Skocz do zawartości

Problem Z Grubem

markon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zainstalowałem fedore 19.

Wszystko na liście gruba było ok: windows + fedora + fedoraRecorvery

Chciał się aktualizować to zaaktualizowałem i na listę doszła trzecia pozycja: Cat coś - nie pamietam dokladnie.

A ja chcę żeby wróciła sytuacja normalna. Co mam zrobić ?

"Cat coś" (Schrödinger's Cat) to nazwa kodowa obecnego wydania Fedory. Po aktualizacji pokazała się na liście nowa wersja jądra. Taka sytuacje będziesz miał po każdej aktualizacji kernela - dojedzie nowa pozycja (nie więcej niż 3).

Jeśli bardzo Ci to przeszkadza to polecenie grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg powinno przywrócić wygląd menu sprzed aktualizacji.

Tyle, że to bez sensu, bo po następnej aktualizacji jądra będziesz miał znowu to samo.

• Upvote 1

Zawsze pierwsza opcja od góry to najnowsza wersja jądra. Zazwyczaj jest ustawiana jako domyślna, chyba że chcesz inaczej i zmienisz to wykorzystując grub2-set-default (jako root).

Stare wersje przydają się - rzadko, ale jednak - w sytuacjach kiedy nowe jądro zawiera jakiś błąd. Możesz wtedy wybrać starszą wersję kernela i normalnie pracować.

U mnie na maszynie wirtualnej wygląda to np. tak http://i.imgur.com/wCOUB1n.png

• Upvote 1

Ok, już niech tak będzie, w sumie to nawet bezpieczniejsze.

A powiedźcie mi jedną rzecz. Mam to obok WIN 8.

Zarząda tym grub. Jak zwiększyć ilość czasu na wybór ( zbyt krótka chwila sprawia, że często włącza się domyślnie LINUX), Tzn, nie wyświetlają się sekundy, a i tak jest za krotko. Jak to zmienic ?

PS - jak laduje się WIN 8 (pierwszy ekran ładowania) to są brzydkie napisy od GRUBa - można się od tego pozbyć ?

Tzn, nie wyświetlają się sekundy, a i tak jest za krotko. Jak to zmienic ?

/etc/default/grub - zmieniasz GRUB_TIMEOUT=5 na inna wartość. To jest opóźnienie w sekundach. Potem na nowo generujesz plik konfiguracyjny i instalujesz

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg 
grub2-install /dev/sda # prawdopodobnie "sda", jeśli masz 1 dysk, to na pewno sda
i gotowe. 

PS - jak laduje się WIN 8 (pierwszy ekran ładowania) to są brzydkie napisy od GRUBa - można się od tego pozbyć ?

Możesz zainstalować zamiast GRUBa boot manager Windows i z tamtego startować Linuksa. Ale moim skromnym zdaniem starter Windy jest jeszcze brzydszy a do GRUB2 możesz sobie doinstalować i dowolnie skonfigurować tematy (Tło, czcionki, kolory itp). Z nieznanych mi przyczyn w F19 nie ma domyślnie skonfigurowanego żadnego tematu. Ale o GRUB2 themes (wpisz takie hasło w Google) to osobny wątek, bo jak widać sam wstęp już długi.

Jakbyś "podpierał" swoje posty zrzutami ekranu (choćby zdjęcie komórką wrzucone gdzieś na darmowy hosting), to pewnie łatwiej by się było zorientować o czym piszesz.

Ok, ale jak pozbyć się tych napisów, które są podczas ładowania win 8 [...]

Jakich napisów?  :unsure: