morsik Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Mam takowy problem: Potrzebuję, żeby CentOS robił mi ładnie reconnecta po utracie połączenia z siecią (np. przepięcie kabla do innego routera który daje inne IP). W tym momencie próbowałem ustawić w /etc/dhcp/dhclient-eth0.conf: retry 60; Jak rozumiem, jednostka to sekundy? Niestety to nic nie dało i serwer nadal miał stare IP które już nie działało od 2 godzin po przepięciu do innego vlana. Da się jakoś podtrzymać połączenie w CentOSie czy muszę ręcznie pisać skrypty na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest _PaT Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 dhclient caly czas mial wazna rezerwacje DHCP, wiec z niej korzystal. Nic nie wiem o tym, zeby dhclient dbal o stan lacza. NetworkManager potrafi monitorowac lacze i po failbacku zainicjalizowac ponownie klienta DHCP. Wystarczy wlaczyc demona NetworkManager i podrzucic mu sieciówke przez NM_CONTROLLED=yes. Jesli nie masz GUI-a, to nm-tool/nmcli Twoim przyjacielem. Swoja droga ciekawy serwerek, któremu przepinasz kable i adresacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
thof Posted July 18, 2012 Report Share Posted July 18, 2012 Wicd tez moze sie przydac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morsik Posted July 19, 2012 Author Report Share Posted July 19, 2012 @_PaT: vlany, ale to potem ma isc "gdzies" w swiat wiec musi byc pewnosc ze cokolwiek sie nie stanie to siec bedzie. Ok, zobacze co podpowiadacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts