Skocz do zawartości

Grafika Nvidia, Nie Chce Się Uruchomić Ani Fedora Ani Windows

Siódemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wpadłem wczoraj na pomysł, że przeinstaluję się z LXDE na KDE. Po postawieniu systemu zmieniłem język na PL, następnie doinstalowałem RPMfusion następnie update systemu i instalacja sterowników za

3.2

Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej?

. Karta to GeForce 7800 GS a więc jest wspierana.

Po reboocie zarówno Fedora jak i Windows się ładują ale zamiast pokazać się pulpit pokazuje się to:

49655ea1fe3bfe84m.jpg

Co mam zrobić? Z góry dzięki.

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Z tytulu wynika, ze Windows sie nie uruchamia, wiec jak nalezy rozumiec, ze "zarówno Fedora jak i Windows sie laduja"? Jesli na Windows jest problem, to najwyrazniej z grafika cos sie stalo.

Jesli chodzi tylko o Fedore, to zakladam, ze startuje do okreslonego momentu (nie widze obrazka, bo fotosik.pl jest u mnie w pracy zablokowany przez listy restrykcyjne). Tego typu bledy byly juz wielokrotnie omawiane na forum, wiec móglbys sie wysilic i poszukac. Prawdopodobnie wystarczy w trybie tekstowym usunac xorg.conf i wygenerowac na nowo przez xconfig-nvidia. Jesli to nie pomoze, to przeszukaj forum.

Dlaczego pierwszym zalozeniem zawsze jest to, ze ktos kto pisze o swoim problemie na forum jest leniwy i nie chce mu sie poszukac.

Moim hobby nie jest pisanie postów na forum fedora dla zabawy.

Tak. Zarówno Windows jak i Fedora laduja sie do pewnego momentu. (w Fedorze ikonka sie wypelnia a w Windowsie porusza sie okienko) i wyskakuje owy komunikat.

[0.755138] [Firmwage Bug]:powernow-k8: No compatible ACPI _PSS objects found.
[0.755138] [Firmwage Bug]: powernow-k8: try again with latest BIOS.
[FAILED] Failed to start wait for Plymouth Boot Screen to Quit.
              See 'systemctl status plymouth-quit-wait.service' for details.

Mozliwe, ze karta dostala przez sterowniki?

No a zrobiles tak jak pisalem czy nie? Jesli szukales to napisz co zrobiles z wyszukanymi rozwiazaniami.

[OFFTOPIC]

Nie podajesz pelnych informacji a potem jeczysz, ze zarzucam Ci lenistwo. Nie zarzucam lenistwa. Zarzucam brak informacji i oczekiwanie, ze kazdy ma szklana kule i wrózke na uslugach. Gdybys napisal, ze szukales, ze wykonales nastepujace czynnosci (tu lista), to sprawa bylaby jasna.

[/OFFTOPIC]

To co w koncu próbowales zrobic?

Sprawdzales czy po odinstalowaniu sterowników cos sie zmienia?

Wrzuciles tresc bledu do Googli? No sorry, znowu zarzut, ale nie napisales co zrobiles wiec zgaduje i strzelam w ciemno. Wg mnie nie szukales, bo pierwszy wynik niesie ze soba mozliwe rozwiazanie → https://www.google.pl/search?q=Failed+to+start+wait+for+Plymouth+Boot+Screen+to+Quit&sugexp=chrome,mod=6&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=pl&safe=off&sclient=psy-ab&q=%2BFedora+Failed+to+start+wait+for+Plymouth+Boot+Screen+to+Quit&oq=%2BFedora+Failed+to+start+wait+for+Plymouth+Boot+Screen+to+Quit&gs_l=serp.3...7428.8731.0.9127.8.8.0.0.0.1.124.865.3j5.8.0...0.0...1c.1.pGZ2-B9TNb4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=25a32871dab50c27&biw=1241&bih=800

Tak usunalem xorg.conf, wygenerowalem nowy. Zadnej zmiany nie bylo.

Nastepnie poszedlem za radami kolegów z linków google → http://forums.fedora...424#post1491424 i nic.

Usunalem i na nowo zainstalowalem sterowniki karty i wtedy dopiero zaczely sie jaja. Nagle nie ma nic zarówno Windows jak i Fedora nie dziala. W momencie gdy w Windowsie powinien pokazac sie pulpit pokazuje sie informacja monitora o przekroczonym zakresie pracy (Poza zakresem pracy 26,8kHz / 33Hz), Fedora zatrzymuje sie na ikonce F i 'Alt+F2' nic nie daje. Dziala jedynie recovery mode.

Czy to w ogóle mozliwe aby sterowniki poniszczyly karte?

Próbowalem jeszcze wczoraj postawic ja od nowa. Niestety sie nie udalo. Wyskoczyl ekran pytajacy co chce zrobic, wiec Start i pokazaly sie zielono fioletowe pasy i ani w prawo ani w lewo.

Czy to w ogóle mozliwe aby sterowniki poniszczyly karte?

Nie znam sie, ale kiedys ktos bardziej biegly w sprzecie mówil, ze to teoretycznie mozliwe. Z tym, ze dotyczyloby to wszystkich kart, wiec w tym przypadku raczej stawialbym co najwyzej na przypadkowa, niefortunna zbieznosc instalacji z padnieciem karty. Ja mam 8400GS i na aktualizowanych na biezaco sterach z RPM Fusion dziala bez problemu.

W trybie tekstowym tez Ci system nie wstaje?

Próbowales odinstalowac sterowniki, usunac nouveau z blakclisty, usunac xorg.conf i sprawdzic czy na otwartych sterownikach system rusza?

Zakladam, ze przebudowanie initramfs po instalacji sterowników tak jak opisano w #3 z tego linku → http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=264563 przerabiales? A moze tylko usuniecie rhgb z parametrów jadra wystarczy?

W trybie tekstowym tez Ci system nie wstaje?

recovery mode zyje.

Próbowales odinstalowac sterowniki, usunac nouveau z blakclisty, usunac xorg.conf i sprawdzic czy na otwartych sterownikach system rusza?

Jesli remove i erase odinstalowuje/usuwa to tak, ale nie usunolem nouveau z blacklisty nie pomyslalem.

Zakladam, ze przebudowanie initramfs po instalacji sterowników tak jak opisano w #3 z tego linku → http://forums.fedora...ad.php?t=264563 przerabiales?

Przerabialem to nie pomoglo

A moze tylko usuniecie rhgb z parametrów jadra wystarczy?

Mam nadzieje, ale spróbuje dopiero jutro i sie odezwe.

Poza tym mówie najlepsze, ze próba postawienia na nowo fedory daje kolorowe paski na ekranie.

Może załaduj ustawienia domyślne/optymalne biosu.

Niestety nic to nie dało.

Spróbuj czy da sie uruchomic obraz Live-CD fedory. Czy kolorowe paski pojawiają się w trakcie uruchamiania instalatora w trybie graficznym czy po instalacji?

W zasadzie jak sie pojawiają jakieś kolorowe paski, lub inne artefakty to raczej grafika jest strzelona.

Przy wybraniu Start Fedora 17 pokazywało się to:

09c231d44bbafa07m.jpg

Jednak po wybraniu Troubleshooting (a później basic graph mode) udało się na nowo postawić system jednak trochę się boję instalować sterownika grafiki.

Przy starcie systemu zanim załaduje się GRUB pokazuje się coś takiego:

d8216487e59ca67fm.jpg

Następnie GRUB i wybór systemu. Windows dalej nie wstaje.

Wygooglowanie powernow-k8: No compatible ACPI _PSS objects found daje najwięcej wyników związanych z włączeniem opcji Cool'n'Quiet. Być może dlatego Windows się nie uruchamia.

Być może ale nie przerobiłem jeszcze wszystkich możliwości.

Pisze post pod postem aby ktos zauwazyl, jesli nielegalne to przepraszam i obiecuje poprawe.

Po udanej próbie instalacji fedory (którejs z kolei) chcialem zainstalowac sterowniki grafiki gdyz bez tego sie nie da (wg mnie). I stalo sie to samo co w #1 poscie.

Moze ja zle sterowniki instaluje. te dla GeForce 6 i nowszych moze zle?

lspci

00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP61 SMU (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a3)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a3)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control
01:09.0 Multimedia audio controller: Creative Labs CA0106 Soundblaster
01:0a.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G71 [GeForce 7300 GS] (rev a1)

Dobre stery instaluje?

Cos dziwnego. Zainstalowalem sterowniki Gdyz powyzsza równosc jest prawdziwa. Zaladowal sie system i wyskoczyl mi komunikat:

Wczytanie srodowiska GNOME 3 sie nie powiodlo
Uruchomienie srodowiska GNOME 3 sie nie powiodlo, wiec uruchomiono tryb zastepczy.
Prawdopodobnie oznacza to, ze komputer (sprzet graficzny lub sterownik) nie obsluguje srodowiska GNOME 3.