Jusko Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Witam. Laptop to Lenovo B570 (widzę, że parę wariantów konfiguracji jest, w tym takie z kartami Broadcom, ten ma późniejszego Atherosa). Wi-Fi to: Sieć: AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) Sterownik ath9k. Kompletnie nie mogę jej ruszyć. W internecie spotkać można się z blokowaniem modułu acer-wmi bodaj, ale u mnie on nie występuje. Dioda na obudowie się nie świeci, nie można ruszyć jej skrótem klawiszowym. Knetwork manager nie ma możliwości włączenia sieci bezprzewodowych. Po czystej instalacji F16, skrót klawiszowy od wi-fi działał, jednak karta była wyłączana od razu po jej uruchamianiu w managerze sieci. Próbowałem różne konfiguracje z sieci, jednak nic nie działa - nawet o dziwo moje dongle TP-Link W321G. Przez chwilę chciałem zaktualizować do F17, jednak zarówno F17 netinstall jak i preupgrade cierpią na to samo - przy próbie aktualizacji z wpisu w Grubie lub uruchomieniu netinstalla jest to samo: Error 15: file not found, toteż ugrzązłem na F16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 W internecie na forum gentoo mozna wyczytac, ze karta wifi z tym chipem na F 13 dziala OTB http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-891726-start-0.html. Sprawdzales czy masz zaladowane moduly od ath9k? Pokaz co wyswietla lsmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Sa zaladowane. # lsmod Module Size Used by bnep 23683 2 btusb 23911 1 bluetooth 269240 10 bnep,btusb tcp_lp 12663 0 nls_utf8 12557 0 fuse 77686 3 lockd 84763 0 ip6t_REJECT 12939 2 nf_conntrack_ipv4 14622 2 nf_defrag_ipv4 12673 1 nf_conntrack_ipv4 nf_conntrack_ipv6 14290 2 nf_defrag_ipv6 18139 1 nf_conntrack_ipv6 xt_state 12578 4 nf_conntrack 82286 3 nf_conntrack_ipv4,nf_conntrack_ipv6,xt_state ip6table_filter 12815 1 ip6_tables 26976 1 ip6table_filter vfat 17411 1 fat 60279 1 vfat uvcvideo 76346 0 videobuf2_core 31894 1 uvcvideo videodev 106837 2 uvcvideo,videobuf2_core media 20444 2 uvcvideo,videodev videobuf2_vmalloc 12967 1 uvcvideo videobuf2_memops 13262 1 videobuf2_vmalloc snd_hda_codec_hdmi 36157 1 snd_hda_codec_realtek 145364 1 arc4 12529 2 ath9k 134768 0 mac80211 496450 1 ath9k ath9k_common 13600 1 ath9k ath9k_hw 408211 2 ath9k,ath9k_common ath 23089 3 ath9k,ath9k_common,ath9k_hw cfg80211 195558 3 ath9k,mac80211,ath snd_hda_intel 33276 2 snd_hda_codec 115767 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel snd_hwdep 17611 1 snd_hda_codec snd_seq 64807 0 snd_seq_device 14129 1 snd_seq snd_pcm 97170 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec i2c_i801 17765 0 snd_timer 28815 2 snd_seq,snd_pcm ideapad_laptop 18086 0 iTCO_wdt 17948 0 sparse_keymap 13526 1 ideapad_laptop iTCO_vendor_support 13419 1 iTCO_wdt snd 78908 13 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm,snd_timer r8169 60789 0 soundcore 14484 1 snd snd_page_alloc 18101 2 snd_hda_intel,snd_pcm mii 13527 1 r8169 microcode 23348 0 rfkill 21342 4 bluetooth,cfg80211,ideapad_laptop joydev 17412 0 sunrpc 235361 2 lockd binfmt_misc 17431 1 uinput 17606 0 wmi 18697 0 i915 466809 3 drm_kms_helper 40231 1 i915 drm 242003 4 i915,drm_kms_helper i2c_algo_bit 13156 1 i915 i2c_core 37991 6 videodev,i2c_i801,i915,drm_kms_helper,drm,i2c_algo_bit video 18932 1 i915 Problemów i tak nie koniec - mecze sie jeszcze z bluetooth, którego za nic w swiecie nie moge uruchomic, nawet zobaczyc w systemie (dongle pentagrama równiez nie jest widoczne, duzo zabawy ). W kazdym razie - jestem z Wi-Fi przyblokowany. Tak, teoretycznie ona dziala a praktycznie po wpisaniu AR9285 otrzymujemy wysyp tematów ze cos nie tak. Tyle, ze wszystko ogranicza sie do blacklistowania acer-wmi, którego ja nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Mozna znalezc tez zgloszenia na bugzilli https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=773652. Robiles update? Najnowszy kernel? [Edit] Zly link wkleilem - poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Tak, update zrobiony, kernel 3.3.5-2.fc16.x86_64 w uzyciu. Brak mi pomyslów. Chcialem wskoczyc nawet na F17, ale chyba cos skopali i nie mozna uruchomic update'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Po tylu latach spedzonych na Linuksie to juz jednak powinienes wiedziec, ze przy takich problemach trzeba wklejac zawartosc lspci i dmesg, iwconfig, ifconfig itp. Pewnie jest przyblokowana i wystarczy odblokowac, ale musze sie domyslac, bo nie wkleiles zadnych logów. Ale jesli jest tak jak mówie to rfkill unblock 0 i iwconfig wlan0 txpower auto powinny rozwiazac problem. Zobacz sobie rfkill list, aby sie upewnic, ze urzadzenie ma indeks 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 19, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 $ lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) 00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04) 00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5) 00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05) 00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05) 02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01) 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06) dmesg (długi, więc link zewnętrzny, coby nie robić posta, tasiemca): http://pastebin.com/q3vRvaKy $ iwconfig lo no wireless extensions. p3p1 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Power Management:on $ ifconfig lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:240 (240.0 TX bytes:240 (240.0 p3p1 Link encap:Ethernet HWaddr F0:DE:F1:D3:08:F0 inet addr:192.168.2.107 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::f2de:f1ff:fed3:8f0/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:3099 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:3248 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:2189408 (2.0 MiB) TX bytes:622919 (608.3 KiB) Interrupt:42 Base address:0xe000 Czasem niektóre rzeczy uciekają mi z głowy - parę lat z Linuksem spędziłem, jednakże były one generalnie bezproblemowe, dopiero teraz spotykam się z takim fochem. Po wpisaniu komend podanych przez Ciebie - nadal Wi-Fi milczy (chyba, że są dopiero wstępem do czegoś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2012 Po wpisaniu komend podanych przez Ciebie - nadal Wi-Fi milczy (chyba, ze sa dopiero wstepem do czegos). Ale to juz powinienes na wlasna reke poszukac. Gdybys mial te 432 posty mniej i gdyby to byla osla laka to móglbym prowadzic Cie przez trzy strony wyciagajac kolejne logi po zmianie czegos, ale tak nie jest i musisz bardziej sie wysilic. Widac, ze karta jest poprawnie wykrywana, interfejs jest, wiec pewnie jest zablokowana, ale tego nadal nie wiem, bo nie wkleiles wyjscia z rfkill list. Dysponujac rfkill i iwconfig rozwiazesz ten problem, wystarczy spojrzec do manuali. Gdyby jednak to nie byla zwykla blokada to wtedy mozemy dalej szukac. Jednak w moim laptopie jest taka sama karta, tylko u mnie wszystkie przyciski sa prawidlowo obslugiwane (Asus), dlatego nigdy nie musialem recznie zwalniac blokad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 20, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2012 No tak, tylko widzisz...Podobno mamy XXI wiek, smartfony o parametrach jak starsze laptopy, technologie dzialajace w chmurach, na ksiezyc polecielismy lata, lata temu. Dlaczego wiec uzywajac Linuksa musze wiedziec wszystko o wszystkim, znac basha, w trzewiach grzebac z zamknietymi oczyma, a przede wszystkim czuc presje pytajac o cokolwiek, no bo cos juz bylo/poradz sobie sam (przepraszam, ale jak kazdy mam zycie prywatne, sprawy do zalatwienia, pracuje, mam hobby, staram sie nadal rozwijac i uczyc sie w wielu dziedzinach, czy musze w tym momencie brac ksiazke jeszcze "Inzynieria Linuksa" która mam w pracy, abym mógl godnie uzywac Pingwina?). Sprzet zakupilem we wtorek, dzis jest niedziela, a ja nadal siedze przed niedzialajaca wi-fi oraz bluetooth. I wszystko byloby OK, gdyby rozwiazania z sieci dzialaly, jednak w moim przypadku blokowanie acer-wmi nie dziala i po zastosowaniu miliona rad komentowanych potem "thx, now it works!" - nadal wi-fi nie dziala. Nie wspominajac o tym, ze ostatecznie nie dziala mi w laptopie wi-fi, bluetooth i czytnik kart. O to chodzi, abym spedzil nad tym kolejne 4 dni lub wiecej, bo nie moge zapytac na forum, choc po to ono jest? Linux - podobnie jak Solaris, OS X, Windows, Haiku czy inne systemy jest kawalkiem oprogramowania, które w tym momencie zawiodlo i szukam rozwiazania. Ba - zglosilem sie nawet po pomoc na support Lenovo i nic. Naprawde przekopalem tone google (choc zawsze moge cos pominac) i zglosilem sie na linuksowy support lenovo, gdzie tez poradzono mi blokowanie acer-wmi, które nie zdaje u mnie rezultatu. I zrobilem to wszystko nim napisalem tutaj o pomoc - gdybym sam byl w stanie sobie poradzic, nie pytalbym. # rfkill unblock all # rfkill list 0: phy0: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: yes 1: ideapad_wlan: Wireless LAN Soft blocked: no Hard blocked: no 2: ideapad_bluetooth: Bluetooth Soft blocked: no Hard blocked: no I niestety nawet po rfkill unblock all - nie mam ani bluetooth, ani wi-fi, czytnik kart to pewnie osobna bajka. iwlist scan lo Interface doesn't support scanning. p3p1 Interface doesn't support scanning. wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down Zobacz w google, wpisujac AR9285 linux - kazdy ma problemy, widac cos jest na rzeczy. Sprawa moze byc o tyle powazna, ze podobno Hard blocked regulowany jest z poziomu oprogramowania Lenovo dla Windows, wiec bede musial byc moze poszukac moze testowej wersji W7 jesli jeszcze istnieje ta ograniczona czasowo, zainstalowac, ustawic i skasowac winde - jak widac nie bez powodu zadalem pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2012 Ale zrozum, ze to nie jest wina Linuksa tylko producenta laptopa, bo wspiera tylko Windowsa. Lenovo jest znane z tego, ze sa z nimi problemy pod Linuksem. Przykladowo Asus wspiera swój sprzet i sa moduly jak asus_laptop, które zalatwiaja wszystkie blokady i wprowadzaja obsluge wszystkich przycisków. Jesli kupiles sprzet, którego producent nie wspiera Linuksa to sie teraz sie mecz. Z sama karta i modulem ath9k nie ma zadnych problemów (uzywam jej od trzech lat), problem jest wylacznie ze sprzetowa blokada w tym specyficznym modelu laptopa. Zreszta tak jak wspomniales za blokade odpowiedzialny jest modul acer_wmi i innym dziala http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1871781 Jesli po tylu latach nadal myslisz, ze wszystkie Twoje problemy z dzialaniem systemu powinny rozwiazywac sie same, bo "lata temu polecielismy na ksiezyc", to ten system nie jest zdecydowanie dla Ciebie. Zreszta juz kiedys Ci to mówilem i nic sie od tego czasu nie zmienilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 20, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2012 Ja to bardzo dobrze rozumiem, sciagam wlasnie Windows 7 Enterprise, 90 dniowy trial ze strony MS. Mam nadzieje, ze odblokowanie tam Wi-Fi, przeskok na Linuksa i usuniecie Windows rozwiaze problem. Chyba, ze po uruchomieniu na Windows, dzialaniu pod Linuksem i wylaczeniu jej pod nim, nie podniesie sie ona spowrotem. Bardzo dobrze zdaje sobie sprawe z zalet i limitacji Linuksa i jako system wybieram Linuksa, ale nie podchodze do niego bezkrytycznie, bo samo jadro jest OK, ale to co dzieje sie czasem z dystrybucjami - katastrofa. Dlatego ja nie daje przyzwolenia na takie cos, wiekszosc podchodzi na zasadzie - aaa tam, pogrzebie sie w konsoli, wyedytuje xyz plików tekstowych, czasem dlubnie glebiej system, a ze czasem aktualizacja rozwali system - co to za problem, przeciez to Linux, pozwólmy mu na to. Przyklad autentyczny - 3 dni temu programiscie w mojej firmie, Ubuntu LTS odmówil wstania po aktualizacji, a jak ktos aktualizuje system to obstawia sie, co pierwsze sie zepsuje - tak ma zachowywac sie system w 2012 roku?. Nie pytaj mnie czemu Ubuntu, ale pewnie przez wzgledne usability. Powiesz Ubuntu tak ma - no to pozwolenie niejako na to, aby wydawac shitowe distro, choc ja wiem - jednostka tego nie zmieni. Tylko ze takie pierdoly w XXI wieku - szybki rzut na jakosc takiego distro. Ja mam na to zaparcie, ale uzywalem Windows, uzywalem OS X, nieco OpenSolaris za jego czasów, ale to Linux potrzebowal mojego najwiekszego wkladu. I tak jak wspomnialem - chwale Linuksa w wielu kwestiach i najbardziej lubie Fedore, Linuksa nie zamienilbym na inny system (no... moze na OS X), ale nie znaczy to, ze wszystko musi mi sie w nim podobac. Gdybym mógl, to nawet zaplacilbym za Fedore pudelkowa, bo bardzo ja lubie - ale wtedy wymagalbym na zasadzie place=wymagam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 20, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2012 To jest niemozliwe, zeby ludzie z tym samym modelem laptopa radzili sobie z odblokowaniem z pomoca tego modulu, a Ty nie mozesz. No przeciez to jest identyczny sprzet. Co innego kiedy to jest desktop i wnetrznosci sa inne, no ale laptop to laptop. Zglos problem na bugzille. Co do tych dystrybucji to moim zdaniem kazda jest na swój sposób dobra. Ja uzywam Archa na laptopie, a na netbooku mam Ubuntu. Na drugim laptopie w domu jest znowu Mint. A trzeci, którego w jakims sensie utrzymuje przy zyciu to laptop z Fedora. Z kazdej dystrybucji jestem na swój sposób zadowolony. Tyle, ze ja nie podchodze do tego ma dzialac, tylko licze sie z tym, ze pojawia sie problemy, bo to w koncu jest oprogramowanie. Kiedy sie juz pojawiaja to po prostu szukam rozwiazania (w 99.9% znajduje) lub zglaszam buga. A co tego programisty, któremu nie wstal system po aktualizacji to wystarczy, sprawdzic co sie aktualizowalo i zrobic downgrade pakietów. Jak sa problemy z dostaniem sie to wystarczy uzyc chroota. Wszystko zalezy od umiejetnosci i to, ze ktos jest programista wcale nie oznacza, ze ma chociaz minimalne pojecie o dzialaniu systemów operacyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 20, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2012 Na razie pas. Poczekam na Fedore 17 i zobacze, co sie zmienilo. Po zainstalowaniu sterowników z plytki Lenovo, mam dzialajacy czytnik kart (pod Linuksem milczal), dzialajacy Bluetooth (pod Linuksem podobno nie mialem podlaczonych zadnych adapterów bluetooth), oraz sprawnie dzialajace Wi-Fi (fakt, jest graficzny przelacznik od tego, ale zasada identyczna co skrót klawiaturowy, program jest chyba panaceum na hard blocade, bo dioda tez steruje, wiec ma glebsze dzialanie). Nie jestem zadowolony z uzywania Windows 7, w ogóle jako Windows, jednak przeczekam jakos na nim do Fedory 17 i zobacze co sie zmienilo...oby zmienilo (ostatecznie mam licencje na 90 dni z W7, to cos sie wymysli). Na razie 6 dni walki "rozwiazal" jeden system. I do tego pije z popularyzacja Linuksa i XXI wieku - ze Ubuntu chce celowac w 5% komputerów swiatowych (bodajze), ludzie chca wiecej gier na Linucha i programów...a wiele problemów okazuje sie nieistniejacych pod systemami spod znaku jablka lub okna. Rozumiem jak najbardziej przyczyny niestety, czemu tak jest. Teoretycznie Wi-Fi praktycznie nie uzywam (ale moze kiedys byc potrzebne), od Bluetooth ma zewnetrzny dongle Pentagrama dzialajacy dobrze, a czytnik tez mam zewnetrzny - tylko po co ograniczac sprzet w tym momencie dla idei OK - nie narzekam juz,tylko czekam na F17, jak nie zadziala - wbijam na bugzille. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Próbowales pokombinowac z modulem ideapad-laptop? Tzn. jesli jest zaladowany to go usunac, a przeciwnym razie zaladowac. Podobnie z acer-wmi. I wtedy próbuj zablokowac i potem odblokowac wifi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2012 Z Ideapad-laptop nie próbowalem. Z acer-wmi caly patent jest w tym, ze we wszystkich how-to polecaja jego blokowanie, a u mnie on nawet nie byl ladowany, wiec jak blokowac cos, czego nie ma :-) Nawet rmmod acer-wmi zwracal, ze takiego modulu nie ma. Wyczytalem gdzies na forach, ze bug jest gdzies w jajku (jesli na forach maja autentycznie racje). I cos w tym moze byc, bo nie pamietam jakie jajko na starcie F16 ma, jednak po instalacji czystej moge wlaczac/wylaczac wi-fi i skrót klawiszowy ma wplyw nawet na fizyczna diode w obudowie, odpowiedzialna za wi-wi (nie dalo sie jednak realnie sprzetu uruchomic, gdyz proces uruchamiania w network-managerze wygladal tak, ze wlacza sprzet, po czym go wylacza automatycznie). Po aktualizacji systemu wi-fi zgaslo zupelnie, przestajac reagowac nawet na skrót klawiszowy i sterowac dioda. Nierozwiazana zostaje jeszcze dla mnie pozostaje kwestia bluetooth broadcoma bodaj i czytnika kart realteka. Byc moze na bluetooth wplyw ma podobnie jak na wi-fi - opcje z lenovo power managment (defaultowo wifka i bluetooth sa off). Czytnik - na razie nie wiem, malo korzystam, ale... Moze F17 cos zmieni, oby, bo Windows generalnie mi sie nie widzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi