Skocz do zawartości

Karta Nvidi

zmarekz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytam wiki Fedory i zastanawiam się (laik jestem a nie mam kogo sie poradzić), który rodzaj sterownika wybrać do mojej karty Geforce GT 520MX. Jest to karta w laptopie obok karty wbudowanej Intela. Intel działa pod Fedorą 18 bez problemu a ta nie chce.

Wyczytałem żeby nie istalować sterowników dostępnych na stronie producenta tylko te z repozytoriów.

Proszę o poradę, które sterowniki wybrać.

To ja się wtrącę i odpowiem za autora. Raczej na pewno to tech. Optimus (no ale zawsze jest jakiś procent szans, że moge się mylić).  :ph34r:

Tak więc, powracając - jeżeli to komp z techn. Optimus, musisz tę opcję wyłączyć w biosie. Wtedy dopiero instaluj własnościowe stery Nvidii za pomocą linka który przedstawił @Waldo. Powinno pójśc gładko. Przy włączonej techn. Optimus w biosie komputera, Fedora Ci się nie uruchomi na sterach własnościowych (zresztą, to samo się tyczy wszystkich systemów innych niz "Windows"). Za to co ciekawe, Fedora powinna się uruchomić (z Optimusem) na sterach otwartych - jednak nie Nvidii a Intela. Zapewne jest tak ponieważ wbudowany układ graficzny Intela jest pierwszą domyślną karta graficzną w kompie. Karta Nvidii jest drugim dodatkiem.

Mała przestroga, jak z powrotem zamierzasz odpalić Winshita musisz z powrotem włączyć to badziewie w biosie. Potrafi to nieźle poprzestawiać Microsoft'owe gó..no. Techn. Optimus dedykowana jest własnie tylko pod najnowsze Windows 7 i 8. I tylko te systemy powinny mieć to włączone.

Nie zabardzo rozumie co wy z tym Optimusem. Mój laptop to Samsung model NPVA-S0APL

Ok doczytałem co to ten Optimus (mi kojarzyło się ze starym producentem komputerów).

Ale skąd wiedzieć czy moja karta jest w tej technologi to już nie wyczytałem.

Mam pytanie czy polecenie

5. Upewnij się, że sterownik nouveau jest usunięty z initramfs:

mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.imgdracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)

wydać przed instalacją sterowników czy po ich zainstalowaniu.

I czy instalować spod konsoli czy można w środowisku graficznym ?

Przy wprowadzaniu technologi Optimus wyraźnie było zaznaczane to nawet naklejkami. Teraz tak spowszechniało, że już się tym nie chwalą. Pod windows powinno się to dać sprawdzić, ale nie wiem jak bo nie używam...

Pod fedorą wklej na forum wynik polecenia wydanego z konsoli:

$lspci -vnnn | grep VGA

Przy wprowadzaniu technologi Optimus wyraźnie było zaznaczane to nawet naklejkami. Teraz tak spowszechniało, że już się tym nie chwalą. Pod windows powinno się to dać sprawdzić, ale nie wiem jak bo nie używam...

Pod fedorą wklej na forum wynik polecenia wydanego z konsoli:

$lspci -vnnn | grep VGA

Otrzymałem

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])

To znaczy że karta Nvidi w ogóle nie jest wykryta. Obstawiam że działasz na sterownikach otwartych Intela. Bo tak będzie domyślnie w Fedorze ( u mnie jest podobnie).

Sprawdź w biosie kompa czy możesz wyłączyć Optimusa. I dopiero wtedy instaluj sterowniki Nvidi. Wszystko Ci opisałem w poście powyżej.

Daj jeszcze wynik:

$lspci

Przepraszam troche mnie było. Dużo pracy zawodowej.

1. Polecenie $lspci nic nie wyświetla

2. Polecenie lspci | grep [Nn][Vv][ii][Dd][ii][Aa] wyświetla: 01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 520MX] (rev a1)

Wyłączenie Optimusa chyba nie wchodzi w gre - nie widze takiej opcji w BIOSie

Edytowane przez WalDo
Drobna poprawka tagów