Subaru Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Witam Przyznaję, że brzmi to trochę samolubnie, że nie chcę w C++ rozwiązania problemu jeśli jest to możliwe, ale ma to pewne uzasadnienie. Chciałbym spróbować uzyskać tablicę "sylab", z której bym mógł losować te "sylaby", czyli coś takiego: [La][Le][Li][Lo][Lu][Ly] <--- komórki "tablicy" Próbowałem załączyć to w taki sposób: #include <string.h> string sylaby[6] = {la, le, li, lo, lu, ly}; Chociaż teraz jak na to patrzę to przede wszystkim same sylaby są chyba źle wpisane w tablicę. Jednakże kompilator przede wszystkim czepia się o typ "string", że jest niepoprawny Syntax error before "sylaby" Tak jak wspomniałem w miarę możliwości chciałbym uniknąć użycia C++ jako takiego i przestrzeni nazw. Ewentualnie jeśli pomoże to sprawie, zamienić string na jakąś wariację "char" ("charów"?), nie pogniewam się Pozdrawiam i życzę miłego dnia/nocy Subaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 String to klasa z C++ w ANSI C są tablice znaków char. Jakoś tak (zakładając że wszystkie maja max 2 znaki): char sylaby[][3] = {"la", "le", "li", "lo", "lu", "ly"}; A o teorię to pytaj wujka Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Luty 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 Chwała niech będzie światłu Cieszę się bardzo, że nie dość, że nie ma string jako takiego to jeszcze da się problem rozwiązać przez char Dziękuję ślicznie za pomoc, teraz tylko muszę wymyślić czemu mi wypisuje to samo, ale to się zdebuguje jakoś heheh (to się wyklepie) Problem rozwiązany, temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2013 String to klasa z C++ w ANSI C są tablice znaków char. Jakoś tak (zakładając że wszystkie maja max 2 znaki): char sylaby[][3] = {"la", "le", "li", "lo", "lu", "ly"}; A o teorię to pytaj wujka Google. Chyba lepiej użyć wskaźników char *sylaby[]={"la", "le", "li", "lo", "lu", "ly"}; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi