Skocz do zawartości

Fedora Wirusuje Pendrivy

loloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kumpel powiedział mi, że moja fedora zawirusowała mu pena jak ostatnio podłączył go żeby coś skopiować. Mianowicie jak u siebie na windowsie odpalił pena, to zamiast folderów miał jakieś po ukrywane skróty i antywirus wykrył mu wirusy na nim. Sprawdziłem swojego pena na drugim kompie w domu z windowsem i mam tak samo jednak na fedorze jak go z powrotem wpiąłem działa normalnie żadnych skrótów ani ukrytych.

Prawdopodobienstwo zebys nacial sie na linuksowego wirusa infekujacego pendrivy jest baaardzo male.
Za to prawdopodobienstwo, ze pendrive jest zainfekowany i kazdy plik nagrany pod dowolnym systemem bedzie zainfekowany jest znacznie wieksze.

@loloo masz pewnosc, ze pendrive zanim byl podlaczony do Fedory nie byl podlaczany do innego komputera?

A kolega nie zasadzil Ci jakiegos syfa na pendrive?

A moze plik zanim znalazl sie na Fedorze juz byl zainfekowany

Co to za plik? Twój wlasny czy sciagany skads? Jak wlasny, to gdzie byl utworzony. Jak sciagany, to skad?

Warto znac odpowiedzi na takie pytania.

Wlasnie nie pamietam co to za plik dokladnie mu kopiowalem. Chociaz to moze ja kopiowalem cos od niego. Pamietam, ze patrzylem mu po penie bo mial jakis serial. Jak go spotkam do sie go dokladnie dopytam co to kopiowalem. Strasznie sie zdziwilem jak mi powiedzial, ze mu zawirusowalo pena po tym jak go wkladal do mojego netbooka.

Dla jasnosci (niemal) niemozliwe jest, zeby Fedora infekowala ci pendriva zwlaszcza takimi które maja dzialac na Windowsie.

I teraz gwoli wyjasnia- na wspanialym systemie od Microsoftu zawirusowane pendrivy sa zmora i znam to dobrze z doswiadczenia. Na systemach bez antywirusa(i nawet z) bardzo szybko mozna zlapac jakis syf. I nie trzeba nic kopiowac. Wystarczy -doslownie- na sekunde wlozyc pendriva i juz jest zainfekowany. Taki jest juz urok tego systemu.

Ja po formacie uzywam swojego pendriva wylacznie tylko dom - uczelnia(gdzie po instalowane sa antywirusy) i ostatnio dalem znajomemu go zeby mi cos przekopiowal. Od razu antywir u niego wykryl jakies badziewie. A podkreslam nie uzywalem go nigdzie indziej jak na uczelni na których dziala Kaspersky i w domu gdzie mam nie Fedore a Gentoo. Moral jest taki, ze nawet maja antywirusa na Windowsie nie jest sie w 100% bezpiecznym. :)

• 2 months later...

Niektóre anty wiry w Windowsie wykrywają wirusy których nie ma na pendrivie dzieje się tak często z plikami chyba autorun czy jakoś tak się one nazywają nawet po formacie pena te pliki i tak gdzieś tam są ukryte. Program który najczęściej je wykrywał to avast.