Skocz do zawartości

Lenovo B570 - Nie Działa Wi-Fi.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

No to spróbuj. Z kernelem to mozesz miec racje, bo dzisiaj przez przypadek natknalem sie na kernel specjalnie przygotowany dla laptopów z serii ideapad na Archu. I wlasnie wsród wymienionych zmian w tym kernelu jest informacja ( https://wiki.archlinux.org/index.php?title=Lenovo_Ideapad_Y560#The_Linux-Ideapad_Kernel ):

- Ideapad rfkill switch support

Czyli cos jest na rzeczy skoro musieli to polatac az w kernelu. Jesli chcesz, aby to zostalo kiedykolwiek poprawione to musisz to zglosic, bo moze kupiles jakas poprawiona wersje tego modelu laptopa i cos wymienili. Nie liczylbym na to, ze naprawi sie samo w F17.

Na razie poczekam do F17, gdyz na Windows rozgrzebalem pare rzeczy zwiazanych z praca i musze dokonczyc oraz zamknac projekty, te pare dni juz mnie raczej nie zbawi. Ten model laptopa jest na pewno po jakims liftingu - chocby dlatego, ze w poprzednich pakowali wi-fi broadcom, potem jak mam ja - Atherosa. Wiec na pewno mam jakas nowsza serie tego modelu (data na spodzie laptopa jest na zeszly rok). Jesli na F17 nic sie nie zmieni (licze, ze moze na nowym jajku zaskoczy bluetooth, czytnik lub wi-fi, na czytniku zalezy mi najmniej) - wrzuce to na bugzille.

Zainteresował mnie ten temat bo mam doczynienia z kilkoma laptopami, co prawda innych firm lecz wiedzy nigdy nie za dużo.

Upierasz się, że moduł acer-wmi nie jest u Ciebie załadowany lecz powinieneś spróbować przynajmniej tak ja sugerował thof i jak jest w niektórych poradnikach:

1. załadować acer-wmi

2. wykonać odblokowanie przez rfkill

3. usunąć z pamięci acer-wmi

4. zablokować ewentualne ładowanie acer-wmi

Z doświadczenia wiem, iż rfkill wykorzystuje inne moduły, może też potrzebuje acer-wmi do poprawnego odblokowania u Ciebie.

Pozdrawiam,

andrew

• 2 weeks later...

Cóż - albo Fedora 17 coś naprawiła, albo po prostu nieodzowne było zainstalowanie Windows i przestawienie opcji w programie Lenovo od wł/wył wi-fi i bluetooth na włączone, potem restart, instalacja Linuksa i działa. Przynajmniej w teorii, w systemie wszystko działa, w praktyce jeszcze nie testowałem.

[root@laptop ~]# rfkill list                                                                                                                                           
0: ideapad_wlan: Wireless LAN                                                                                                                                          
       Soft blocked: no                                                                                                                                               
       Hard blocked: no                                                                                                                                               
1: ideapad_bluetooth: Bluetooth                                                                                                                                        
2: hci0: Bluetooth
3: phy0: Wireless LAN

Jeszcze czytnik kart i wszystko będzie załatwione (nie używam, ale...). W każdym razie teraz system reaguje na skrót klawiszowy, Bluetooth cały czas widoczne dla systemu i ikonka B wisi w trayu. Jedyny patent to taki, że cały czas świeci się dioda odpowiadająca za wi-fi i Bluetooth - tym już system nie steruje, jak załączona została pod Windows przy uruchamianiu wi-fi, tak już zostało. Powoduje to co prawda lekki niesmak, ale wymagam teraz nieco zbyt dużo już.