zimek125 Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Witam, dzisiaj zainstalowałem Fedore 19, zaktualizowałem wszystko jak należy. Następnie instalowałem sterowniki do mojej karty graficznej. Niestety po instalacji system nie chciał się załadować (wszystko robiłem wg. instrukcji na wiki.fedora.pl).Mam w laptopie dwie karty: - intel hd 4000 - geforce 620m Jak to poprawnie zainstalować? Pomożecie mi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Co to znaczy "system nie chciał się załadować" i "wszystko"? Zainstalowałeś x86, czy 64? A czekając na odpowiedź. Sterowniki nvidii dla Fedory 19 na rpmfusion na razie działają o tyle o ile. Chyba sobie nie zawracają tym zbytnio głowy. Jeszcze tak z miesiąc temu nie działały wcale, trzeba było u siebie przebudować pakiet rpm z akmod i sterownikami. Teraz działają, ale akmod nie zawsze przebudowuje moduł dla kernela ze sterownikami nvidii tak jak powinien. Czasem potrzeba kilku restartów, żeby zadziałało. Wciśnij escape w czasie uruchamiania systemu i podejrzyj komunikaty o akmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimek125 Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 System zawieszał się podczas ładowania. Teraz zainstalowałem od nowa fedore i jak narazie korzystam z niej bez sterownika nvidii, aż ktoś mnie oświeci jak to zainstalować. Tak apropo jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 System zawieszał się podczas ładowania. Teraz zainstalowałem od nowa fedore i jak narazie korzystam z niej bez sterownika nvidii, aż ktoś mnie oświeci jak to zainstalować. Tak apropo jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Może się nie zawieszał, tylko ekran logowania nie miał się jak bez sterowników uruchomić. Zawsze można wówczas wcisnąć ctrl+alt+f2, zalogować się na roota i odinstalować nvidię, albo chociaż wpisać "reboot" i po którymś restarcie sterowniki zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimek125 Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Robiłem jak pisałeś, rebooty nie pomagały. Ale dzięki za próbę pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 A wiesz co? Podaj jakie masz na dysku i w repozytorium pakiety związane z kernelem i nvidią: yum list *nvidia* rpm -qa | grep kmod rpm -qa | grep kernel Może po prostu zależności są źle zrobione i czegoś brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimek125 Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Wstawiam foto z terminala, przypominam, że teraz jest to czysty system po reinstalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Lipiec 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Witam! Prawdopodobnie masz dwie karty współpracujące w technologii OPTIMUS. Po świerzej instalacji wykorzystywana jest karta Intela (i sterowniki intela). Jeśli jesteś mało doświadczony to pozostań na Intelu. Jeśli chcesz spróbować to poczytaj o nvidia optimus a potem możesz postępować według tego: https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee Pozdrawiam, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimek125 Napisano Lipiec 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2013 Dzięki, mam nadzieję, że wkońcu uda mi się zainstalować ten sterownik, bo karta od nvidii jest o niebo lepsza od tej intela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2013 Cos mi tu nie gra. Wyglada na to, ze albo repozytorium rpmfusion nie dziala jak powinno, albo go nie masz. Pokaz nam jeszcze yum repolist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi