hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Witam, zainstalowałem Fedorę 18 z KDE 64-bitową próbuję zmienić czas klikając prawym klawiszem na zegarek na panelu, tam wprowadzam nowy czas, zostaję zapytany o hasło roota, wprowadzam. Zegarek pokazuje nową godzinę ale pojawia się okienko o treści "Error setting new time zone" i jakiś alert SELinuxa, mało tego, po restarcie komputera dalej jest stary czas. W google wyczytałem że chodzi o zmianę label (etykiety?) pliku /.config/Trolltech.conf na default_t ale nie wiem jak sobie z tym poradzić. Z konta roota próbowałem i to samo. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Jeśli chodzi o samo działanie aplikacji pod KDE to nei pomogę, ale czas możesz zmienić normalnie z konsoli poleceniem date podając kolejno miesiąc, dzień, godzinę, minutę i sekundę. np. 25 marca, 22:10:00 su - date 03252210.00 A jeśli masz dostęp do sieci, to najprościej włączyć synchronizację czasu przez sieć. Szybkie, oficjalne, polskie serwery udostępnia Główny Urząd Miar: tempus1.gum.gov.pl, tempus2.gum.gov.pl. Oczywiście domyślne też działają nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Niestety, to polecenie zmienia czas ale dalej tylko do restartu. Wolę mieć czas ustawiony lokalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Zgadnę: masz Windows i Fedorę? A zegar na Fedorze ma godzinę różnicy w stosunku do rzeczywistego? Jeśli tak, to wyłącz UTC i wtedy będzie dobrze. Jeśli polecenie date z roota nie zmienia czasu poprawnie, to byłoby to co najmniej dziwne. Sprawdź tez czy masz ustawiona właściwą strefę czasową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Nie mam Windowsa, zegar późni się o ok. godzinę i pięć minut. Przy próbie zmiany strefy - "Error setting new time zone". UTC... nie wiem co to jest, ale już googlam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 (edytowane) UTC - universal time clock. Czas wg zerowego południka, czas Greenwich. Jesli nie masz Windows, to to nie będzie to. Jesli wyświetlały Ci się błędy SElinux to obejrzyj je dokładnie - zazwyczaj jest tam polecenie naprawy. Jeśli błędy już zniknęły, to możesz włączyć przeglądarkę "sealert -b". [EDIT] Możesz również wyłączyć testowo SElinux lub przełączyć w tryb permissive i potem próbować zmienić datę. Edytowane Marzec 25, 2013 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Zainstalowałem jakiś fix i SELinux już nie zgłasza błędów. "Error setting new time zone" dalej jest. UTC - mam ustawioną strefę czasową o takiej nazwie. Nie mogę jej zmienić bo ten sam błąd wyskakuje. Nie wiem jak to wyłączyć, w google nic nie znalazłem. Właśnie odkryłem że nie mam pliku/folderu /etc/localtime, cokolwiek by to nie znaczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Właśnie odkryłem że nie mam pliku/folderu /etc/localtime, cokolwiek by to nie znaczyło.Sprawdź czy masz /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw. Jeśli tak, to jako rootln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw /etc/localtime Jeśli nie masz /usr/share/zoneinfo/Europ/Warsaw lub w ogóle nie masz /usr/share/zoneinfo, to zainstaluj pakiet tzdata. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Zrobiłem tak jak mówiłeś i jest już prawie dobrze - dało się bez błędów przestawić strefę czasową na Warsaw, zegar późni się teraz pięć minut i nawet jak przestawię to po restarcie znowu jest tak samo. Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 A tego to już nie wiem. Coś w BIOSie? A może jeszcze jakiegoś pakietu brakuje, ale nie wiem jakiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Nigdy tam nie zaglądałem, a powinienem? Miałem wcześniej WinXP, Fedorę 11, Fedorę 15 i kilka innych dystrybucji i w każdym systemie dało się przestawić czas bez zaglądania do BIOSu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2013 Nie wiem. Strzelam w ciemno. Chociaż logicznie biorąc tez raczej spodziewałbym się jakichś jeszcze braków w systemie. Swoją drogą jak zainstalowałeś system bez tzdata? To jeden z podstawowych pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2013 Miałem /usr/share/zoneinfo/Europe/Warsaw , nie instalowałem tzdata. Aha, zapomniałem - bardzo Ci dziękuję za dotychczasową pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Marzec 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2013 hwclock --systohc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoothoot145 Napisano Marzec 26, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2013 Samo to nic nie dało - dalej po restarcie był zły czas, ale naprowadziłeś mnie na polecenie timedatectl set-time , za pomocą którego już się udało. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi