kwadecki Napisano Styczeń 21, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2013 Witam, mam problem z Fedorą 18. Przy próbie instalacji pakietów rpm, czy to flasha czy to skype, instalator zwraca błąd o braku podpisu bezpieczeństwa. Próbowałem wyłączyć gpgcheck w pliku yum.conf, lecz nic to nie dało. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Instaluj przez konsole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Witam, mam problem z Fedora 18. Przy próbie instalacji pakietów rpm, czy to flasha czy to skype, instalator zwraca blad o braku podpisu bezpieczenstwa. Próbowalem wylaczyc gpgcheck w pliku yum.conf, lecz nic to nie dalo. Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Jak instalujesz yumem, to podaj opcje '--nogpgcheck', ale spróbuj tez zainstalowac samym rpm-em, on tylko informuje o braku klucza i wszystko instaluje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Zawsze lepiej korzystac z yuma w konsoli z opcja --nogpg (--nogpgcheck) - w razie potrzeby dociagane sa zaleznosci. Co do Skype, to polecam repo Russian Fedora - maja gotowa paczke. yum install --nogpg \ http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/free\ /fedora/releases/18/Everything/x86_64/os/russianfedora-free-release-18-2.R.noarch.rpm \ http://mirror.yandex.ru/fedora/russianfedora/russianfedora/\ nonfree/fedora/releases/18/Everything/x86_64/os/russianfedora-nonfree-release-18-2.R.noarch.rpm Dla systemu 32-bitowego trzeba zamienic w linkach x64_86 na i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwadecki Napisano Styczeń 22, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Dziekuje za odpowiedzi, przy próbie instalacji Skype przez rpm wyglada to tak: [krzysztof@localhost ~]$ rpm -Uvh skype-4.1.0.20-fedora.i586.rpm blad: Niespelnione zaleznosci: libQtWebKit.so.4 jest wymagane przez skype-4.1.0.20-fc16.i586 Za cholere nie jestem w stanie doinstalowac tego libQtWebKit, nadal ten sam blad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Jeszcze raz: dodaj Russian Fedora i zainstaluj yumem. "Pieklo zaleznosci" RPM jest glównym powodem powstania yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 Dziekuje za odpowiedzi, przy próbie instalacji Skype przez rpm wyglada to tak: [krzysztof@localhost ~]$ rpm -Uvh skype-4.1.0.20-fedora.i586.rpm blad: Niespelnione zaleznosci: libQtWebKit.so.4 jest wymagane przez skype-4.1.0.20-fc16.i586 Za cholere nie jestem w stanie doinstalowac tego libQtWebKit, nadal ten sam blad yum localinstall skype-4.1.0.20-fedora.i586.rpm u mnie poszlo na domyslnej konfiguracji zaraz po instalacji systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwadecki Napisano Styczeń 22, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2013 bardzo dziekuje za odpowiedzi, zrobilem tak jak napisal Ponury i zadzialalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi