rafalnow8 Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Witam Mam wielką prośbę zainstalowałem Fedore 17. Wszystko poszło dobrze tylko w trybie konsoli (tj. multi- user) mam bardzo dużą rozdzielczość a ja jestem ślepy jak kret i nic nie widzę. Próbowałem niemal wszystkich zabiegów żeby zmniejszyć rozdzielczość ale wszystko na nic. Czy mogę prosić o sprawdzony sposób jak mogę zmniejszyć rozdzielczość konsoli. (konsola nie jest w okienku tylko jest to coś na kształt starego trybu tekstowego tty). I jeszcze jedna prośba jak można zmienić nazwę interfejsu ethernetowego p1p2 na eth0 bo stara sztuczka z podmianą nazwy interfejsu w pliku z katalogu /etc/udev nie działa (nie ma już tam tego) Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Wszystko poszlo dobrze tylko w trybie konsoli (tj. multi- user) Tryb knosoli nie ma nic wspólnego z multi-user. Konsole masz w kazdym trybie: multi-user, single-user, w trybie tekstowym i graficznym, z siecia i bez.. (konsola nie jest w okienku tylko jest to cos na ksztalt starego trybu tekstowego tty).Napisz jak to uruchamiasz, bo nie wiadomo czy to emulator w trybie graficznym czy po prostu konsola tekstowa.Jesli konsola tekstowa, to wieksza czcionke uzyskasz dopisuja do parametrów jadra parametr np.vga=0x301 (rozdzielczosc 640x480). Inne rozdzielczosci konsoli tekstowej tutaj → http://home.elka.pw....jarocho/fb.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Konsole uruchamiam po prostu logując się na konto root-a lub innego użytkownika. Zamieniłem tryb rozruchu systemu (default.target) wg informacji zawartej w /etc/inittab. Interfejs wygląda podobnie jak w initd run level 3 ale za to w większej rozdzielczości. Nie wiem czy to jest odpalane w trybie tekstowym czy graficznym. No na pewno GNOME lub KDE nie odpala. Informacje z linka, który podałeś już wcześniej próbowałem. W Debianie to działa ale tutaj niestety nie. No chyba, że coś skopałem. Jak odpala Debian 6.0.4 w run level 3 to na pewno jest tryb tekstowy a tutaj w Fedorze nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Moze tak sie zapytam Czy Fedora potrafi odpalic czysty tryb tekstowy jak starsze Linuksy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 (edytowane) Moze tak sie zapytam Czy Fedora potrafi odpalic czysty tryb tekstowy jak starsze Linuksy? Zeby uruchomic system w trybie tekstowym najlepiej jest zmienic wlasnie wymieniony przez Ciebie default.target. Domyslnie default.target jest linkiem do runlevel5.target. Trzeba zmienic dowiazanie na runlevel3.target. Nalezy wykonac polecenie ln -fs /lib/systemd/system/runlevel3.target /etc/systemd/system/default.target Nie wiem dlaczego u Ciebie nie dziala wpis vga=0x301. Moze to zbyt niska rozdzielczosc, spróbuj z innymi wpisami. [EDIT] Chyba wiem... Odszukaj w /boot/grub2/grub.cfg linie set gfxpayload=keep i zamien na set gfxpayload=640x480x16 Oczywiscie rozdzielczosc dostosuj do wlasnych potrzeb, ostatnia liczba to glebia kolorów - 16 powinno w zasadzie zawsze dzialac. Wazne, zeby podawane rozdzielczosci mialy wartosci zrozumiale dla framebuffera, czyli zadne tam panoramiczne w stylu 1920x1080x24 Edytowane Czerwiec 6, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 6, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Poprawilem wskazane elementy, jednak bez rezultatu. Zmienilem dowiazanie pliku default.target i teraz wskazuje runlevel3.target wg zalecenia jednka runlevel3.target jest z kolei dowiazaniem do multi-user.target. Czyli jest to inne wskazanie na ten sam target co byl ustawion poprzednio. Moze przesle zawartosc pliku /boot/grub2/grub.cfg i to cos wyjasni: # # DO NOT EDIT THIS FILE # # It is automatically generated by grub2-mkconfig using templates # from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub # ### BEGIN /etc/grub.d/00_header ### if [ -s $prefix/grubenv ]; then load_env fi set default="${saved_entry}" if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then menuentry_id_option="--id" else menuentry_id_option="" fi export menuentry_id_option if [ "${prev_saved_entry}" ]; then set saved_entry="${prev_saved_entry}" save_env saved_entry set prev_saved_entry= save_env prev_saved_entry set boot_once=true fi function savedefault { if [ -z "${boot_once}" ]; then saved_entry="${chosen}" save_env saved_entry fi } function load_video { if [ x$feature_all_video_module = xy ]; then insmod all_video else insmod efi_gop insmod efi_uga insmod ieee1275_fb insmod vbe insmod vga insmod video_bochs insmod video_cirrus fi } if [ x$feature_default_font_path = xy ] ; then font=unicode else insmod part_msdos insmod ext2 set root='hd0,msdos8' if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 else search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 fi font="/usr/share/grub/unicode.pf2" fi if loadfont $font ; then set gfxmode=640x480 load_video insmod gfxterm ### set locale_dir=$prefix/locale ### set lang=pl_PL insmod gettext fi terminal_output gfxterm set timeout=5 ### END /etc/grub.d/00_header ### ### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ### menuentry 'Fedora Linux' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' { load_video set gfxpayload=640x480x16 insmod gzio insmod part_msdos insmod ext2 set root='hd0,msdos8' if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 else search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 fi echo 'Loading Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 ...' linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initramfs-3.3.4-5.fc17.x86_64.img } submenu 'Advanced options for Fedora Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' { menuentry 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.3.4-5.fc17.x86_64-advanced-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' { load_video set gfxpayload=640x480x16 insmod gzio insmod part_msdos insmod ext2 set root='hd0,msdos8' if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 else search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 fi echo 'Loading Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 ...' linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initramfs-3.3.4-5.fc17.x86_64.img } menuentry 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 (recovery mode)' --class fedora --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.3.4-5.fc17.x86_64-recovery-0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323' { load_video set gfxpayload=keep insmod gzio insmod part_msdos insmod ext2 set root='hd0,msdos8' if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos8 --hint-efi=hd0,msdos8 --hint-baremetal=ahci0,msdos8 --hint='hd0,msdos8' 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 else search --no-floppy --fs-uuid --set=root 0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 fi echo 'Loading Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64 ...' linux /boot/vmlinuz-3.3.4-5.fc17.x86_64 root=UUID=0b31d31a-f2ab-4f0d-88ae-8d69dac81323 ro single rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet echo 'Loading initial ramdisk ...' initrd /boot/initramfs-3.3.4-5.fc17.x86_64.img } } if [ "x$default" = 'Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64' ]; then default='Advanced options for Fedora Linux>Fedora Linux, with Linux 3.3.4-5.fc17.x86_64'; fi; ### END /etc/grub.d/10_linux ### ### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ### ### END /etc/grub.d/20_linux_xen ### ### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ### ### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ### ### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ### menuentry 'Microsoft Windows XP Home Edition (on /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-2404F13204F10796' { insmod part_msdos insmod ntfs set root='hd0,msdos1' if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 --hint='hd0,msdos1' 2404F13204F10796 else search --no-floppy --fs-uuid --set=root 2404F13204F10796 fi drivemap -s (hd0) ${root} chainloader +1 } ### END /etc/grub.d/30_os-prober ### ### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ### # This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the # menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change # the 'exec tail' line above. ### END /etc/grub.d/40_custom ### ### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ### if [ -f $prefix/custom.cfg ]; then source $prefix/custom.cfg; fi ### END /etc/grub.d/41_custom ### Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 Pisales o trybie multi-user a nie o pliku, skrypcie multi-user.target. Dosc istotna róznica. Czyli oznacza to, ze poprzednio równiez miales uruchomiony tryb tekstowy, wiec faktycznie nic nie powinno sie zmienic. Co próbujesz wyjasnic przesylajac grub.cfg? Z tego co pokazales widze, ze jadro 3.3.4-5 powinno uruchomic sie z rozdzielczoscia 640x480. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 A czy nie wystarczy w /etc/default/grub dać, np: GRUB_GFXMODE=1024x768x32 GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text i wygenerować nową konfigurację: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Jeśli masz sterowniki Nvidii to trzeba się posiłkować vga=, przy otwartych powinno wystarczyć GRUB_GFXMODE. GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX ma wartość keep (tryb graficzny) albo text (wiadomo) - http://www.gnu.org/s...e-configuration Multi-user.target i runlevel3.target to dla mnie to sam init 3 (zostawiłbym grub_gfxpayload_linux=keep). Co do zmiany na eth0 - http://fedoraproject...orkDeviceNaming Na końcu jest o własnej regule udev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 6, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2012 A czy nie wystarczy w /etc/default/grub dac, np:Dokladnie tak, ale warto najpierw sprawdzic bezposrednim wpisem czy to w ogóle dziala. W F15 i F16 u mnie nie dzialalo to wcale i ustawialem przez vga=...Co do vga= to wlasnie mam sterowniki nvidii i w F17 wyskakuje mi blad (juz nie ostrzezenie jak w F16 czy F15) i tryb tekstowy uruchamia sie z rozdzielczoscia 640x480 - co moze jest sposobem na uzyskanie tego co chce rafalnow8 Jedynie ustawienie przez gfxpayload (albo gfxmode z /etc/default/grub) daje poprawne rezultaty. [EDIT] W sumie nie wiemy czy rafalnow8 ma sterowniki otwarte czy zamkniete i jaka ma grafike a zapomnialem, ze jest róznica w obsludze rozdzielczosci zalezna od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2012 Zmodyfikowalem plik /etc/default/grub wg podanych zalecen i wygenerowalem nowy plik grub.cfg. Przy starcie Fedory na poczatku spada rodzielczosc, ale jak tylko zaczynaja startowac uslugi to rozdzielczosc znowu skacze go góry. Konsola uruchamia sie w duzej rozdzielczosci. Mój plik /etc/default/grub po modyfikacja wyglada teraz jako ponizej moze tam mam cos zle : GRUB_TIMEOUT=10 GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora" GRUB_DEFAULT=saved GRUB_GFXMODE=text GRUB_GFXMODE=640x480x16 GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=text # GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb quiet" GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 rhgb" #GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2012 (edytowane) Nadal nie wiemy jaka masz karte grafiki. Ja mam karte nvidia. U mnie to dziala, ale jest dosc zakrecone. Jesli tez masz Nvidie, to moge opisac co nalezy zrobic. Ogólnie jesli masz nvidie i zainstalowane zamkniete sterowniki to z tego co widze Twój /etc/default/grub powinien wygladac mniej wiecej tak: GRUB_TIMEOUT=10 GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora" GRUB_DEFAULT=saved GRUB_GFXMODE=640x480 GRUB_GFXPAYLOAD=text GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=pl_PL.UTF-8 nouveau.modeset=0 rdblacklist=nouveau" Podsumowujac: 0.Warunek konieczny, niezbedny: instalacja zamknietych sterowników Nvidia. Na nouveau lub nie do konca wylaczony nouveau to nie dziala 1.Tylko jedna linia z wpisami GRUB_GFXMODE - inaczej nie ma to sensu, glebia kolorów jest opcjonalna, w trybie tekstowym mozna pominac. 2.GRUB_GFXPAYLOAD a nie GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX 3.W GRUB_CMDLINE_LINUX koniecznie dopisac recznie parametry "nouveau.nodeset=0" oraz "rdblacklist=nouveau" 4.Opcjonalnie w GRUB_CMDLINE_LINUX usunac "rhgb" (graficzny ekran startowy w trybie tekstowym to raczej bez sensu) oraz zamienic SYSFONT=True (to generuje tylko ostrzezenie przy starcie) na SYSFONT=latarcyrheb-sun16 5.grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Wg mnie powinno dzialac. Jeszcze raz podkresle, ze trzeba poprawnie zainstalowac zamkniete sterowniki. Poprawnie zainstalowac tzn. zainstalowac kmod-nvidia i skutecznie zablokowac nouveau. [EDIT] Jeszcze na dowód, ze da sie to uzyskac → http://i.imgur.com/9D3fx.jpg Mam panoramicznego DELLa 1920x1080. Edytowane Czerwiec 7, 2012 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalnow8 Napisano Czerwiec 7, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2012 Zadzialalo !!!!!!! Bardzo bardzo dziekuje !!! WalDo jestes WIELKI !!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi