tosh_ Napisano Listopad 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Witam serdecznie, W pracy mam serwer Linux CentOS 5.5. Na serwerze chciałbym zainstałować narzędzie do monitorowania sieci. Korzystałem z iftop, iftraf, ale żaden nie miał opcji graficznych. Chciabym, żeby był monitoring + logowanie sieci eth0 i eth1 z możliwością podawania na jakim porcie jest usługa tzn. Jezeli pan Kowalski wchodzi na stronę internetową to chciałbym mieć w loginach ze o 12.30 kowalski wchodził na stronę www.chomikuj.pl na porcie 5642. Program iftop pokazuje mi, że pan kowalski wchodził na stronę www.chomikuj.pl:http ale nie wiem na którym porcie (oprócz 80). Proszę o jakąkolwiek informacje czy taki program istnieje najlepiej free. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Listopad 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Chyba najbardziej znany to wireshark powinien byc w repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh_ Napisano Listopad 14, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Chyba najbardziej znany to wireshark powinien byc w repo. Zainstalowalem, ale jak go mam uruchomic? listuje mi: winbindd wish wish8.4 w KDE nie mam go choc jest zainstalowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Listopad 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Trzeba doinstalowac jeszcze pakiet wireshark-gnome zeby bylo gui. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh_ Napisano Listopad 14, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Trzeba doinstalowac jeszcze pakiet wireshark-gnome zeby bylo gui. Wielkie dzieki, juz dziala. Masz moze instrukcje jak go skonfigurowac (po polsku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Listopad 14, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2012 Po polsku to ciezko. Ja tez ekspertem nie jestem. Uzywalem raczej sporadycznie. Na poczatku pobaw sie na ustawieniach domyslnych i zobacz jak ladnie rozkodowuje rózne protokoly . Pózniej postaraj sie filtrowac dane wejsciowe (Capture filter) do tego co Ci potrzeba. Trzeba sie doedukowac ze skladni filtra niestety. Jedyne co na szybko znalazlem po polsku to strona http://devrandom.pl/blog/2011/05/11/wireshark-packet-sniffinganalyzing-tutorial-czesc-1/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Listopad 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2012 Wireshark do monitorowania? No mozna na sile, ale srednio sie sprawdzi. Postaw lepiej squida (o ile oczywiscie ruch do internetu idzie przez ten serwer) i do tego jakies statystyki na www (nie uzywam, wiec nie wiem co polecic, ale znajdziesz bez problemu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 15, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2012 Podobno cala ta akademia Cisco (CCNA chyba) zostala juz przetlumaczona na polski (cztery moduly), a w niej Wireshark jest uzywany dosyc czesto. Dodatkowo to jest przedstawiane tak szczególowo, aby kazdy (ale to doslownie kazdy) zrozumial. Jesli masz dostep to mozesz zobaczyc, a jak nie to mozesz poszukac tych materialów na necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tosh_ Napisano Listopad 15, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2012 Podobno cala ta akademia Cisco (CCNA chyba) zostala juz przetlumaczona na polski (cztery moduly), a w niej Wireshark jest uzywany dosyc czesto. Dodatkowo to jest przedstawiane tak szczególowo, aby kazdy (ale to doslownie kazdy) zrozumial. Jesli masz dostep to mozesz zobaczyc, a jak nie to mozesz poszukac tych materialów na necie. dzieki serdeczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi