Skocz do zawartości

Sony Vaio

Darknek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam pytanie do posiadaczy laptopów Sony. Jak ten sprzęt jest kompatybilny z Fedorą?

Zastanawiam się nad kupieniem nowego lapka, ale nie chce porzucić Fedory, a już na pewno na konto W8, z którą teraz wszystkie lapki są wpuszczane.

Wcześniej myślałem też o Dell, ale Sony chyba lepiej wyposaża swoje komputery. Przynajmniej w interesujących mnie wersjach 14cali ekranu.

Tak czy siak. Proszę o jakieś informacje użytkowników Sony czy też Dell o tym jak współgra wasz sprzęt z Fedorą.

Na netbooku VAIO (1GB RAM) spokojnie odpalilem LiveCD z XFCE, bylo wifi, cos - nie pamietam juz co - musialem dograc, zeby dzialal touchpad. Na twardy nie wygrywalem, ale ogólnie nie stwierdzilem zeby cos sie zacinalo, zawieszalo itp. To oczywiscie netbook, nie laptop, wiec róznice pewnie jakies sa, ale ogólnie nie spodziewalbym sie problemów z Fedora.

• 9 months later...

Witajcie

Mam pytanie do posiadaczy laptopów Sony. Jak ten sprzęt jest kompatybilny z Fedorą?

Zastanawiam się nad kupieniem nowego lapka, ale nie chce porzucić Fedory, a już na pewno na konto W8, z którą teraz wszystkie lapki są wpuszczane.

Wcześniej myślałem też o Dell, ale Sony chyba lepiej wyposaża swoje komputery. Przynajmniej w interesujących mnie wersjach 14cali ekranu.

Tak czy siak. Proszę o jakieś informacje użytkowników Sony czy też Dell o tym jak współgra wasz sprzęt z Fedorą.

Hej

Jestem posiadaczem laptopa Vaio serii S i mam zainstalowana Fedore i z mojego doświadczenia wiem, ze z tymi komputerami jest pewien problem, a mianowicie głośno pracują ponieważ Fedorka nie ma sterownika dla tej specyficznej konfiguracji, mam tu na myśli APU z Radeonem ( pci0100 ) i wiatraczek w komputerze chodzi na pełnych obrotach generując szum, wszystko to związane jest z temperaturami pracy całego układu wszystko się niesamowicie nagrzewa choć nie jest jakoś nadzwyczaj obciążone Znalazłem w sieci pewne rozwiązanie tego problemu, a mianowicie, aby wyłączyć [Disabled] radeona no i powiem, ze wiatrak się uspokoił choć wolałbym, aby wszystko działało :P No i co zrozumiałe jeszcze parę małych dokuczliwych problemów jak: krótki czas pracy na baterii,  oraz natężenia matrycy za każdym razem, gdy włączę komputer dostaje fleszem po oczach czyli matryca zawsze ustawia się na maksymalna jasność tez z tym próbowałem coś zrobić, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedniego rozwiązania  ;/