? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 Szerzej znane bledy mozna wyszukac na bugzilli. Jesli nie sa jeszcze szerzej znane, to mozna sprawic by byly zglaszajac problem. Oczywiscie zgloszenia w tym stylu jaki tu reprezentujesz ("nvidia i kernel costam", "jedna z aktualizacji") na pewno nikt nie podejmie, wiec trzeba sie troche bardziej postarac. Osobiscie nie slyszalem o problemach. U mnie nvidia dziala (kernel najnowszy costam i do tego kmod-nvidia costam na architekture jakas tam (1)) ___________ (1) kernel-3.3.2-1.fc16.x86_64, kmod-nvidia-3.3.2-1.fc16.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 Wiesz, chetnie bym podal dokladne dane, ale to bylo przed reinstalacja. Nie dalo sie zaktualizowac systemu i myslalem poczatkowo, ze moze zostanie to poprawione. Nie zostalo, a kiedy zaktualizowanie systemu cos popsulo, pomyslalem, ze to moze jakis glebszy problem z moim systemem i nie chcialem sie "bawic". Niestety po reinstalacji instalowanie sterowników nvidi nie pozwala na wlaczenie sie gnome. Nie wiem czy w ogóle umialbym opisac ten problem, chyba, ze po prostu wystarczy wkleic ten log (nie wiem czy dobrze to nazwalem). Wtedy myslalem jednak, ze moze to problem z moim komputerem, a teraz nie mam zadnego "logu". Streszczajac: Instalacja sterowników nvidii zgodnie z wszelkimi poradnikami na swiezej fedorze 16 sprawia, ze powloka sie nie wlacza. Nouveau zas, nie dzialaja odpowiedni. Czy mozna, wiec albo zrobic cos aby dzialaly sterowniki nvidii, albo, zeby nouveau dzialaly lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 http://osworld.pl/fo...i-pod-linuksem/ Wygląda na to że problem dotyczy też Twojej karty i musiałbyś zainstalować starszą wersję sterownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2012 Czy mozna, wiec albo zrobic cos aby dzialaly sterowniki nvidii, Tak, mozna. U wiekszosci osób z karta Nvidia kmod-nvidia dziala OK, wiec jesli u Ciebie dziala niepoprawnie, to musisz podac jakies szczególy. Zakladam, ze mówiac "zgodnie z poradnikiem" masz na mysli poradnik na naszej wiki.fedora.pl. Poszukaj równiez na forum, bo takie tematy co jakis czas sie pojawiaja. albo, zeby nouveau dzialaly lepiej?Tu to tylko czekac i zyczyc duzo zdrowia i sil deweloperom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 29, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2012 Przyznaje, ze nie umiem sobie poradzic. Nie udalo mi sie zainstalowac starszych sterowników, nie znalazlem takze rozwiazania w innych tematach na forum. Gdyby uruchamianie multimediów nie powodowalo migania ekranu to bym grzecznie zaczekal, az blad zostanie naprawiony. Znalazlem informacje o rozwiazaniu tego problemu instalujac wersje beta nowych sterowników, ale to chyba dziala tylko na systemach x86. Czy ktos móglby podlinkowac instrukcje rozwiazania tego problemu jesli takowa istnieje? Albo zaproponowac jakiekolwiek inne rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2012 Nie widzę żeby wyszła beta nowszych sterowników - http://www.nvnews.ne...ad.php?t=122606 Na dzisiaj nie wygląda to za ciekawie - http://www.nvnews.ne...ad.php?t=178460 Co do starszych sterowników najprostszym rozwiązaniem jest przebudowa src.rpm 295.33-2: nvidia-kmod - http://download1.rpm....fc16.3.src.rpm xorg-x11-drv-nvidia - http://buildsys.rpmf...-2.fc16.src.rpm W tych (i starszych ?) sterownikach występuje luka bezpieczeństwa (zalecają aktualizację dla Geforce8 i nowszych) - http://www.nvnews.ne...ad.php?t=178006 Decyzja należy do Ciebie. Przebudowa src.rpm trudna nie jest, ale trzeba doinstalować kilkanaście pakietów. [Edycja] Masz tu kmoda z łatami bezpieczeństwa - http://dl.dropbox.com/u/1763107/trash/nvidia-kmod-295.33-2.fc17.3.src.rpm Dla jasności, patch załadowany "metodą szybką" : wypakowanie -> patch -> pakowanie-> src.rpm. Różnica w wielkości pliku wnika z tego, że tak mi ark to spakował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 29, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2012 Dzieki za pomoc. Udalo mi sie przebudowac te sterowniki, chociaz wczesniej tego nie robilem. Mam niestety problem gdy juz chce je zainstalowac. "Kmody" instaluja chyba jakies inne, nie przebudowane przeze mnie "xorgi",a te zas, sa tak wzajemnie powiazane, ze nie moge zainstalowac ich najpierw. Jaka jest wlasciwa procedura instalacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Kwiecień 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2012 Za pomocą ls wyświetl sobie jakie pliki masz przebudowane. Musisz zainstalować jednocześnie 4 z nich: xorg-x11-drv-nvidia, xorg-x11-drv-nvidia-libs, kmod-nvidia-295.33-2.fc16.3, kmod-nvidia-Tu_wersja_jądra-295.33-2.fc16.3. Instalujesz yumem podając pełne nazwy: (np. kmod-nvidia-295.33-2.fc17.3.i686.rpm) yum install plik1 plik2 plik3 plik4 Pliki z debuginfo w nazwie są niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 30, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 Po instalacji tych plików powloka sie nie wlacza. "lsmod | grep nouveau" daje wynik : nouveau 801600 3 ttm 79585 1 nouveau drm_kms_helper 40231 1 nouveau drm 242003 5 nouveau,ttm,drm_kms_helper i2c_core 37991 4 i2c_nforce2,nouveau,drm_kms_helper,drm mxm_wmi 12823 1 nouveau video 18932 1 nouveau wmi 18697 2 nouveau,mxm_wmi "glxinfo | grep direct" daje wynik: direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose) Po instalaji robilem: mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r) Usuwanie nouveau takze nie przynosilo skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 Sprawdz parametry jadra i czarna liste. Moim skromnym zdaniem te zabawy z dracut nie sa do niczego potrzebne jesli masz skutecznie zablokowane uruchamianie nouveau. W parametrach jadra powinienes widziec rd.driver.blacklist=nouveau oraz nouveau.modeset=0. Dodatkowo w katalogu /etc/modprobe.d sprawdz czy masz plik blacklist-nouveau.conf (albo jakos podobnie, nie mam teraz jak sprawdzic). Jesli go nie ma to utwórz go i wpisz linijke blacklist nouveau. Zapisz, zrestartuj. lsmod nie powinien juz pokazywac nouveau. P.S. Mylisz chyba powloke (shell) ze srodowiskiem graficznym. To nie jest to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 30, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 W tym katalogu mam ten plik i taka linijke w nim. Co zrobic, zeby te parametry jadra byly takie jak napisales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 (edytowane) Co zrobic, zeby te parametry jadra byly takie jak napisales?A moze juz masz? Jesli istnieje plik z wpisem to moze i do parametrów jadra dopisaly sie wlasciwe opcje? Pokaz jak to wyglada u Ciebie.[EDIT] grep /vmlinuz /boot/grub2/grub.cfg Edytowane Kwiecień 30, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati00724 Napisano Kwiecień 30, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 linux /boot/vmlinuz-3.3.2-6.fc16.x86_64 root=UUID=b3b6c171-40ca-40a4-ac85-c630cd4c1587 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 quiet SYSFONT=latarcyrheb-sun16 rhgb rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 KEYTABLE=pl2 linux /boot/vmlinuz-3.3.2-6.fc16.x86_64 root=UUID=b3b6c171-40ca-40a4-ac85-c630cd4c1587 ro single rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 quiet SYSFONT=latarcyrheb-sun16 rhgb rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 KEYTABLE=pl2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2012 No, to jak nie masz to dopisz te dwa parametry w pliku /etc/default/grub do tego co juz jest w linii GRUB_CMDLINE_LINUX i wygeneruj na nowo konfiguracje GRUBa grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Restart systemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi