laesear Napisano Maj 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Mam fedorę 16 KDE i miałem włączone efekty graficzne. Mój menedżer okien to chyba kwin, bo nie przypominam sobiem żebym go zmieniał. Wczoraj zostawiłem komputer włączony i sobie gdzieś poszedłem. Przez te kilka godzin pracował. Gdy wróciłem, paski tytułu okienek wyparowały, nie mogłem żadnego z nich wyłączyć i musiałem uciec się do resetu. Kiedy zrestartowałem kompa drgające okienka nie działały. Wsyztskie efekty wybuchu pulpitu itd. też. Co się stało? Nawet jeśli pod moją nieobecność jakiś domownik coś kliknął to powinienem to zobaczyć w logach, ale gdzie w tych logach to znaleźć i jak to naprawić? Chcę nadal móc cieszyć się wizualnymi bajerami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Maj 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 A próbowales wlaczyc efekty ponownie? [Menu -> Ustawienia -> Ustawienia systemowe - > Efekty pulpitu] W logach zapisuja sie raczej bledy i informacje systemowe. Komputer nie loguje przeciez wszystkiego co uzytkownik robi. Mozesz przejrzec plik ~/.xsession-errors jesli chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laesear Napisano Maj 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Próbowałem i w rogu pojawił się monit: Nie mozna włączyć następujących efektów pulpitu: *Przełącznik stosowy *Lupa *magiczna lampa *Odczucia przy starcie *Chwiejne okna Nie udało mi się ustalić przyczyny dlaczego to mogło... zniknęłąć (Nie chce być niemiły, ale ktoś się chyba tu nudzi...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Maj 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Masz chyba problem ze sterownikiem od grafiki i wsparciem dla 3D. Na pewno nic nie aktualizowales? Jakiego sterownika uzywasz i jaka masz karte graficzna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laesear Napisano Maj 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Tzn po tym jak mi to wszystko padło to zrobiłem aktualkę systemu Apperem. Nowe jądro, Firefox 12 etc... lspci -vv mi zwraca: 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07) Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0212 Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx- Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Maj 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Z kartami Intela niestety nie mam doswiadczenia. Ale mozesz sprawdzic czy masz w ogóle wsparcie dla 3D: glxinfo | grep render Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laesear Napisano Maj 29, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2012 direct rendering: Yes OpenGL renderer string: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset GL_EXT_vertex_array_bgra, GL_NV_conditional_render, Wygląda na to, że obsługuje. glxgears też wyświetla trybiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m123456 Napisano Czerwiec 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2012 Spawdz w Efekty pulpitu -> Zaawansowane -> Typ kompozycji. Nie mozna wlaczyc nastepujacych efektów pulpitu: O ile pamietam, to tak sie zachowuje XRender. Spróbuj ustawic OpenGL, jesli nie jest ustawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi