stp Napisano Lipiec 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2013 Zainstalowałem F19_64. Na kompie mam również Windows XP.Zaskoczeniem dla mnie jest dziwnie wyglądający GRUB2. Na czarnym ekranie zgłasza się białymi literami bez nagłówka i bez grafiki. Podobnie jak to było wcześniej chyba w F16. W F18 nie było takiego problemu. Jaki więc powód takiej postaci gruba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2013 Brak pliku z grafiką w katalogu albo konfiguracji. Zajrzyj do /etc/default/grub i sprawdź czy masz linijkę zaczynającą się od "GRUB_THEME=". Tam powinna być podana ścieżka do pliku z konfiguracją tematu GRUBa. W tym pliku masz linijkę zaczynająca się od "desktop-image:" - tam jest nzawa pliku z grafika pod GRUBa. Tematy GRUBa powinny być w katalogu /boot/grub2/themes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stp Napisano Lipiec 3, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2013 U mnie plik /etc/default/grub po "świeżej" instalacji F19 wygląda tak: GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR="$(sed 's, release .*$,,g' /etc/system-release)" GRUB_DEFAULT=saved GRUB_DISABLE_SUBMENU=true GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.lvm.lv=fedora/swap rd.md=0 rd.dm=0 vconsole.keymap=us $([ -x /usr/sbin/rhcrashkernel-param ] && /usr/sbin/rhcrashkernel-param || : ) rd.luks=0 vconsole.font=latarcyrheb-sun16 rd.lvm.lv=fedora/root rhgb quiet" GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" Niestety nie ma linijki: "GRUB_THEME=". Nie potrafię sam rozwiązać problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Lipiec 3, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 3, 2013 Upewnij się, że masz zainstalowane: yum install grub2-starfield-theme W /etc/default/grub dopisz: GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/system/theme.txt" Dodatkowo wyłącz (dodając # na początku linii): #GRUB_TERMINAL_OUTPUT="console" Teraz standardowo: grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg Powinieneś dostać komunikat Znaleziono motyw:[...] To już kwestia gustu, ale wyłączyłbym też GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" i GRUB_DISABLE_SUBMENU=true. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stp Napisano Lipiec 4, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2013 Sokar620 - wielkie dzięki!. Dzięki za szybką i skuteczną pomoc. Teraz jest wszystko ok. Serdecznie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi