Skocz do zawartości

Nvidia Problemy Fc19 Kernel-3.10.10-200

gal3rnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z kmod-3-10.10-200 (wygląda na to że nie ma ich w repo). Na otarcie łez próbowałem skompilować sobie NVIDIA-Linux-x86_64-325.08, jednak kompilacja nie chciała się wykonać. Natomiast kompilacja wykonałą się bez problemów przy kernelu 3.9.5-301 . Mógłby ktoś wyjaśnić mi przyczynę brak możlliwości kompilacji?

Problem z kompilacją  miałem też na FC18 i kernelu 3.10.9-100.

Niepotrzebnie kombinujesz, a wszystko co robisz może tylko pogorszyć sprawę.

Wycofaj zmiany, które wprowadziłeś, zainstaluj akomd-nvidia i koniec problemów. Przy każdym nowym jądrze chwila dłużej, bo odpowiednia paczka będzie się musiała zbudować.

Trochę edukacyjnie.

Czym różnią się sterowniki z repo i binarki?

Z tym pogorszeniem sprawy? Czy poza zboduwanym nvidia.ko coś jeszcze się buduje i instaluje w systemie?

Dlaczego dla kernela 3.10 są problemy z kompilacją sterowników?

Oczywiście jasnym jest już dla mnie że należy zainstalować kmod-nvidia (akomd-nvidia).

Nie różnią się niczym, ale instalując z repo oszczędzasz na czasie i robocie.  Sterowniki są modułami jądra, i muszą być każdorazowo budowane pod dokładnie odpowiadnią wersję kernela(inaczej się nie załadują). Więc jeżeli będziesz instalować z binarki z każdym nowym updatem jądra musisz na nowo instalować moduły nvidii. Instalacja sterowników z repozytorium rozwiązuje ten problem.

Ale z każdym updatem kernela kmod-nvidia też trzeba instalować, choć jak dobrze rozumiem mając akmod-nvidia

podążając za : http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=228557

akmod will create the driver for the kernel being loaded so you don't have to wait for a new kmod when the kernel is updated. It is a simpler way. I would recommend akmod, that is what I have been using. See the nvidia thread in my signature.

jak dobrze zrozumiałem akmod-nvidia sam sobie zbuduje sterowniki ?

Jest jakaś niskopoziomowa różnica między sterownikami otwartymi i zamkniętymi?

Jest dokładnie tak, jak tam jest napisane- akmod sam zbuduje ci sterowniki pod nowe jajko, natomiast kmod-nvidia to porostu gotowe moduły w paczkach.

Co do otwarych a zamkniętych sterowników- jest ogromna różnica pomimo, że oba de facto mają za zadanie robić to samo. Otwarte nie pochodzą od Nvidii i są robione na zasadzie reverse engineering więc nie wszystko zawsze działają tak jak powinny. Jednak nie warto się tym zrażać bo nouveau - tak się te sterowniki nazywają, ostatnimi czasy chodzą naprawdę świetnie i wydajnie.

Widzę, że nouveau jest projektem xorg oraz freedesktop.org i że włączony został do kernela 2.6.33, ale z drugiej strony kojarzę że poradniku http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Nvidia jest:

5. Upewnij się, że sterownik nouveau jest usunięty z initramfs:

Oznaczać to musi dwa osobne projekty?

A dlaczego należy wyłączyć nouveau  instalująć kmod-nvidia (akmod-nvidia)?

A sensowne wydaje ci się korzystanie z dwóch sterowników naraz dla jednego urządzenia?

Na mój chłopski rozum konfigurator nvidia dopisze sobie do xorg.conf

Section "Device"

Identifier  "Videocard0"

Driver      "nvidia"

EndSection

co spowoduje konieczność załadowania właśnie nvidia.ko. Czyli mając załadowany sterownik nouveau nvidia się niezałąduje bo urządzenie korzysta już z nouveau?