Scorpion Napisano Sierpień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2013 Mam taki "głupi" problem Potrzebuję wypisać wszystkie adaptery sieciowe istniejące w systemie, ale ifconfig -a pokaże mi wszystko, a ja chce TYLKO początkowe nazwy. Np. eth0 eth1 tun0 Probowalem w network-scripts, ale nie zawsze tam sa, dlatego musze uzyc ifconfig Np ifconfig -a | egrep -o '(eth0)|(lo)|(tun0)' Cos w tym stylu. Problem jest taki ze niektore network managery dodaja od siebie jakies badziewie i wtedy formulka idzie w leb. Chcialbym zeby to dzialalo generalnie wszedzie (np fedora, centos, ubuntu) Moge zrobic IF i wyswietlic wszystko pod warunkiem, ale to duzo klepania. Ma ktos jakies rozwiazanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2013 Może tak? Nazwy w pierwszej kolumnie. ifconfig -a -s | ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2013 ifconfig | grep ^[a-z] | awk -F\: '{ print $1}'albo ifconfig | grep ^[a-z] | cut -d \: -f 1 albo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Sierpień 11, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2013 DZIĘKI WIELKIE Człowiek był tak blisko, ehh... Działa także z cyframi ifconfig -a -s | awk '{print $1}' | sed '1d' ifconfig | grep ^[a-z,1-9] | cut -d ":" -f 1 Tak trochę po swojemu Nie miałem chyba cierpliwości, bo jest milion sposobów na to a było mi potrzebne szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi