Jusko Napisano Lipiec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2012 Witam. Czasem w moim przypadku bywa tak, ze dostawca sieci nawala i brak jest polaczenia z internetem - jesli pracuje zdalnie lub robie wlasnie cos, co tego internetu wymaga, robi sie wtedy klopot. Pomyslalem zatem, ze stworze sobie polaczenie przez komórke i sluzyc mi bedzie ona za modem. Niestety w Network Managerze opcja odpowiedzialna za polaczenie mobilne jest nieaktywna: Czy potrzebuje jakiegos pakietu w tym celu? Pisze wlasnie z firmowego komputera na którym jest Ubuntu + KDE i tutaj równiez owe pole jest nieaktywne. Próbowalem pare razy poprzez np. BlueMana ustanowil polaczenie DUN, ale jest w tym jakis bug na którego zale sie nie tylko ja, ze BlueMan podaje info ze polaczenie jest widoczne do wybrania w Network Managerze, a tak naprawde go nie ma (lecz to i tak ma wade - mialbym prócz systemowego kde programu do bluetooth, kolejny do tego samego). Potrzebuje zwyczajnie zrobic z mojego Samsung Chat 335 modem w sytuacji awaryjnego braku internetu. Myslalem tez nad patentem, iz komórka ma Wi-Fi i jesli podepne sie do sieci bezprzewodowej, to polaczenie z tej sieci idzie przez komórke do komputera - omijam wtedy oplaty za przesyl danych, ale nie wiem czy to nie za duze wymaganie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2012 Modem to modem, a komórka nie jest modemem. Udostepnianie, o którym piszesz nazywa sie tethering. Jesli utworzysz punkt dostepowy wifi to normalnie laczysz sie z siecia bezprzewodowa, jesli natomiast chcesz laczyc sie przez USB, to musisz na telefonie wlaczyc udostepnianie przez USB. Po podlaczeniu pojawi sie nowy interfejs (chyba usb0 w ifconfig). Wszystko zalezy od telefonu, Linux powinien poradzic sobie bez naszej pomocy. Wiem jedynie jak i ze to dziala na komórkach z Androidem, gdzie wlaczasz tethering w ustwieniach, ale Twój Samsung dziala pod kontrola tego ich tworu, chyba bada OS i nawet nie wiem czy ma taka opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Lipiec 27, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2012 Niestety - to najzwyklejszy Samsung i dziala pod kontrola najzwyklejszego oprogramowania. Co chcialbym osiagnac: laczenie sie z internetem za pomoca komórki. Chyba bede musial sprawdzic na BlueManie, czy po Bluetooth juz laczenie dziala. Laczenie z lapkiem powinno byc bezprzewodowe (najlepiej bluetooth, aby bylo bezprzewodowo, kabelka do telefonu nie posiadam). Hmm...pileczka odbija sie w takim razie ku aplikacji do obslugi 'niebieskiego zeba', szkoda tylko, ze musze instalowac 2 aplikacje juz do jego obslugi. Chyba, ze znacie inna metode na to - warunek, internet po bluetooth. Nie ma rady - musze znalezc sposób na to, bo ostatnio internet co 2 dni znika (jak nie dostawca to zawieszajacy sie modem, który nie jest mój i potrzebuje wtedy wylaczenia i wlaczenia go ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Lipiec 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2012 No rzeczywiscie ten Samsung nie ma systemu operacyjnego tylko firmware, czyli prawie na pewno tethering nie bedzie mozliwy, a o Bluemanie nigdy nawet nie slyszalem. Innym wyjscie jest sprawienie sobie karty Aero2 i modemu. Tylko nie mozesz mieszkac na zadupiu, bo moze byc wtedy problem z zasiegiem. Jesli nie slyszales wczesniej o tym to mozesz zobaczyc ten watek http://forum.fedora.pl/topic/24680-aero2-dzialajace-modemy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Lipiec 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2012 Cóz - rozwiazaniem okazal sie wvdial. Nieco naszukalem sie po sieci jak go skonfigurowac, lecz trafilem w koncu na konfiguracje która zadzialala. Musze znalezc cos do zliczania przeslanych danych (moze sam wvdial ma cos takiego). Blueman odmówil uruchomienia w KDE, gnome-bluetooth podobnie, ze BlueDevil nie ma mozliwosci polaczen DUN to az wstyd, no to zostal tylko wvdial. Moze pomysle nad tym Aero jak dopadne jakis modem, bo polaczenie Bluetooth na dluga mete zje troche pieniedzy z konta (mimo 2gr/100KB, ale strony ssa teraz ile wlezie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 29, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2012 Dodam, ze w Gnome Shell takie polaczenie ustawia sie podczas parowania urzadzen bluetooth i dziala bez problemu. Bardzo watpie, zeby model telefonu mial tu wieksze znaczenie. Im starszy i prostszy, tym wlasnie lepiej. U mnie wyglada to tak, ze wybieram polaczenie z tmobile (tak jakbym mial modem na kompie) i telefon sie laczy. Po wylaczeniu bluetooth w komputerze telefon sie rozlacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi