radzik Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Utworzyłem w folderze dokumenty katalog i plik tekstowy (napisałem w nim kilka zdań). Wchodzę w niego cd /home/liveuser/Dokumenty, następnie wyświetlam listę plików przez ls, następnie wpisuje cat nazwa_mojego_dokumentu i wyskakuje błąd. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 A jaki to blad, co mówi konsola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Jaki blad? → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzik Napisano Wrzesień 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Mam taki komunikat: [liveuser@localhost ~]$ cd /home/liveuser/Dokumenty [liveuser@localhost Dokumenty]$ ls Dokument bez nazwy Dokument bez nazwy~ Katalog bez nazwy [liveuser@localhost Dokumenty]$ cat Dokument bez nazwy cat: Dokument: Nie ma takiego pliku ani katalogu cat: bez: Nie ma takiego pliku ani katalogu cat: nazwy: Nie ma takiego pliku ani katalogu [liveuser@localhost Dokumenty]$ Wrzucilbym print screena, ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT w jakim programie to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 cat "Dokument bez nazwy" lub cat Dokument\ bez\ nazwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzik Napisano Wrzesień 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Dzieki. A takie pytanie jeszcze: 1. Nie mam teraz mozliwosci wlaczenia linuksa. Czy jakbym wpisal Dokument-bez-nazwy to tez by bylo dobrze? Czy mydlniki to tylko do instalacji? 2. Jaki program zainstalowac zebym mogl no. wrzucic i zapisac print screena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 2. Klawiszem PrtScr? Domyslnie powinien wlaczyc sie program do tworzenia zrzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzik Napisano Wrzesień 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Tak, klawiszem PrtScr. Ale nie otworzylo sie nic. Zrobilem screena i minal ekran, i to wszystko. Czy to moze byc od tego ze uzywam wersje live cd? I czy mozna takiego printscreena walic i zapisac w jakims programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Screen mozesz zrobic np. tak: scrot nazwa_pliku.png Albo jak lubisz to podepnij pod skrót klawiszowy komende: scrot /sciezka/gdzies/%Y-%m-%d:%H:%M:%S.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzik Napisano Wrzesień 18, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Juz znalazlem, automatycznie screeny zapisuja sie do folderu obrazy. A z tym co napisales to i tak nie rozumie Dopiero zaczynam sie uczyc linuksa. I gdybym wpisal np. scrot zdjecie 1.png to co wtedy bedzie ? Otworzy sie tez jakis program czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2012 Juz znalazlem, automatycznie screeny zapisuja sie do folderu obrazy. Do tego: klawisz [Alt]+[PrintScreen] zrzuca zaznaczone wczesniej okno programu, [shift]+[PrintScreen]umozliwia zaznaczenie wybranego obszaru ekranu i dopiero potem robi zrzut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Wrzesień 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2012 gdybym wpisal np. scrot zdjecie 1.png to co wtedy bedzie ?Kto nie próbuje ten nie zaluje.Wiecej o programie scrot i jego uruchamianiu: man scrot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi