slabypingwin Napisano Luty 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2013 Założony przeze mnie jakiś czas temu topic o problemach z urządzeniem epson sx235w , został przez adminów zablokowany dlatego pozwolę sobie napisać jeszcze raz , ale teraz w tym dziale . ZAuważyłem , że na tych dystrybucjach na których programy do skanowania nie mają problemów z wykryciem skanera w urząądzeniu epsona czyli np PCLINUXOS lub *BUNTU- przydzielają mu one nietypowy [wg mnie]adres IP . Widać to nawet na poniższym screenie ; Jak widać przydzielone IP zaczyna się od 169.254...... A przecież mój router ma domyślne IP 192.168.1.1 a urządzeniom z nim się łączcym przydziela IP z końcówką 10-150. Znalazłem gdzieś w necie opis że sprawcą przydzielenia takiego innego niż typowy adresu IP jest usługa APIPA. Czy to oznacza że w tych dystrybucjach w których z urządzeniem epsona jest problem czyli np ; suse , fedora - ta cała APIPA nie działa :?: A jeśli tak , to jak ją uruchomić :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Luty 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2013 http://wiki.answers.com/Q/What_is_APIPA W skrócie, jeśli urządzenie jest skonfigurowane aby pobierało IP z DHCP ale nie może się skontaktować z żadnym serwerem DHCP przydziela sobie adres z sieci 169.254.0.0/16. Masz to urządzenie podpięte do sieci czy używasz przez USB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 15, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2013 Urządzenie jest podpięte do sieci, do USB nie jest podłączone. Czy na fedorze 18 albo na suse 12.2 albo na pcbsd 9.1 można by zastosować ten sam mechanizm APIPA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Luty 17, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2013 APIPA powinna być stosowana przez urządzenie. System nie ma znaczenia skoro jest podpiete do sieci a nie do komputera.Przydziel stałe IP urządzeniu i nie baw się w APIPA. To jest tylko po to by komputery się widziały w sieci lokalnej jak DHCP padnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 17, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2013 No więc przypisałem stałe IP i w tej chwili urządzenie epson sx235w na F 18 - działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi