rgb033809 Napisano Październik 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2012 Witam, mam kilka pytan dot. linuxa ogolnie/fedory/srodowiska xfce, na ktore odpowiedzi nie moglem znalezc czy to w google czy na forum. 1. Terminal Chcialbym skonfigurowac terminal by moc z niego korzystac nie widzac go. Moze brzmiec to absurdalnie ale po krotce wyjasniam. Chodzi mi tu o mozliwosc badz pisania w terminalu gdy ten jest w tle badz w ostatecznosci mozliwosc szybkiego przelaczania pomiedzy oknem terminala a jakimkolwiek innym. Szybkie mini/maksimalizowanie/ przelaczanie miedzy zakladkami dzialaloby raczej przy malej ilosci otwartych okien aplikacji. Mam nadzieje, ze naswietlam problem wystarczajaco jasno. Probowalem trzymac terminal w innym oknie roboczym i przelaczac ale nie wydaje mi sie to wygodne. 2. Skroty klawiszowe W trybie graficznym nie mam mozliwosci edycji skrotow klawiszowych. Objawia sie to nastepujaco: http://i.imgur.com/M08eR.png Niewazne jakie czary bym odprawial pole odpowiedzialne za wprowadzenie mojego skrotu jest nieaktywne (kwestia uruchomienia konfiguracji skrotow jako root?). 3. Zmiana rozmiaru partycji http://i.imgur.com/kAu41.png Zalezaloby mi na zmniejszeniu rozmiaru zaznaczonej partycji a wolnej przestrzeni dorzuceniu do kolejnej, nizej. Niestety nie moge jej odmontowac. Probowalem dokonac operacji poprzez plyte LiveCD ale jest ona dolaczona do LVM i nie mam takiej mozliwosci. Dodam tylko, ze w samym LVM przestrzen, ktora chcialbym zabrac nie jest zagospodarowana. Po prostu podczas instalacji nie sadzilem, ze bedzie to problem i stwierdzilem, ze przepartycjonuje to pozniej. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i cierpliwosc! Pozdrawiam edit: Po pierwsze dziekuje za tak szybka odpowiedz i natychmiast przechodze do rzeczy. Ad.2. Wpisujesz polecenie jakie ma się aktywować, "OK" a potem wciskasz kombinację klawiszy skrótu. Tyle teoria. W praktyce skrót nie może być chyba zbyt skomplikowany - u mnie Ctrl-Shift-Alt+litera nie działa (nie uruchamia wpisanego polecenia, ale już Super+litera działa bezbłędnie Hah, o ironio najlatwiejsze i najbardziej oczywiste rozwiazanie nie przyszlo mi do glowy. Dzieki! Ad.3. LiveCD automatycznie montuje tę partycję. Spróbuj odmontować ręcznie (unmount /dev/sda2) po uruchomieniu z LiveCD. Co widać jak klikniesz prawym na tej podświetlonej partycji? Jakie opcje masz dostępne w pop-up menu? Jutro w nowym poscie dam znac. [EDIT] A tak w ogóle, to wg mnie bez sensu jest korzystanie z LVM w domowych zastosowaniach. Osobiście nie widzę żadnych korzyści a problemów z tym sporo. Nie wiem czemu ta forma jest stosowana jako domyślna. Lepiej poświęcić chwilę i zrobić system na "normalnych" partycjach bez LVM Szczerze mowiac nie zastanawialem sie nad wyborem. Zobaczylem, ze wewnatrz "grupy" LVM partycje i tak konstruowane sa na tej zasadzie co bez niej (/, /home, etc. etc.) a nie sadzilem, ze beda potem wynikac z tego szczegolne bledy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2012 Ad.2. Wpisujesz polecenie jakie ma sie aktywowac, "OK" a potem wciskasz kombinacje klawiszy skrótu. Tyle teoria. W praktyce skrót nie moze byc chyba zbyt skomplikowany - u mnie Ctrl-Shift-Alt+litera nie dziala (nie uruchamia wpisanego polecenia, ale juz Super+litera dziala bezblednie Ad.3. LiveCD automatycznie montuje te partycje. Spróbuj odmontowac recznie (unmount /dev/sda2) po uruchomieniu z LiveCD. Co widac jak klikniesz prawym na tej podswietlonej partycji? Jakie opcje masz dostepne w pop-up menu? [EDIT] A tak w ogóle, to wg mnie bez sensu jest korzystanie z LVM w domowych zastosowaniach. Osobiscie nie widze zadnych korzysci a problemów z tym sporo. Nie wiem czemu ta forma jest stosowana jako domyslna. Lepiej poswiecic chwile i zrobic system na "normalnych" partycjach bez LVM [EDIT 2] Nie chodzi o montowanie. W F17 gparted jest w wersji 0.12 a obsluga LVM jest od wersji 0.14. Sciagnij sobie LiveCD Gparted i spróbuj z najnowsza wersja → http://gparted.sourceforge.net/download.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 22, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2012 Jutro w nowym poscie dam znac. Bez znaczenia. W sumie widac to samo patrzac na aktywnosc ikon na pasku menu. Ciekawe czy wyjdzie Ci cos z gparted. Spróbowalem sobie na maszynie wirtualnej z gparted 0.14 i cos nie za bardzo chce dzialac. Przy okazji: odpowiadaj na posty korzystajac z opcji "Odpowiedz" a nie edytujac wlasne posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rgb033809 Napisano Październik 23, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2012 Ad.3. LiveCD automatycznie montuje te partycje. Spróbuj odmontowac recznie (unmount /dev/sda2) po uruchomieniu z LiveCD. Co widac jak klikniesz prawym na tej podswietlonej partycji? Jakie opcje masz dostepne w pop-up menu? Przy odpaleniu Live CD z gparted w wersji 0.12 nie moglem w ogole odmontowac tej partycji (jak dobrze pamietam wszystkie opcje pod prawoklikiem byly nieaktywne. [EDIT 2] Nie chodzi o montowanie. W F17 gparted jest w wersji 0.12 a obsluga LVM jest od wersji 0.14. Sciagnij sobie LiveCD Gparted i spróbuj z najnowsza wersja → http://gparted.sourc...et/download.php Swietna rada, zastosowalem sie, wypalilem plyte z gparted 0.14 i bez problem dokonalem takich operacji na partycjach jakich sobie zyczylem, wielkie dzieki! Bez znaczenia. W sumie widac to samo patrzac na aktywnosc ikon na pasku menu. Ciekawe czy wyjdzie Ci cos z gparted. Spróbowalem sobie na maszynie wirtualnej z gparted 0.14 i cos nie za bardzo chce dzialac. Przy okazji: odpowiadaj na posty korzystajac z opcji "Odpowiedz" a nie edytujac wlasne posty Jasne, po prostu informacje, ktore dodawalem nie wydawaly sie byc na tyle wazne, zeby pisac je w nowym poscie. Wielkie dzieki, teraz zostal tylko temat moich wysublimowanych zyczen co do konfiguracji wspolpracy z terminalem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Październik 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2012 Dla terminala zobacz programy tilda, guake. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi