Skocz do zawartości

[Solved]Apache - Zmiana /Var/Www Na Własny Katalog.

Jusko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przyznam, że nie mam z tym wiele doświadczenia, praktycznie wcale, gdyż nie muszę na co dzień tego znać i poruszają mną teraz własne ambicje. Chciałem postawić sobie lokalnie sklep prestashop. No więc zainstalowałem co potrzeba, praktycznie całe /var/www dałem rekursywnie na rwx i wszystko byłoby ok, gdyby presta ciągle nie twierdziła jednego.

5277ec5daed5debem.jpg

Zirytowany postanowiłem, że przekieruję sobie w pliku httpd.conf na lokalny katalog w /home i tam nie ma siły, aby prestashop stawiał żądania i twierdził o braku uprawnień. Zmieniłem więc wszystkie przekierowania w tym pliku z /var/www/ na odpowiedni katalog w /home.

Wiąże się z tym problem - wystarczy zmienić choćby tę sekcję na jakąkolwiek inną ścieżkę

#
# DocumentRoot: The directory out of which you will serve your
# documents. By default, all requests are taken from this directory, but
# symbolic links and aliases may be used to point to other locations.
#
DocumentRoot "/var/www/html"

Aby sprawa kończyła się tak:

[root@laptop ~]# service httpd start
Redirecting to /bin/systemctl  start httpd.service
Job failed. See system journal and 'systemctl status' for details.
[root@laptop ~]# systemctl status
Too few arguments.

Nie wiem jak podpowiedzieć ładnie apachowi, aby plików zaczął szukać np. w /home/user/var/www/html.

Cóz - w pliku nieco ciezko bylo mi to wylapac, lecz w sieci znalazlem cos takiego (ale fakt, nie wpadlbym na to, ze to znów selinux zbyt dba o moje bezpieczenstwo).

setsebool -P httpd_enable_homedirs 1

Pytanie: dlaczego teraz pod 127.0.0.1 wyskakuje mi:

Forbidden
You don't have permission to access / on this server.
Apache/2.2.22 (Fedora) Server at 127.0.0.1 Port 80

Skoro jest to w /home (zawartosc cala na zywo przekopiowana z /var/www gdzie byla instalka presty. Wszystkie przekierowania w pliku zmienione z /var/www do /home/user/var/www gdzie jest calosc) :) Ech, chyba musze poczytac nieco tutoriali :) Chyba musze wskoczyc na pare for poswieconych apachowi :)

Czyli widac, ze do /home dostep ma tylko root (i slusznie) [edit]oczywiscie chodzi o prawa do zapisu[/edit]. Pytanie czy piszac

Skoro jest to w /home (zawartosc cala na zywo przekopiowana z /var/www gdzie byla instalka presty.

masz na mysli rzeczywiscie /home czy /home/user, bo piszesz równiez

Wszystkie przekierowania w pliku zmienione z /var/www do /home/user/var/www gdzie jest calosc) :)

Z tym /home zapedzilem sie w skrót myslowy. Chodzi o /home/_user_/var/www/html. Czy w takim przypadku zmienic po prostu prawa do calego /home? Podejrzewam, ze zrobie to nim otrzymam odpowiedz :) Ech - jeden apacz, a tyle chce zmian w systemie ;P Niestety wole testowac tak, niz szukac lipnych, darmowych hostingów do takich testów, no bo po cos lokalne uruchamianie w koncu jest :)

EDIT:

Tak, rozchodzilo sie o uprawnienia. Hardcorowo, jednak chmod a+rwx /home i wszystko dziala, jednak nie podoba mi sie to... Wylaczenie/reguly dla SELinux, rozwalanie uprawnien home.... - kurcze, czy nie mozna inaczej? Z powyzszego przykladu wynika, ze presta nie czepialby sie, gdybym nadal uprawnienia nie tylko dla /var/www, lecz dla calego /var. I don't like it.

Tak, rozchodzilo sie o uprawnienia. Hardcorowo, jednak chmod a+rwx /home i wszystko dziala, jednak nie podoba mi sie to...

To kiepskie posuniecie (delikatnie mówiac). Sugerowalbym utworzenie podkatalogu w katalogu domowym uz←tkownika i dopiero ten podkatalog (np. /home/user/test_presta) ustawilbym jako / dla serwera www.
Z powyzszego przykladu wynika, ze presta nie czepialby sie, gdybym nadal uprawnienia nie tylko dla /var/www, lecz dla calego /var.
Mysle, ze raczej nalezy odpowiednio skonfigurowac serwer i/lub aplikacje. Nikt nie napisalby powaznej aplikacji sieciowej, która wymuszalaby takie ruchy z prostego powodu: nikt by takiego smiecia nie instalowal.

/home/user/test_presta widac zadziala dopiero, gdy da sie zapis do /home, potem w tym /home do /user, a na koncu do test_presta. Chyba, ze cos przeoczylem, co moglo sie stac - to moje 2 starcie z apachem i jakas godzina dopiero pracy z nim, z presta po raz pierwszy. Na logike to ma sens - zapis do home, bo w home jest katalog usera wiec trzeba miec zapis do /home i /user, a na koncu test_presta, który znajduje sie w nich. Gdzies czytalem, ze ktos tez byl zdziwiony, ze trzeba tak to rozgrywac. W kazdym razie sklep uruchomilem, teraz powoli bede obieral prawa i patrzyl, kiedy cos przestanie dzialac.