Fallen Napisano Sierpień 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2012 (edytowane) Przedstawie swój problem na przykladzie servera glassfish: Nie chcę przechodzić przy każdym uruchomieniu konsoli do poszczególnych folderów dlategoe chcę ustawić te ścierzki tak jak pod windows przy pomocy komendy PATH... Zrobiłem tak: wyedyowałem plik .bash_profile # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/.local/bin:$HOME/bin GLASSFISH=$PATH:$HOME/glassfish3/bin export PATH export GLASSFISH export PATH=$PATH:/home/tomasz/glassfish3/bin po tym zabiegu komenda: echo $GLASSFISH nic nie zwraca czyli jest coś nie tak (ogolnie edycja pliku nic nie dała). drugi problem to programy takie jak asadmin (systemowy który nawet nie wiem do czego służy i go nie używam) pokrywa się z tym od glasfisha - jak to zrobić żeby wykonywał się ten z glassfisha zamiast systemowego Edytowane Sierpień 26, 2012 przez WalDo Ortografia. Szanuj język polski. Korzystaj ze sprawdzania pisowni w przeglądrace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2012 Wklej to do ~/.bashrc export GLASSFISH="/home/tomasz/glassfish3/bin" ewentualnie jezeli interesuje cie samo przechodzenie do folderu mozesz uzyc aliasu np. alias g='cd /home/tomasz/glassfish3/bin' Po dodaniu trzeba ponownie uruchomic konsole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2012 jak to zrobic zeby wykonywal sie ten z glassfisha zamiast systemowegoTen, który ma sie wykonywac musi byc pierwszy na sciezce, czyli prawdopodobnie: export PATH=/home/tomasz/glassfish3/bin:$PATH a nie tak jak napisales export PATH=$PATH:/home/tomasz/glassfish3/bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallen Napisano Sierpień 26, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2012 to z bashrc pomoglo na tyle ze moge sie odnosic do tych plików za pomoca $GLASSFISH/asadmin etc juz jakis postep ale nie oto mi chodzilo jezeli idzie o plik .bash_profile to jakie kolwiek zmiany nic nie dawaly wiec go usunelem i dalej nie widze róznicy - nie wiem od czego on byl domyslnie wygladal tak: # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/.local/bin:$HOME/bin export PATH Mysle ze jak mi powiecie gdzie znajde ustawienia $PATH to juz sobie powinienem poradzic z problemem ----------------------------------------- Dobra poradzilem sobie - ustawienia z .bash_profile dzialaja przy zalogowaniu... interesuje mnie jeszcze jedna rzecz, czy moge sobie definiowac swoje zmienne (wyjasnienia struktry pliku) np moge cos takiego zrobic: # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/.local/bin:$HOME/bin GLASSFISH=/home/tomasz/glassfish3/bin export GLASSFISH:PATH albo export GLASSFISH export PATH Próbowalem i cos niespecjalnie zadzialalo ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 26, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2012 Cos zle robisz. U mnie dziala [waldo@F17 ~]$ cat .bashrc # .bashrc # Source global definitions if [ -f /etc/bashrc ]; then . /etc/bashrc fi # User specific aliases and functions export PATH=$PATH:$HOME/.local/bin:$HOME/bin export GLASSFISH=/home/tomasz/glassfish3/bin [waldo@F17 ~]$ Po dopisaniu 2 ostatnich linijek zamknalem terminal i otworzylem nowe okno: [waldo@F17 ~]$ echo $PATH /usr/lib64/qt-3.3/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/home/waldo/.local/bin:/home/waldo/bin:/home/waldo/.local/bin:/home/waldo/bin [waldo@F17 ~]$ echo $GLASSFISH /home/tomasz/glassfish3/bin Widac ze $HOME/.local/bin i $HOME/bin mam dopisane 2 razy, bo wczesniej mialem juz to ustawione (w .bash_profile, ale wg mnie to bez róznicy). Zmienna GLASSFISH tez posiada swoja wartosc. Otwórz nowy terminal, wykonaj jedno po drugim (bez zamykania terminala) polecenie i wklej wynik tutaj cat .bashrc echo $PATH echo $GLASSFISH BTW - w skrypcie startowym uzywaj raczej zmiennej globalnej $HOME niz wpisu /home/tomasz chyba, ze /home/tomasz nie jest Twoim katalogiem domowym. P.S. Pisze sie sciezka. To sie nawet odmienia na scieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi