Amos Napisano Styczeń 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2013 Sorki, jesli ten temat wyda sie lamerski biorac pod uwage, ile lat juz jestem przywiazany do Fedorki. Otóz mam juz wypalona i sprawdzona plytke z Fedorka 18 i zamierzam jutro przystapic do instalacji. Chce zainstalowac na czysto, gdyz F16 i F17 tylko aktualizowalem i jest juz troche nasmiecone. Ale nowy instalator, a szczególnie jego modul dotyczacy parycjonowania dysku budzi moje obawy. Podobno jest trudniej i latwo sie pogubic. Czy to prawda? Drugie pytanie - czy wystarcza do instalacji partycje /boot, / i ewentualnie /swap, czy tez instalator bedzie krzyczal o jakas dodatkowa partycje dla GRUB 2? W niektórych tematach w dziale 'Instalacja systemu' czytalem, ze po wejsciu GRUBa 2 instalator (przy instalacji na czysto) wymagal jeszcze partycji '/BIOS' czy jakos tak, mimo ze w kompie byl tylko stary dobry BIOS, a nie UEFI... Trzecie pytanie - czy w F18 nadal jest fstab? Pytam, bo partycje /home mam na osobnym dysku i podmontowuje ja wlasnie przez fstab... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2013 1. Zajrzyj do watku → http://forum.fedora.pl/topic/25516-planowane-wydanie-fedory-18/page__pid__161126__st__90 2, GRUB2 na /boot tak jak GRUB (masz F17 i zadajesz takie pytanie?) 3. Jest fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 17, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2013 2, GRUB2 na /boot tak jak GRUB (masz F17 i zadajesz takie pytanie?) No wiadomo, to przez watki, takie jak ten watek Juska. Nie doczytalem, ze on ma GPT. Mea maxima culpa. A tak w ogóle to instalacja poszla bez problemu. Jedyne co mnie zaskoczylo to zmiana uzytkownika i grupy plików w katalogu /home po podmontowaniu go. Zamiast 'Artur' bylo '500'. Musialem sporo pochownowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2013 Domyslny numer usera tez juz kilka wydan temu zostal zmieniony z 500 na 1000. Tez mialem z tym klopot, ale w sumie temat zalatwilem 3 poleceniami (troche trwalo) find / -gid 500 -uid 500 -exec chown 1000:1000 {} \; find / -gid 500 -exec chgrp 1000 {} \; find / -uid 500 -exec chown 1000 {} \; W zasadzie 1. polecenie powinno wszystko zalatwic, ale gdzies zauwazylem ze mam plik z uid 500 i jakas inna grupa (mozliwe ze vboxusers), wiec odszukalem jeszcze wszystkie rekordy z grupa 500 i innym niz 500 userem oraz uid=500 i grupa inna niz 500. Potem jeszcze trzeba wykreowac na nowo linki symboliczne, bo wszystkie zostaja z uid i gid = 500. To dla porzadku oczywiscie, bo link i tak ma prawa 777 i dopiero w powiazanym pliku sprawdza uprawnienia rzeczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 17, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2013 Dziekuje. Przyda sie, gdy jeszcze beda problemy z numerem usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi