admkbc Napisano Czerwiec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 Witam! Zainstalowałem zamknięte sterowniki nvidia i teraz przy bootowaniu rozdzielczość splasha jest znacznie mniejsza. Niby to nic takiego, ale wie ktoś czemu tak się stało? I ewentualnie jak to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Czerwiec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 A ile razy na tym forum napisano by do fedory nie instalować zamkniętych sterów nvidii , lecz pakiety z repozytoriów: [A]kmod-nvidia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
admkbc Napisano Czerwiec 17, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 A jaka jest róznica? Szczerze mówiac czytalem o tym troche zanim zabralem sie do pracy, ale nigdy nie znalazlem informacji, zeby zamkniete sterowniki byly zle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 Różnica jest żadna, to te same sterowniki, ale instalując kmod-nvidia z rpmfusion masz spokój choćby z aktualizacjami, od razu dodawane jest blokowanie nouveau itp. Co do splasha, najprościej jest w pliku /etc/default/grub na końcu GRUB_CMDLINE_LINUX dopisać vga=XXX, gdzie XXX to rozdzielczość jaką chcesz uzyskać, wartości znajdziesz w tabelce na końcu http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB. Trzeba jeszcze: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Jest to metoda przestarzała i wyświetli się stosowne ostrzeżenie. Niedawno był podobny temat i WalDo uzyskał to samo za pomocą opcji gruba (czyli bez ostrzeżeń), ale u mnie żaden "ładniejszy motyw" bez vga=xxx nie działa. Widzę że w F17 jest nowość: plymouth-theme-hot-dog. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 A to w ogóle jest jakis splash przy kmod-nvidia? Bo mnie zawsze startuje w trybie tekstowym. Wydawalo mi sie to normalne skoro nouveau jest blokowane a nvidia startuje jakos pózniej bo nie ma go w initramfs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 Nvidia nie wspiera KMS stąd problemy. Myślałem że rozdzielczości terminala nie da się ustawić bez opcji vga, ale się da, to może i kompozycje plymouth też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
admkbc Napisano Czerwiec 17, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2012 Okey, dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi