Skocz do zawartości

Hp 3000 - Instalacja Jako Drukarka Sieciowa

blacky

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Jestem tutaj nowy, szukajkę popytałem o ewentualne rozwiązania problemu, ale żaden nie pomógł.

Pacjent - Fedora 17, drukarka HP Deskjet 3000

Problem - przy podłączeniu przez port USB wszystko działa jak należy, drukuje bez problemu. Po próbie podłączenia jej przez podanie adresu, który zwróciła mi w raporcie (zakładka Proszę podać URL) , a także "AppSocket/HP JetDirect" przy próbie wydruku testowego wyświetla mi się komunikat - The Printer is not responding.

No w porządku, nie odpowiada. Otworzyłem port 631 w routerze, jak kazała pomoc Fedory. Później otworzyłem też port 9100 - wciąż to samo. Tylko, że tym razem pomoc krzyczy, że nie odpowiada. Gdzie mam szukać przyczyny?

tak, po wydrukowaniu raportu zwraca mi, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, do tego pod Windowsem też jest ok

A czy w tym raporcie jest podany adres ip drukarki?

Jeżeli możesz podaj co wypisuje polecenie

nmap  adres_ip_drukarki

Drukarkę konfigurujesz poleceniem system-config-printer?

takjest, tym wlasnie poleceniem sie posluguje

nmap:

Starting Nmap 6.01 ( http://nmap.org ) at 2013-01-03 21:19 CET
Note: Host seems down. If it is really up, but blocking our ping probes, try -Pn
Nmap done: 1 IP address (0 hosts up) scanned in 3.04 seconds

gdzie mam szukac przerwy w polaczeniu?

gdzie mam szukac przerwy w polaczeniu?

Moze drukarka nie odpowiada na ping do nmapa dodaj parametr -Pn i sprawdz ponownie, ale to raczej malo prawdopodobne.

Firewall/iptables na fedorze blokuje ruch

Drukarka o ile sie nie myle, laczy sie prawdopodobnie bezprzewodowo poprzez router, wiec moze ruter blokuje ruch?

Jezeli router przydziela adresy ip, to mozna by sprawdzic w konfiguracji/statystykach routera czy drukarka faktycznie pobrala adres ip (o ile router udostepnia takie informacje)

Spróbowac skonfigurowac drukarke pod fedora, podlaczyc pod usb, uzyc polecenia hp-wificonfig z pakietu hplip, odlaczyc usb

sprawa wyglada teraz tak:

drukarka rozlaczyla mi sie z routerem - wyswietla sie na niej "brak polaczenia bezprzewodowego" i nie mam pojecia, jak ja teraz zmusic do wspólpracy - nie mam WPS w swoim routerze, a jedyny kreator laczenia drukarki z komputerem jest na Windows'owym instalatorze.

An I/O error occurred.
Please check the USB connection to your printer and try again.
(Device I/O error)

to mi wyrzuca przy próbie zainstalowania drukarki przez wifi. instalacja przez USB przebiega bezproblemowo.

Przy konfiguracji wifi drukarka MUSI byc podlaczona pod usb, pózniej mozna ja odlaczyc.

Spróbuj tego (znalezione w Internecie)

1. Run the command 'hp-setup' from a terminal

2. This will display Device Discovery dialog and select second option (Network/

Ethernet/Wireless network(direct connection or JetDirect))

3. Click on 'Show Advanced Options' in the same dialog and select 'Manual Discovery' check box.

4. Enter the ipaddress of the printer and click Next button

5. Select your printer from the list and continue with configuration.

• Upvote 1

Mozesz jeszcze spróbowac sposobu z instrukcji

Jezeli posiadasz router z przyciskiem WPS (WiFi Protected Setup), nacisnij przycisk w trakcie poczatkowej konfiguracji

by polaczyc sie bezprzewodowo z drukarka. Sprawdz dokumentacje routera, by stwierdzic czy posiada on przycisk

WPS.

•• Gdy polaczenie bezprzewodowe pomiedzy urzadzeniem HP Deskjet a routerem zostanie nawiazane, niebieska dioda

sieci bezprzewodowej znajdujaca sie na drukarce zaswieci sie i nie bedzie gasnac. Jesli router nie obsluguje funkcji

WPS (WiFi Protected Setup) lub WPS nie laczy prawidlowo, instalacja oprogramowania poprowadzi Cie przez

konfiguracje polaczenia bezprzewodowego dla urzadzenia HP Deskjet.