Skocz do zawartości

Fedora 17 Za Duża Rozdzielczość W Konsoli

rafalnow8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wielką prośbę zainstalowałem Fedore 17. Wszystko poszło dobrze tylko w trybie konsoli (tj. multi- user) mam bardzo dużą rozdzielczość a ja jestem ślepy jak kret i nic nie widzę. Próbowałem niemal wszystkich zabiegów żeby zmniejszyć rozdzielczość ale wszystko na nic.

Czy mogę prosić o sprawdzony sposób jak mogę zmniejszyć rozdzielczość konsoli. (konsola nie jest w okienku tylko jest to coś na kształt starego trybu tekstowego tty).

I jeszcze jedna prośba jak można zmienić nazwę interfejsu ethernetowego p1p2 na eth0 bo stara sztuczka z podmianą nazwy interfejsu w pliku z katalogu /etc/udev nie działa (nie ma już tam tego)

Z góry wielkie dzięki

Wszystko poszlo dobrze tylko w trybie konsoli (tj. multi- user)
Tryb knosoli nie ma nic wspólnego z multi-user. Konsole masz w kazdym trybie: multi-user, single-user, w trybie tekstowym i graficznym, z siecia i bez..

(konsola nie jest w okienku tylko jest to cos na ksztalt starego trybu tekstowego tty).
Napisz jak to uruchamiasz, bo nie wiadomo czy to emulator w trybie graficznym czy po prostu konsola tekstowa.

Jesli konsola tekstowa, to wieksza czcionke uzyskasz dopisuja do parametrów jadra parametr np.vga=0x301 (rozdzielczosc 640x480). Inne rozdzielczosci konsoli tekstowej tutaj → http://home.elka.pw....jarocho/fb.html

Konsole uruchamiam po prostu logując się na konto root-a lub innego użytkownika.

Zamieniłem tryb rozruchu systemu (default.target) wg informacji zawartej w /etc/inittab.

Interfejs wygląda podobnie jak w initd run level 3 ale za to w większej rozdzielczości. Nie wiem czy to jest odpalane w trybie tekstowym czy graficznym. No na pewno GNOME lub KDE nie odpala.

Informacje z linka, który podałeś już wcześniej próbowałem. W Debianie to działa ale tutaj niestety nie. No chyba, że coś skopałem. Jak odpala Debian 6.0.4 w run level 3 to na pewno jest tryb tekstowy a tutaj w Fedorze nie wiem.

Moze tak sie zapytam Czy Fedora potrafi odpalic czysty tryb tekstowy jak starsze Linuksy?

Zeby uruchomic system w trybie tekstowym najlepiej jest zmienic wlasnie wymieniony przez Ciebie default.target. Domyslnie default.target jest linkiem do runlevel5.target. Trzeba zmienic dowiazanie na runlevel3.target. Nalezy wykonac polecenie

ln -fs /lib/systemd/system/runlevel3.target /etc/systemd/system/default.target

Nie wiem dlaczego u Ciebie nie dziala wpis vga=0x301. Moze to zbyt niska rozdzielczosc, spróbuj z innymi wpisami.

[EDIT]

Chyba wiem...

Odszukaj w /boot/grub2/grub.cfg linie

set gfxpayload=keep

i zamien na

set gfxpayload=640x480x16

Oczywiscie rozdzielczosc dostosuj do wlasnych potrzeb, ostatnia liczba to glebia kolorów - 16 powinno w zasadzie zawsze dzialac.

Wazne, zeby podawane rozdzielczosci mialy wartosci zrozumiale dla framebuffera, czyli zadne tam panoramiczne w stylu 1920x1080x24

Edytowane przez WalDo

Poprawilem wskazane elementy, jednak bez rezultatu.

Zmienilem dowiazanie pliku default.target i teraz wskazuje runlevel3.target wg zalecenia jednka runlevel3.target jest z kolei dowiazaniem do multi-user.target. Czyli jest to inne wskazanie na ten sam target co byl ustawion poprzednio.

Moze przesle zawartosc pliku /boot/grub2/grub.cfg i to cos wyjasni:

#

# DO NOT EDIT THIS FILE

#

# It is automatically generated by grub2-mkconfig using templates

# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub

#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###

if [ -s $prefix/grubenv ]; then

load_env

fi

set default="${saved_entry}"

if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then

menuentry_id_option="--id"

else

menuentry_id_option=""

fi

export menuentry_id_option

if [ "${prev_saved_entry}" ]; then

set saved_entry="${prev_saved_entry}"

save_env saved_entry

set prev_saved_entry=

save_env prev_saved_entry

set boot_once=true

fi

function savedefault {

if [ -z "${boot_once}" ]; then

saved_entry="${chosen}"

save_env saved_entry

fi

}

function load_video {

if [ x$feature_all_video_module = xy ]; then

insmod all_video

else

insmod efi_gop

insmod efi_uga

insmod ieee1275_fb

insmod vbe

insmod vga

insmod video_bochs

insmod video_cirrus

fi

}

if [ x$feature_default_font_path = xy ] ; then

font=unicode

else

insmod part_msdos

insmod ext2

set root='hd0,msdos8'

if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then

search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323

else

search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323

fi

font="/usr/share/grub/unicode.pf2"

fi

if loadfont $font ; then

set gfxmode=640x480

load_video

insmod gfxterm

### set locale_dir=$prefix/locale

### set lang=pl_PL

insmod gettext

fi

terminal_output gfxterm

set timeout=5

### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###

menuentry 'Fedora Linux' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' {

load_video

insmod gzio

insmod part_msdos

insmod ext2

set root='hd0,msdos8'

search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323

else

fi

echo 'Loading Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 ...'

linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet

echo 'Loading initial ramdisk ...'

initrd /boot/initramfs-3.3.4-5.fc17.x86_64.img

}

submenu 'Advanced options for Fedora Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' {

menuentry 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.3.4-5.fc17.x86_64-advanced-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' {

load_video

insmod gzio

insmod part_msdos

insmod ext2

set root='hd0,msdos8'

else

fi

linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet

}

menuentry 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 (recovery mode)' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.3.4-5.fc17.x86_64-recovery-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' {

load_video

set gfxpayload=keep

insmod gzio

insmod part_msdos

insmod ext2

set root='hd0,msdos8'

else

fi

linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro single rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet

}

}

if [ "x$default" = 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64' ]; then default='Advanced options for Fedora Linux>Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64'; fi;

### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###

### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###

menuentry 'Microsoft Windows XP Home Edition (on /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-2404F13204F10796' {

insmod part_msdos

insmod ntfs

set root='hd0,msdos1'

search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 --hint='hd0,msdos1' 2404F13204F10796

else

search --no-floppy --fs-uuid --set=root 2404F13204F10796

fi

drivemap -s (hd0) ${root}

chainloader +1

}

### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###

# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the

# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change

# the 'exec tail' line above.

### END /etc/grub.d/40_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###

if [ -f $prefix/custom.cfg ]; then

source $prefix/custom.cfg;

fi

### END /etc/grub.d/41_custom ###

Pisales o trybie multi-user a nie o pliku, skrypcie multi-user.target. Dosc istotna róznica. Czyli oznacza to, ze poprzednio równiez miales uruchomiony tryb tekstowy, wiec faktycznie nic nie powinno sie zmienic.

Co próbujesz wyjasnic przesylajac grub.cfg?

Z tego co pokazales widze, ze jadro 3.3.4-5 powinno uruchomic sie z rozdzielczoscia 640x480.

A czy nie wystarczy w /etc/default/grub dać, np:

GRUB_GFXMODE=1024x768x32
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text

i wygenerować nową konfigurację:

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Jeśli masz sterowniki Nvidii to trzeba się posiłkować vga=, przy otwartych powinno wystarczyć GRUB_GFXMODE. GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX ma wartość keep (tryb graficzny) albo text (wiadomo) - http://www.gnu.org/s...e-configuration Multi-user.target i runlevel3.target to dla mnie to sam init 3 (zostawiłbym grub_gfxpayload_linux=keep).

Co do zmiany na eth0 - http://fedoraproject...orkDeviceNaming Na końcu jest o własnej regule udev.

A czy nie wystarczy w /etc/default/grub dac, np:

Dokladnie tak, ale warto najpierw sprawdzic bezposrednim wpisem czy to w ogóle dziala. W F15 i F16 u mnie nie dzialalo to wcale i ustawialem przez vga=...

Co do vga= to wlasnie mam sterowniki nvidii i w F17 wyskakuje mi blad (juz nie ostrzezenie jak w F16 czy F15) i tryb tekstowy uruchamia sie z rozdzielczoscia 640x480 - co moze jest sposobem na uzyskanie tego co chce rafalnow8 ;) Jedynie ustawienie przez gfxpayload (albo gfxmode z /etc/default/grub) daje poprawne rezultaty.

[EDIT]

W sumie nie wiemy czy rafalnow8 ma sterowniki otwarte czy zamkniete i jaka ma grafike a zapomnialem, ze jest róznica w obsludze rozdzielczosci zalezna od tego.

Zmodyfikowalem plik /etc/default/grub wg podanych zalecen i wygenerowalem nowy plik grub.cfg. Przy starcie Fedory na poczatku spada rodzielczosc, ale jak tylko zaczynaja startowac uslugi to rozdzielczosc znowu skacze go góry. Konsola uruchamia sie w duzej rozdzielczosci. Mój plik /etc/default/grub po modyfikacja wyglada teraz jako ponizej moze tam mam cos zle :

GRUB_TIMEOUT=10

GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora"

GRUB_DEFAULT=saved

GRUB_GFXMODE=text

GRUB_GFXMODE=640x480x16

GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text

# GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet"

GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb"

#GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt"

Nadal nie wiemy jaka masz karte grafiki. Ja mam karte nvidia. U mnie to dziala, ale jest dosc zakrecone. Jesli tez masz Nvidie, to moge opisac co nalezy zrobic.

Ogólnie jesli masz nvidie i zainstalowane zamkniete sterowniki to z tego co widze Twój /etc/default/grub powinien wygladac mniej wiecej tak:

GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora"
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_GFXMODE=640x480
GRUB_GFXPAYLOAD=text
GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau"

Podsumowujac:

0.Warunek konieczny, niezbedny: instalacja zamknietych sterowników Nvidia. Na nouveau lub nie do konca wylaczony nouveau to nie dziala

1.Tylko jedna linia z wpisami GRUB_GFXMODE - inaczej nie ma to sensu, glebia kolorów jest opcjonalna, w trybie tekstowym mozna pominac.

2.GRUB_GFXPAYLOAD a nie GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX

3.W GRUB_CMDLINE_LINUX koniecznie dopisac recznie parametry "nouveau.nodeset=0" oraz "rdblacklist=nouveau"

4.Opcjonalnie w GRUB_CMDLINE_LINUX usunac "rhgb" (graficzny ekran startowy w trybie tekstowym to raczej bez sensu) oraz zamienic SYSFONT=True (to generuje tylko ostrzezenie przy starcie) na SYSFONT=latarcyrheb-sun16

5.grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Wg mnie powinno dzialac. Jeszcze raz podkresle, ze trzeba poprawnie zainstalowac zamkniete sterowniki. Poprawnie zainstalowac tzn. zainstalowac kmod-nvidia i skutecznie zablokowac nouveau.

[EDIT]

Jeszcze na dowód, ze da sie to uzyskac → http://i.imgur.com/9D3fx.jpg

Mam panoramicznego DELLa 1920x1080.

Edytowane przez WalDo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...