Jump to content

No-Ip

deepblu
 Share

Recommended Posts

Spróbowalem zrobic sobie dynamiczny dns poprzez no-ip.com.

Zarejestrowalem sie, zalozylem adres.no-ip.org.

Zainstalowalem noip2,

nastepnie "noip2 -C"

i odpalam noip2.

Kiedy pinguje adres.no-ip.org to dostaje:

64 bytes from 193.19.165.19.osk.enformatic.pl (193.19.165.19): icmp_req=1 ttl=61 time=4.22 ms.

Mysle ze dziala, ale kiedy próbuje zalogowac sie (ze swojego komputera), na swój komp

ssh adres.no-ip.org

to nie moge.

Tutaj http://www.no-ip.pl/...hp/pytania.html znalazlem ze jak mam adres lokalny to nic z tego nie bedzie.

Otóz adres mojego kompa to: 192.168.1.100.

Wiec wchodze na router i patrze na jego adres: 10.2.1.35.

Mam wiec pytanie - czy moge sobie skonfigurowac no-ip czy nie?

A jesli nie (bo mam lokalne adresy), to czy istnieje jakies alternatywne rozwiazanie ?

A wiec mówisz ze skonfigurowales adres ale swojego providera i próbujesz sie im wlamac po SSH. :P

Tak, masz adres wewnetrzny = nierutowalny (lektura).

Z tego co widze to Twój provider chyba daje IP zewnetrzne za 5zl/miesiac (link) o ile to mieli na mysli piszac "Administracja usluga zewnetrznego IP" (jakis spec od marketingu pewnie wymyslal).

Inna opcja jest zebranie admina o przekierowanie portów, ale skoro maja taka usluge to pewnie nie beda chcieli sie w porty bawic.

Chcialem sie jeszcze dopytac.

Mój komputer ma lokalne ip, a router ma routowalne ( ?? dobrze pisze) ip.

Na routerze nie mam opcji ddns: no-ip.

Zainstaluje no-ip na moim komputerze.

Tutaj http://www.no-ip.pl/...hp/pytania.html pisze:

"Jezeli mam IP lokalne wewnatrz mojej sieci, a nie prawdziwy adres ip, to czy No-IP mi sie przyda?

Tak, o ile masz mozliwosc przekierowania jakiegos portu na ruterze do którego jestes podlaczony."

Czy to moze byc dowolny port, czy chodzi o port 7777 na którym dziala no-ip ?

Napisales ze na router ma na porcie WAN adres IP z sieci 10.x.x.x wiec sytuacja wyglada tak ze provider ma lokalna siec a Twój router robi kolejna lokalna siec dla Twoich urzadzen (jestes za dwoma routerami). Nic Ci nie da kombinowanie u siebie bo Twój router jest niewidoczny dla internetu. Musialbys ublagac admina aby przekierowal Ci jakis port w ich sieci i dopiero wtedy Ty móglbys przekierowac go dalej na Twoim routerze. Albo doplac te 5 zl miesiecznie. :P

Jeszcze przyszly mi na mysl jakies serwisy pozwalajace tworzyc VPN. Nie wiem czy sa jakies bezplatne musialbys poszukac. Wtedy sytuacja wyglada tak ze na komputerze klient laczy sie z jakims serwerem i tworzy VPN. Ty z zewnatrz tez laczysz sie z tym serwerem i masz dostep do Twojego komputera jak po LAN.

Nie doprecyzowalem pytania i wprowadzilam was w blad.

W pierwszym poscie jest sytuacja taka ze mój router ma lokalne ip.

W poscie 4 - jest sytuacja taka ze ma zewnetrzne ip - bo to juz jest router nie w moim domu tylko u moich rodziców.

Stad tez moje pytanie w poscie 4.

A no jesli router ma zewnetrzne IP to wszystko powinno smigac. Program od no-ip powinien aktualizowac IP routera i tu jego rola sie konczy. Masz adres domenowy który wskazuje na IP routera a dalej to juz musisz na nim ustawiac przekierowanie portów.

A porty przekierowujesz te co chcesz.