Nifir Napisano Kwiecień 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2012 Hej, dziś stanąłem przed pewnym problemem, mianowicie na nowym laptopie chciałem zainstalować dwie używane przeze mnie dystrybucje: Ubuntu i Fedora, przy istniejącym już postawionym Windowsie. Plan był prosty: sda1 - Windows sda2 - Srubuntu sda3 - Fedora sda4 - Partycja Fat32 do wymiany plików między wszystkimi systemami. Na laptopie, jak można się łatwo domyślić, mam tylko jeden dysk, a na nim można stworzyć tylko 4 partycje podstawowe. Problem jest taki, że na starcie Windows zarezerwował sobie 2 partycje psychiczne i teraz pytanie, jak zrobić by to obejść? Próbowałem zrobić Fedorę i Ubuntu na partycjach logicznych, ale podczas instalacji drugiego linuksa nie widać dysków logicznych - jakieś inne pomysły? Może jak się pozbyć drugiej partycji Windowsowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2012 Drugiej partycji Windows przy Windows 7 sie nie pozbedziesz raczej, a jesli juz to odpowiedz raczej nie na tym forum. Ten "drugi Linux" to Ubuntu czy Fedora? Mam u siebie uklad: 1. partycja (/dev/sda1) NTFS (Win XP, nie wiem czy dziala jeszcze, ale partycja to partycja), na /dev/sda2 partycja rozszerzona i na niej /dev/sda5 - swap, /dev/sda6,7,8 Fedora, /dev/sda/9,10,11 Fedora (tym razem F17) i nie mialem zadnych problemów z "widocznoscia" partycji przy instalacji. BTW. Dlaczego do wymiany plików pomiedzy systemami chcesz stosowac Fat32? Wolne to i nieekonomiczne a NTFS jest bezproblemowo wykrywany i obslugiwany pod Linuksem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi