sam_on Napisano Lipiec 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2012 Problem opiszę na przykładzie. 1. Otwieram w Gwenview plik graficzny, np. klik. 2. Ctrl+P, print to file. 3. I oto efekt klik. Choć na obrazku jest czarny tekst na białym tle, to w pdfie jest na odwrót, mamy biały tekst na czarnym tle. Dodatkowe uwagi: 1. Tak samo się dzieje kiedy nie drukuję do pliku tylko "normalnie" -- drukarka zamalowuje kartkę na czarno, co boleśnie uświadomiło mi istnienie tego problemu. 2. Jest on specyficzny dla Gwenview, otwierając i drukując powyższy obrazek z użyciem gThumb albo Okulara problem z odwracaniem kolorów się nie pojawia. 3. Tylko niektóre obrazki tak mają. W szczególności ja nie potrafię stworzyć obrazka, dla którego problem jest odtwarzany. Może komuś z Was zechciałoby się pobrać załączony obrazek i dać znać czy u niego drukuje się poprawnie? Moja wersja Gwenview to 2.8.4. To pewnie jakiś błąd w aplikacji, ale mimo wszystko wydaje się to interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2012 Ciekawostka. U mnie jest tak samo. Wprawdzie wydruk robie tylko do PDF, ale w pliku PDF widze negatyw. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2012 Wygląda na to, że Gwenview ma problem z obrazkami w trybie indeksowanym, po przeróbce na tryb RGB drukuje normalnie. Co ciekawe z przeglądarek napisanych w qt (bez zależności kde), qiviewer drukuje normalnie, nomacs już nie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi