slabypingwin Napisano Luty 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2013 Jeszcze wczoraj cieszyłem się z udanej konfiguracji drukarki epsona a dziś mam problem którego nie potrafię sam rozwiązać. Otóż , na windows po wejsciu w ustawienia drukarki zauwayłem że kolorowe słupki pokazujące poziom tuszu pokazują niski poziom tuszu czarnego , choć kupiłem go 2 tygodnie temu i wydrukowałem w międzyczasie raptem z 6 kartek . Nie kupiłem orginalnego tuszu epsona , ponieważ jest za drogi , kupiłem zamiennik firmy ACTIVEJET . Wyjąłem na chwilę z drukarki kartridż z czarnym tuszem , delikatnie wstrząsnąłem go aby usłyszeć odgłos chlupania . Rzeczywiście - chlupanie ale niewielkiej ilości tuszu - usłyszałem . Wówczas włożyłem kartridż z powrotem ale niestety wtedy drukarka nie "zaakceptowała " kartridża . Na obudowie świeci się światłem ciągłym kontrolka pokazująca całkowity brak pojemnika z tuszem w jego gnieździe . Jak zmusić tego epsona sx235w by znów "zaakceptował czarny tusz firmy activejet . Wielokrotne wymowanie go i wkładaniew nie pomaga . Komplet oryginalnych 4 tuszy epsona kosztuje ... 178 zł , przy rencie 916 zł to zdecydowanie za drogo . Proszę o pilną pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 18, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2013 Nie pamiętam dokładnie, więc być może trochę będę konfabulował, ale... Kiedyś słyszałem, że kartridż z tuszem po spadku poniżej określonego poziomu zostawia jakąś informację w urządzeniu i trzeba się nieźle nakombinować, żeby zmusić drukarkę do uznania nieoryginalnego kartridża. Da się oszukać, ale trzeba w sieci poszukać sztuczek dla odpowiedniego rodzaju wkładu. Pamiętam, że kombinacja sprowadzała się do zaklejenia niektórych styków na kartridżu, włączaniu i wyłączaniu drukarki. Ogólnie trzeba pilnować i wymieniać kartridże (nieoryginalne) zanim poziom tuszu spadnie poniżej określonego poziomu. Ze względów oszczędnościowych kupiłem laserówkę - w eksploatacji okazała się znacznie tańsza a w użyciu wygodniejsza. oczywiście mowie o wydrukach cz-b. Wydruki kolorowe to inna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2013 Godzinkę temu pojechałem do najbliższego sklepu oferującego tusze , kupiłem podróbkę jakieś firmy[nazwy nie zapamiętałem] Po włożeniu tego kartridża do drukarki został on "zaakceptowany " . Wybrałem opcję "wydrukuj stronę testową " i wydrukowało ją prawie w całości .... Prawie bo w końcowej fazie drukowania tej strony testowej wywaliło o błędzie tak jak to [slabo] widać na fotce zrobionej komórką ; Oddałem ten tusz z powrotem , nie wiem co dalej z tym wszystkim robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perfect_Human Napisano Czerwiec 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2013 Waldo dobrze prawi, rozwiązać sprawę można zakrejając styki na kartridżu. Warto poszukać na innych forach rozwiązania, miałem taki problem z drukarką HP i działanie w ten sposób pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komin Napisano Lipiec 2, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2013 Te drukarki robią się naprawdę bardzo denerwujące. Ja mam starego HP i na razie nie mam zamiaru go wymieniać, bo teraz firmy robią taki schemat jak z telefonami komórkowymi: Kup pan tanio drukarkę, płać pan (abonament) za tusze. Trafiają się takie anomalie, że drukarka w promocji jest po 150 zł (nie głupia), a tusze do niej 160. Później kombinują z rejestracjami i jak nie zarejestrujesz, to nie ma drukowania, jak zarejestrujesz i kupisz zamiennik, to albo nie będzie działać, albo będzie dodrukowywać jakieś pierdoły w stylu: uwaga, tusz nieoryginalny, może uszkodzić drukarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi