Skocz do zawartości

Upgrade Fedora I Backup

andrew_no1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam 2 pytania:

1) Czy jest możliwość bez tracenia danych zrobienie upgrade z fedory 12 do najnowszej wersji ?

2) Zrobiłem obraz fodory clonezilla, ale jeśli wymienie dysk na inny - większy to nie wiem czy obraz się przywróci (czy musi być taki sam dysk do przywrócenia obrazu?) Ewentualnie ręcznie chciałbym skopiować aktualną konfigurację, pliki i jakbym mógł to zrobić najlepiej ?

Ad.1) Nie, a nawet jesli tak to nie radze. Skok technologiczny i programistyczny zbyt wielki - wystarczy przejrzec Features Lists → https://fedoraproject.org/wiki/Releases wydan 13 do 18. Backup danych i konfiguracji, instalacja nowego systemu, odtworzenie ustawien i dopasowanie do nowych wymagan, to jedyne rozsadne wyjscie

Ad.2) Moze zajsc koniecznosc dopasowania informacji o partycji odtworzonych z clonezilla do rzeczywistej wielkosci partycji - uzyj resize2fs.

Do kopiowania danych mozesz uzyc dowolnego narzedzia (nawet zwyklego cp albo tar), które zachowa uprawnienia i inne wlasciwosci plików i katalogów. Ja do przenoszenia danych uzywam najchetniej dd lub dump/restore (dump niestety ext4 nie obsluzy, chyba ze cos sie ostatnio zmienilo).

Praktycznie wszystkie ustawienia systemowe masz w /etc a uzytkownika w /home/<user>.

• 2 weeks later...

Dzisiaj przyszedl dysk 500gb i chcialbym sie zabrac za raid sprzetowy z 2 dyskami. Tak jak pisalem wczesniej, mam fedore 12 i chcialbym teraz zainstalowac najnowsza wersje. Czy jest mozliwosc przeniesienia ustawien, danych na nowa fedore w 100% ? Na starej fedorze dziala równiez jakas baza udostepniona dla userów...(program byl pisany na zlecenie - cos w stylu CRMa)

Na starej fedorze dziala równiez jakas baza udostepniona dla userów...(program byl pisany na zlecenie - cos w stylu CRMa)

Strzelam, ze ta fedora jest w firmie. Proponuje sie 10 razy zastanowic zanim zaczniesz cos zmieniac, bo co jesli cos pójdzie nie tak? Co na to uzytkownicy/szefowie?

Ja proponuje Ci postawic na oddzielnym komputerze (moze byc wirtualnym) F18 i przeniesc poszczególne uslugi i zobaczyc czy wszystko dziala szczególnie ten CRM. Nie wiemy w czym byl napisany, a moze np. wymagac okreslonej wersji PHP/Pythona/glibc czy czegos w tym rodzaju.

Strzelam, ze ta fedora jest w firmie. Proponuje sie 10 razy zastanowic zanim zaczniesz cos zmieniac, bo co jesli cos pójdzie nie tak? Co na to uzytkownicy/szefowie?

Ja proponuje Ci postawic na oddzielnym komputerze (moze byc wirtualnym) F18 i przeniesc poszczególne uslugi i zobaczyc czy wszystko dziala szczególnie ten CRM. Nie wiemy w czym byl napisany, a moze np. wymagac okreslonej wersji PHP/Pythona/glibc czy czegos w tym rodzaju.

Ogólnie jak sprawdzam /etc/init.d/mysqld status to nie ma takiego katalogu. Jak sprawdzic czy ten program na serwerze jest zainstalowany ? Ogólnie mam taki zamiar postawic wirtualke z fedora 18 i spróbowac przeniesc dane. Tylko nie wiem do konca jak z tym programem (CRM), czy kopiujac wszystko to z automatu sie przeniesie.